"Var otrogen mot din bank"

”Var otrogen mot din bank”

Publicerad 2010-02-12 12:31

Är det rätt att vara otrogen mot sin bank, hur går det med mina pengar i konkursade Capinordic och får jag verkligen så lite i pension som det orangea kuvertet antyder? Frågorna var många när läsarna chattade med Privata Affärers Per Hammarlund och Magnus Gustavsson.

moderator: Välkomna till dagens chatt. Per Hammarlund och Magnus Gustavsson svarar på dina frågor om privatekonomi. Nu kör vi igång!

Stigbjörn
: Min 18-årige dotter har fått extrajobb. Eftersom hon fortfarande bor hemma har vi diskuterat att hon ska börja betala. Hur mycket är det rimligt att hon betalar?
Per: Det är svårt att ange en exakt summa för hur mycket ungdomar bör betala hemma. Läs broschyren ”Koll på pengarna”, som Konsumentverket ger ut varje år. Där finns beräkningar på hur mycket pengar som går åt per månad när det gäller till exempel mat, hygien och fritidsaktiviteter. Den hittar du på deras hemsida.

Mats C
: Jag avskyr det orange kuvertet. Stämmer det verkligen att man får så lite som det står i kuvertet? Det verkar orimligt.
Per: Du har nog missat att bara den allmänna pensionen redovisas i orangea kuvertet. Du ser bara resultatet av inkomstpensionen och PPM. Har du även tjänstepension, vilket nio av tio har, och privat penionssparande så får du mer pengar som pensionär. Jag tycker det är en brist att pensionskuvertet är så missvisande och jag hoppas att det blir mer fullständigt framöver. Ett annat tips är att du kan gå in på minpension.se. Där kan du få mer info.

Mathias
: När är det värt att binda bolånet om vi snackar 500 000
Magnus: Det beror på om du har små ekonomiska marginaler eller ej. Historiskt har rörligt visat sig vara mest fördelaktigt. Om du känner att du lever på marginalen och inte klarar av tillfälliga räntechocker kan det dock vara bra att binda åtminstone en del av bolånen. De långa räntorna lär knappast bli lägre än vad de är nu så om du nödvändigtvis måste binda kan det vara läge nu.

Karl P
: Jag betalar underhåll. Kan jag dra av kostnaden i deklarationen?
Per: Du får normalt inte avdrag för periodiskt understöd.

Kjell Johansson
: Den 2009-12-04 läste jag en artikel Johan Markwall om vad som gäller om öppet köp, fel på vara, byte av vara osv. Men nu kan jag inte hitta den på hemsidan. Var finns den?
Magnus: Klicka här för att läsa artikeln: http://www.privataaffarer.se/familjeekonomi/200912/bli-inte-lurad-i-julhandeln/

Ole Sonesson
: Hej! När man sparar i fonder betalar man avgifter till fondförvaltaren (Förvaltningsavg, Resultatbaserad avgift etc) Är dessa avgifter avdragsgilla i deklarationen?
Per: Nej

Erik
: I resekatalogen beskrevs hotellet som lugnt, men det låg intill en bullrig flygplats. Har jag rätt att få ersättning?
Per: Ja, du har rätt att få ersättning. Resebyråerna är skyldiga att ge korrekt information i broschyrerna. Klaga på eventuella fel redan när du befinner dig på resmålet så att det blir möjligt för researrangören att rätta till felen på plats.

Sven-Olof
: Jag har en fondförsäkring i Länsförsäkringar för mitt ITPK-sparande. Måste jag välja en ny försäkring eftersom det gjorts en upphandling? Vad gäller?
Magnus: Valcentralen Collectum har gjort en ny upphandling och valt ut fem fondförsäkringsbolag. Länsförsäkringar blev inte utvalt. Du måste istället välja mellan AMF, Danica, Handelsbanken, Nordea och SEB om du även i fortsättningen vill ha en fondförsäkring. Nya premier kommer att betalas in i den försäkring du valt. Du kan också flytta ditt kapital från LF till den nya försäkringen. Om du inte gör någonting hamnar nya premier i Alectas traditionella försäkring.

Jerry M
: Vi ska spara till våra barnbarn. Hur placerar vi bäst?
Per: När man sparar till barn är sparhorisonten lång. Därför rekommenderar jag aktiefonder. Våga ta risk. Över 15-18 år ger det större utdelning. Titta i varje nummer av Privata Affärer, där vi listar våra fondfavoriter inom olika kategorier.

