Därför kan du strunta i valutaeffekterna

Därför kan du strunta i valutaeffekterna

Publicerad 2010-04-06 08:42

Som vanlig småsparare är det oftast lika bra att strunta i hur valutakursförändringar påverkar dina placeringar. Det finns viktigare och enklare saker att fokusera på när du investerar.

Valutakurser är bland det svåraste som finns i finansvärlden att förutsäga. Det är en bra anledning för en vanlig småsparare att i stället satsa all tid och energi på att hitta rätt balans i portföljen, välja rätt tillgångslag, placering och hålla lämplig risknivå.

En annan anledning är att valutorna svänger med tiotals procent varje år, medan aktier, fonder och råvaror kan svänga med mycket mera. Enbart när det gäller ränteplaceringar utomlands kan valutaeffekterna bli viktigare än själva placeringen.

Det finns nästan alltid effekter som verkar i motsatta riktningar på samma gång. En svag valuta är bra för många börsbolag, eftersom det sänker deras produktionskostnader i landet jämfört med andra bolags produktion i andra länder. Men på samma gång är det dåligt eftersom bolagens eventuella inköp från utlandet blir dyrare.

För främst stora börsbolag med produktion och försäljning i olika världsdelar spelar valutorna netto en mycket mindre roll än konjunkturen. Lägg till att många bolag brukar säkra sig mot valutaförändringar, vilket gör att deras resultat inte påverkas i samma takt som valutakurserna ändras. Ibland valutasäkras försäljningen, till exempel genom lån i utländsk valuta.

Till råga på allt är det möjligt att ett bolag har kostnader i en valuta, intäkter i en annan, men redovisning och aktieutdelning i en tredje. Om ett sådant bolag dessutom delvis har valutasäkrat två av valutorna mot varandra med flera olika löptider, men inte alls den tredje valutan, då är det mycket krångligt att hänga med i hur valutakursförändringar påverkar bolaget.

Även för länder och dess ekonomi som helhet är valutaeffekterna motstridiga. Svag valuta gör arbetskraften billigare och därmed mer efterfrågad.

Men det blir också dyrare att importera, vilket i sin tur är inflationsdrivande och räntehöjande. Och höga räntor orsakade av hög inflation är inte bra, varken för landets ekonomi eller för börsbolagen.

Även om det går dåligt för ett land kan valutan stärkas, vilket kan verka paradoxalt. Men i tider av kris har dollarn tenderat att stärkas även om USA har stora problem, eftersom stora valutor uppfattas som säkrare och därför attraherar placerare på bekostnad av små valutor.

Valutaeffekter är helt enkelt komplicerade och motsägande. För mycket aktiva och kunniga placerare, finns det däremot specialfall där de kan tjäna pengar på valutor – se artikeln på nästa sida.

Vanliga småsparare behöver i längden inte oroa sig eller fokusera särskilt mycket på hur valutorna förändras.

Det är bättre att du gör det enkelt för dig. Tror du på exempelvis amerikansk ekonomi och amerikanska aktier så placerar du där.

Tror du på ett visst bolag, köp aktien. Det är i längden konjunkturen och företagsvinsterna som styr valutor och räntor, inte tvärtom. Satsa därför i första hand på att leta lämpliga placeringar utifrån dessa faktorer.

MARCUS HERNHAG, PRIVATA AFFÄRER

Privata Affärer rekommenderar:

1 Det viktigaste vid placeringar är konjunkturutvecklingen, eftersom den styr allt från börsbolagens vinstutveckling till råvarupriser, räntor och valutor.

2 Lägg in valutaförändringar som en av flera beslutsparametrar när du investerar.

3 Enda gången då det verkligen är viktigt att fokusera på valutaeffekter är om du lever i ett land med fast växelkurs. Om det finns risk för devalvering bör du placera i andra valutor, eller placera i värdepapper som gynnas av att din hemvaluta försvagas. Men vi i Sverige har rörlig växelkurs, så här finns ingen risk för politiskt styrda jätterörelser för valutan.

Foto: Shutterstock
Placera
Aktiemäklaren: Sommarens rapportperiod avgörande för börshumöretGillar tech, hälsovård och gaming
Pandemin
XXL rusar efter återkallande av permitterad personal
Börsen
Fortsatt uppåt på börsenFlyg och turism vinnande sektorer
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Finansministern: BNP minskar 7 procent i år
Bostad
SEB: Bostadsbyggande viker mindre än vid tidigare kriser
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
26/5
Trading Direkt: Skillnad när Evo tar plats i OMXS30
Analys
Pareto: Köksbolagets återhämtning inte inprisad i kursen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Nordea: Risk för H&M-förlust även tredje kvartaletMen håller fast vid rekommendationen "behåll"
Aktie
Equinor investerar i "svart magi"Går in i fusionsbolag
Placera
Swedbank drar ned Europa till underviktTror att aktiemarknaden underpresterar ännu en tid
Börsen
ECB redo utöka tillgångsköpen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Evolution Gaming: Bra start på andra kvartalet
Foto: istockphoto
Asien
Uppåt på bred front i Asien
Fonder
Hemberg startar datadriven "Buffett"-fond
Foto: istockphoto
Krisen
UC: Första konkursvågen tycks vara över
Placera
Danske ökar övervikten i amerikanska aktierBättre positionerade för snabb återhämtning efter corona
Placeringar
Skandia: Krisen är redan historia för börsen”Spararna bör ändå ta höjd för nya sättningar”
Fonder
Hedgefonder tankar tillväxtbolag Facebook, Alphabets Google, Alibaba, Amazon och Microsoft bland favoriterna
Bostad
Handelsbanken: Bopriserna kan i värsta fall rasa 20 procent"En kris som ingen vill se"
Krisen
Analys: Feds stödåtgärder kommer inte skapa hyperinflation
Krisen
Riksbanken: Extremt fall i efterfråganMen stor skillnad mellan branscher
Aktie
Här är villkoren i Scandics nyemission
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan strunta i
Affär
Max Matthiessen får ny ägareKöps upp av private equity-jätten