Därför kan du strunta i valutaeffekterna

Därför kan du strunta i valutaeffekterna

Publicerad 2010-04-06 08:42

Som vanlig småsparare är det oftast lika bra att strunta i hur valutakursförändringar påverkar dina placeringar. Det finns viktigare och enklare saker att fokusera på när du investerar.

Valutakurser är bland det svåraste som finns i finansvärlden att förutsäga. Det är en bra anledning för en vanlig småsparare att i stället satsa all tid och energi på att hitta rätt balans i portföljen, välja rätt tillgångslag, placering och hålla lämplig risknivå.

En annan anledning är att valutorna svänger med tiotals procent varje år, medan aktier, fonder och råvaror kan svänga med mycket mera. Enbart när det gäller ränteplaceringar utomlands kan valutaeffekterna bli viktigare än själva placeringen.

Det finns nästan alltid effekter som verkar i motsatta riktningar på samma gång. En svag valuta är bra för många börsbolag, eftersom det sänker deras produktionskostnader i landet jämfört med andra bolags produktion i andra länder. Men på samma gång är det dåligt eftersom bolagens eventuella inköp från utlandet blir dyrare.

För främst stora börsbolag med produktion och försäljning i olika världsdelar spelar valutorna netto en mycket mindre roll än konjunkturen. Lägg till att många bolag brukar säkra sig mot valutaförändringar, vilket gör att deras resultat inte påverkas i samma takt som valutakurserna ändras. Ibland valutasäkras försäljningen, till exempel genom lån i utländsk valuta.

Till råga på allt är det möjligt att ett bolag har kostnader i en valuta, intäkter i en annan, men redovisning och aktieutdelning i en tredje. Om ett sådant bolag dessutom delvis har valutasäkrat två av valutorna mot varandra med flera olika löptider, men inte alls den tredje valutan, då är det mycket krångligt att hänga med i hur valutakursförändringar påverkar bolaget.

Även för länder och dess ekonomi som helhet är valutaeffekterna motstridiga. Svag valuta gör arbetskraften billigare och därmed mer efterfrågad.

Men det blir också dyrare att importera, vilket i sin tur är inflationsdrivande och räntehöjande. Och höga räntor orsakade av hög inflation är inte bra, varken för landets ekonomi eller för börsbolagen.

Även om det går dåligt för ett land kan valutan stärkas, vilket kan verka paradoxalt. Men i tider av kris har dollarn tenderat att stärkas även om USA har stora problem, eftersom stora valutor uppfattas som säkrare och därför attraherar placerare på bekostnad av små valutor.

Valutaeffekter är helt enkelt komplicerade och motsägande. För mycket aktiva och kunniga placerare, finns det däremot specialfall där de kan tjäna pengar på valutor – se artikeln på nästa sida.

Vanliga småsparare behöver i längden inte oroa sig eller fokusera särskilt mycket på hur valutorna förändras.

Det är bättre att du gör det enkelt för dig. Tror du på exempelvis amerikansk ekonomi och amerikanska aktier så placerar du där.

Tror du på ett visst bolag, köp aktien. Det är i längden konjunkturen och företagsvinsterna som styr valutor och räntor, inte tvärtom. Satsa därför i första hand på att leta lämpliga placeringar utifrån dessa faktorer.

MARCUS HERNHAG, PRIVATA AFFÄRER

Privata Affärer rekommenderar:

1 Det viktigaste vid placeringar är konjunkturutvecklingen, eftersom den styr allt från börsbolagens vinstutveckling till råvarupriser, räntor och valutor.

2 Lägg in valutaförändringar som en av flera beslutsparametrar när du investerar.

3 Enda gången då det verkligen är viktigt att fokusera på valutaeffekter är om du lever i ett land med fast växelkurs. Om det finns risk för devalvering bör du placera i andra valutor, eller placera i värdepapper som gynnas av att din hemvaluta försvagas. Men vi i Sverige har rörlig växelkurs, så här finns ingen risk för politiskt styrda jätterörelser för valutan.

Foto: istockphoto
IPO
Levi Strauss inleder amerikansk IPO-fest
Analys
ABG: Köpläge i Swedbank inför morgondagens granskningsrapport
Foto: istockphoto
Aktie
Handelsstopp efter kurskollaps i Bioarctic
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Därför slopar Carnegie köprekommendationen
Börsen
Slagigt på Stockholmsbörsen
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Vinnare och förlorare på fritidshusmarknadenGotland i topp – Jönköping i botten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Blåsten en lisa för plånbokenNya vindkraftsrekord att vänta
Foto: istockphoto
Analyser
Flera höjningar bland dagens analyser
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Aktietips
Tre heta köptips
FED
Fed: Inga räntehöjningar i 2019
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter kort ränterally
Asien
Mest uppåt i Asien
Aktie
Mips vd om gårdagens kurskollapsLika övertygad som tidigare att målen nås
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktie
Staten kan vara på väg att sälja innehavet i Telia
Lån
Utmanar storbankerna med lån till bostadsrättsföreningar
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Notering
Hernhag: Därför ska du teckna Teqnion
Notering
Karnov noteras på Stockholmsbörsen
Placera
Förvaltare minskar kassorna - men väljer defensiva investeringar
Fonder
Stora skillnader mellan svenska småbolagsfonder
Analys
ABG höjer Veoneer till köpStark orderingång väntas fortsätta
Brexit
May vill ha brexitförlängning till 30 juni
Aktie
Affärsvärlden: Sälj teknikhandlaren
Bolån
Bankerna där bundna bolån är billigare
Foto: Pi Frisk/TT
Notering
Uppgifter: EQT närmar sig en börsnoteringRiskkapitalbolaget kan listas både i Stockholm och Zürich
Aktie
Uppgifter: Nordea ber analytiker skruva ned förväntningarna
Analys
ABG: För mycket inprisat i NyfosaSänker rek till behåll