Johan
: Jag ska teckna reseförsäkring inför utlandsresan. Vad ska jag tänka på?
Per: Kolla först om du behöver reseförsäkring. Det kan ingå i din hemförsäkring. Kontrollera även om du behöver köpa till ett avbeställningsskydd eller om det också ingår i hemförsäkringen. Se också till att ha med dig ett europeiskt skjukförsäkringskort om du ska resa inom EU. Kortet skaffar du hos Försäkringskassan.

Jesper
: Jag ska flytta i samband med att jag börjar studera. Ska jag ändra min folkbokföring?
Per: Om du ska studera vid universitet eller högskola ska du vara folkbokförd där du är bosatt. Det är vanligtvis studieorten. Om du har familj och är bosatt på mer än en ort anses du bosatt på det ställe där du bor tillsammans med din familj.

Pernilla
: Vad tror du om oljepriset? Är oljeaktier en säker placering?
Per: Aktier kan aldrig betraktas som en säker placering. Men oljebranschen är spännande. Om oljepriset tror på världens billiga olja håller på att ta slut, och världens produktion ska hållas uppe, så krävs det ett högt oljepris. Exempelvis djuphavsborrning är mycket dyrt.

maria
: hej jag är studerande och vill börja spara lite för framtiden. har funderat på att köpa fonder, vad är bäst. Jag är beredd att ta en medel risk och har inte tänkt röra pengarna på iaf 1-2 år. vill också kunna för in mer pengar i sparandet undertiden. tack
Per: Många läsare som är i din situation väljer att följa våra fondportföljer. Vi har portföljer både på lång och kort sikt som har gått bra under åren. Portföljerna förvaltas åt oss av Indecap. Jag tycker att du ska välja Privata Affärers korta portfölj (på sidan 71 i nya numret). Öpnna sedan en depå hos någon utav nätmäklarna eller hos fondmarknad.se. Sedan gör du samma val som vi gjort i vår portfölj. Det passar också utmärkt för ett månadssparande.

Sigrid Andersso
: Min bankman på Nordea tycker att jag ska skaffa en kapitalförsäkring. Är det något att ha?
Per: Ja, jag tror på kapitalförsäkring. Tror man på en bättre börs framöver så är detta ett bra alternativ. Du betalar bara 0,84 procent av det innehav i skatt oavsett hur börsen går. Jag skulle däremot välja att teckna en kapitalförsäkring hos Avanza eller Nordnet. Det blir billigare så.

John
: Jag är pensionär med inkomst över brytpunkten. Har ett IPS sparande som jag inte börjat ta ut. Kan jag genom gåva ge IPS sparandet till min fru som har inkomst under brytpunkten och att hon därefter skattar för utbetalningarna (med den lägre inkomstskatten)?
Per: Nej, så funkar det inte. Du tjänar ingen skatt på en sådan överlåtelse.

Anders
: Jag är orolig för snömängden. Vad händer om taket rasar in? Gäller försäkringen för takskador?
Per: De flesta villahem- och fritidshusförsäkringar ersätter snötrycksskador på bostadshus yttertak. Undantag finns ofta för bland annat taken på garage, altaner och uthus. Försäkringen kan även innehålla aktsamhetskrav på att taken ska skottas, om onormala mängder snö samlas där.

Arnold Karlsson
: Jag och min hustru har satt in vardera 500000:- i Capinordic Bank. Vad gäller bankgarantin- när erhålls beloppen. Täcks upplupna räntor. – Garanters även deesa?
Magnus: Hej Arnold! Banken sattes i går i konkurs. Därmed tar den danska Inskydergarantifonden över. Eftersom euron i går kröp under 10 kr hamnar du i en lite speciell situation eftersom taket på 50 000 euro per person plötsligt är mindre än 500 000 kr. Eventuellt kan då den svenska insättningsgarantin inträda och fylla upp till 500 000 kr. Upplupna räntor inkluderas i insättningsgarantisystemen men totalbeloppet kan aldrig bli över 500 000 kr. Du behöver inte göra något. Den danska Inskydergarantifonden kommer att kontakta dig och pengarna bör du ha inom tre månader.

