Inflation eller lågkonjunktur - så påverkas börsen

Inflation eller lågkonjunktur – så påverkas börsen

Publicerad 2010-03-05 13:24

Efter Lettlandskrisen kom Greklandskrisen. Kommer åtstramningen att påverka börsens utverkling, och hur? Privata Affärers Marcus Hernhag reder ut begreppen.

Greklands svaga statsfinanser och höga skuldsättning ska botas med nya lån. För de finansiella marknaderna innebär det en kortsiktig lättnad. Men det är samtidigt som att hälla bensin på en eld, på sikt kan det problemen flamma upp än värre.
 
För att undvika det måste Grekland spara hårt, ungefär som Lettland fått göra. Annars har landet inte råd att under kommande år betala tillbaka de skenande skulderna. De stora lånen behövs för att landets ekonomi ska räddas på kort sikt.
 
Att hälla bensin på elden, att skuldsatta ekonomier tar jättelån och pumpar in än mer pengar i ekonomin, är samma strategi som USA och stora delar av Västeuropa gjorde för att lösa finanskrisen och recessionen under 2009.
 
Det fick fart på börserna under 2009. Och Greklands lånemedicin ser ut att ha gynnat börserna den här veckan. Men i alla dessa hårt skuldsatta länder finns risken att ekonomiernas utveckling hämmas när skulderna ska betalas tillbaka framöver. Förr eller senare måste det till stora besparingar och/eller skattehöjningar. Men vilken politiker vill bli impopulär genom att göra det?
 
En annan långsiktig risk är att det blir inflation. Historiskt sett har stora underskott i offentliga finanser lett till snabba prisökningar. Och frågan är allt kapital på finansmarknaderna, de låga styrräntorna och alla stora statliga räddningspaket dras tillbaka i tid. Historiskt sett har världens länder ofta tajmat sådant mer eller mindre fel – åt det ena eller det andra hållet.
 
Tror du på inflation – placera i reala tillgångar, men akta dig för hög skuldsättning. Tror du på svag konjunktur – placera i trygga och konjunkturstabila tillgångar. Placera dina pengar även utifrån det faktum att de asiatiska ekonomierna, främst Kina, har mycket starka finanser med lägre skulder än ekonomierna i väst.
 
MARCUS HERNHAG

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Just nu: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Börsen
Börsen vände uppåt
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Asien
Blandat i Asien
Foto: Shutterstock
Aktie
Nanexa handelsstoppad
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradMen stödköpen utökas
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Bud
Castellum lägger bud på Entra
Insiders
Här är de senaste insiderköpen
Bostad
SBAB: Underskott på nya villorSärskilt i Stockholm
Rapport
Elektas vinst högre än väntat