Janne K
: Kan jag få skattereduktion för att renovera trappan till mitt hus?
Per: Skattereduktion medges för renovering och underhåll av entrétrappor till bostadshus. Skattereduktion ges även om man väljer en stentrappa där det tidigare var en trappa i trä och även underhåll av befintliga stentrappor.

Tommy
: Jag ska lägga om mitt stora bostadslån. Vart bör jag vända mig?
Per: Ta kontakt med flera banker. Och jämför räntorna. Sedan ska du självklart även förhandla för att få ned räntan. Jag såg nyligen en undersökning på jämförelsesajten Comboloan som visar att det är stora skillnader mellan vad man i snitt får betala för sitt rörliga bostadslån och den officiella ränta som bankerna rapporterar. Hos SEB är den framförhandlade snitträntan minst 0,2 procentenheter lägre på det rörliga bostadslånet än hos konkurrenterna. Riktigt framgångsrika förhandlare kan, har det visat sig, pressa ned räntan till mer än hälften av tabellräntan – 0,7 procent.

Cecilia T
: Hej! I samband med att jag skulle teckna ett bostadslån hos min bank tyckte bankmannen att jag också skulle börja pensionsspara. Vad tycker ni om det? Jag är 32 år.
Per: Det handlar mycket om din ekonomi i stort. När man är runt 30 år kan det vara tufft med ekonomin. Du kanske har småbarn och höga boendekostnader. Men har du god ekonomi tycker jag att du ska börja pensionsspara så smått. Men kom ihåg att inte sätta av mer än du får dra av, 12 000 kr.

Arne Svensson
: Ni har en placeringskväll i Göteborg nästa vecka. Har ni något på gång även för oss som bor i Stockholm?
Per: Ja, den 13 april på Rival. Sedan ska vi till Malmö i juni. Vill du har mer info kan du titta under fliken event på vår webb.

Hanna
: Kan jag få skattereduktion för utgift för barnpassning i hemmet?
Per: Ja, du kan få skattereduktion för barnpassning. I barnpassning ingår även i de fall barnvakten hjälper barnet med läxor eller annat skolarbete.

Petra
: Hej! Jag har sparat direkt i Carnwgie Worldwide, men har nu fått ett brev att jag måste ansöka om depå hos Nordnet, för de skallöverta det hela. Jag är inte så hemmapå detta, är det bra att göra så? Någon nackdel? En som är undrande och lite oeoad
Per: Det är inga problem.

Jonas Lindberg
: Hej, jag undrar vad snittet på alla 35-åringar, 40-åringar och 45-åringar i Sverige har i sitt PPM-sparande? Jag är 35 år och har 144000 kr på mitt PPM och min svåger (40 år) har ca 140000. Ligger jag över snittet för 35-åringar eller ligger han under sitt snitt för 40-åringar? Mitt eget sparande har jag tagit hand om själv ända sedan början. Tack på förhand Jonas
Per: Jag kan konstatera att ni båda ligger statistiskt bra till med era PPM-placeringar. Exakta svaret på din fråga kan du bara få hos nya pensionsmyndigheten. På deras hemsida hittar du all tänkbar statistik.

moderator
: Hallå alla nytillkomna chattare! I dag är det Per Hammarlund och Magnus Gustavsson som svarar på privatekonomiska frågor. Vår aktieexpert Marcus Hernhag återkommer nästa vecka.

Ulla-Britt
: Jag vill ha avdrag för arbetsrum i hemmet. Kan jag få det?
Per: En första förutsättning för att du ska kunna få avdrag för arbetsrum i bostaden är att arbetsgivaren inte håller dig med arbetsrum. Det räcker inte med att du arbetar hemma för att du ska kunna få avdrag. Det krävs bl a också att arbetsrummet är avskilt från övrigt boende.

Solveig
: Jag har lämnat 5 000 kronor i bidrag till Haiti. Får jag göra avdrag för bidraget?
Per: Nej, gåvor till hjälporganisationer är inte avdragsgilla.

Anna-Lena
: Ska jag placera 100 000 kr i fonder eller på ett sparkonto och vilka/vilket i så fall? Jag ska ev göra något uttag inom ett år men har för avsikt att spara det mesta på lång sikt.
Magnus: Det beror på hur långsiktigt ditt sparande är. Just nu är börsen skakig och därför kan det vara lite riskfyllt att sätta in allt i fonder. Varför inte sätta in hälften på ett sparkonto hos till exempel Akelius, Time Finans, Nordax, Marginalen, Bluestep eller Hoist spar som ger en ränta på mellan 2,4 och 4 procent för obundet sparande (obs Akelius omfattas inte av insättningsarantin). Resten kan du placera långsiktigt i fonder. Kolla i Privata Affärer där vi i varje nummer har förslag på fondportföljer.

Familjen Johans
: Hej vi har börjat spara till barnen i aktier har invest mkt i bil industri. Finns det några aktier i andra brancher bolag som är under tillväxt?
Per: Jag tycker du ska välja bra aktiefonder i stället. När man sparar till barn är det oftast lång tid innan pengarna ska användas. Titta i senaste numret av vår tidning. Där hittar våra fondfavoriter på sidan 70 och 71. Ett annat tips är att välja bland våra vinnare i årets Fond. Våra vinnarfonder går oftast mycket bra även efter det att de fått priserna.

Håkan Lewin
: Hej! Jag funderar på att spara 4000 kronor i en kapitalförsäkring per månad. Skulle ni rekommendera att jag sparar t.ex 1000 i månaden på 4 olika ställen? Har ni även något bra råd, på vilka fonder som ni tror på? Jag behöver inta ha pengarna på länge, säg 10 år ungefär. Med vänliga hälsningar. Håkan Lewin.
Per: Det är enklast att överblicka om du sparar på ett ställe. Jag skulle välja en kapitalförsäkring hos Nordnet eller Anvanza, det blir billigare så. Som jag skrev nyligen kan du se våra rekommenderade fonder i nya numret av Privata Affärer (sidorna 70-71). Själv har bl a valt Skagens fonder.

Anna
: Hej! Jag har ca 400 000kr i kontanter som jag vill placera på ett bra sätt. Just nu ligger det på ett bankkonto med ~0% ränta på swedbank. Jag är lite insatt men har sällan tid att aktivt placera, därav har detta legat på bankkonto alldeles för länge. Min banktjänsteman föreslår att öppna ett kapitalförsäkringskonto i swedbank och föra över pengar dit varje månad. Hon kommer då att aktivt hjälpa mig att placera men det verkar som att deras rekommendationer innehåller 50% av swedbank-fonder. Ska jag hoppa på detta? Eller finns det nåt annat bra förslag från ert håll? Ska man gå in med allt på en gång eller ska jag köra månadsöverföring ca 2 år framåt? Är kapitalförsäkring att föredra? Tack på förhand! /Anna
Per: Jag hade i stället varlt ett billigare alternativ. Just nu är det Avanza eller Nordnet. Att spara i kapitalförsäkring är bra om du tror på en stigande börs framöver. Att månadsspara är också bra, då sprider du inköpstillfällena över tiden. Tänk dock på att du aldrig får dra av ev förluster. Du betalar 0,84 procent i skatt oavsett hur depån utvecklas.

Tore Kvist
: Hej! Jag har en kort fråga: Hur placerar jag ½ miljon på 5-6 år värdesäkert utan risk? Riksgälden verkar ju säkert, och de ha sittr Riksgäldsspar med realränteobligationer, men där får man ju skatta bort en del av ”vinsten” som utgöres av inflation? Finns det något bättre sätt? Sign. ”Tore i Trelleborg”
Per: Jag hade valt att sätta in pengarna på ett kreditmarknadsbolag. De har statlig insättningsgaranti upp till just en halv miljon. Vilket bolag som är bäst för dig hittar du på vår hemsida. Du betalar 30 procent av ränteinkomsten i skatt.

Daniel Modig
: Hej! Jag ska på bankmöte om en timme och diskutera mitt och min sambos bolån på 1, 2 miljoner som ska träda i kraft i mars månad. Det finns en djungel av råd att tillgå och jag vet varken ut eller in! Rörligt, fast, rörligt med tak? Jag skulle vara tacksam om ni hade ett par grundtips!
Per: Mycket beror på hur man är som person. Blir man lätt stressad när räntorna stiger kan det vara bra att binda åtminstone en del av lånet. Själv väljer jag rörligt. I långa loppet blir det billigare så.

Norrlandskusten
: Jag kan frigöra 300 000-500 000 kr från sparkonton som givit mycket lite i ränta i flera år. Vågar man nu i februari gå in och köpa fonder och/eller aktier eller ska man satsa på obligationer, pensionsförsäkringareller annat? Är 50 år gammal.
Per: Allt hänger på hur länge pengarna ska vara bundna. Kan du avvara pengarna i fem år eller mer är fonder eller aktier ett bra alternativ. Bäst är att månadsspara. Då sprider du inköpsvärdena över tiden. Obligationer är ett dåligt val i dag då räntorna är på väg upp. Behöver du pengarna inom den närmaste tiden välj då ett rörligt räntesparande som följer med när Riksbanken höjer räntan.

Anders Petterso
: Hej! Är det en bra affär att amortera på bolånen innan räntan höjs?
Magnus: Med risk för att vara lite provocerande så är svaret faktiskt nej! Principiellt sett är det förstås bra att amortera och på så sätt minska skulderna. Men fortfarande är boräntorna extremt låga. Samtidigt går det att få en sparränta som överstiger boräntan. Istället för att amortera så är det alltså en bättre affär att sätta in pengar på ett högräntekonto och använda sparkapitalet till en engångsamortering när ränteläget blir mer normalt.

Ingvar
: Köpe efter att ha uppvaktats av ”oberoende” rådgivare Claes Hembergs bok ”Spara mindre få ut mer” och kom fram till att sköta mig själv främst på Avanza. Upptäckte då att han jobbar där. Hur ”oberoende” är hans råd?
Per: Jag har själv läst hans bok. Jag tycker att den är bra. Han ger generella råd hur du som sparare undviker de vanligaste fallgroparna och får ett bättre sparande. Att han jobbar där han gör spelar i det här fallet ingen större roll.

Spaniensvenskar
: Jag och min hustru blev försenade 6 timmar när vi skulle flyga tillbaka från Malaga. Har vi rätt till någon ersättning?
Magnus: Svaret är kanske. Om du betalt resan med kort har du ofta en inbyggd reseförsäkring som kan ge ersättning vid långa förseningar. En dom i EG-domstolen från i höstas gör gällande att passagerare ska få en schablonersättning vid långa förseningar. Ersättningen motsvarar den som passagerare får vid inställda flyg. Om bolaget kan visa att förseningen berodde på ”extraordinära omständigheter” blir det dock ingen ersättning. Observera dock att EG-domstolens dom inte riktigt slagit igenom i praktiken och det kan krävas en del tjat för att övertyga flygbolaget.

Strulan
: Hej. Är jag otrogen min bank om jag sparar i Akelius som ger 4-5 ränta på 2 år?
Magnus: Det är bra med otrohet – i alla fall när det gäller bankaffärer! Du ska absolut placera dina sparpengar där du får bäst avkastning. När det gäller sparkonton har storbankerna oftast riktigt dålig ränta. Då är det bättre att titta på mindre nischbanker och kreditmarknadsbolag. På http://www.privataaffarer.se/basta_priset/sparkonto kan du se var du får högst sparränta. Akelius ligger bolaget alltid i topp när det gäller sparräntor. Observera dock att max sparbelopp är 50 000 kr och att sparandet inte omfattas av insättningsgarantin.

Anna B
: Jag tror det var ni som skrev något om att man kunde få tillbaka pengar om man inte använde flygbiljetter även om man inte hade någon reseförsäkring. Jag har en biljett till London med SAS som jag inte kan använda. Får jag tillbaka några pengar?
Magnus: Jag antar att du menar att du inte har något ”giltigt” skäl till att resan inte blir av, som till exempel sjukdom. Men om du helt enkelt väljer att inte åka med den icke ombokningsbara biljetten betalar SAS (och många andra bolag) tillbaka flygskatter och liknande. Det är ofta en stor del av biljettpriset. Den exakta policyn varierar mellan olika bolag men kontakta SAS så får du säkert tillbaka en slant.

Lena P: Vi har haft Nordisk fondsrvice (Caprinordoc) som förvaltare av våra P-försäkringar. Vad händer nu när dom har gått iK.K
Magnus: Det enkla svaret är ingenting. Det är Capinordic Bank som gått i konkurs. Capinordic Fondservice som de heter är ett separat företag och ska enligt Finansinspektionen inte påverkas av bankens konkurs.

Jane: har sålt vår sommarstuga. Läste i er tidning att man kan vänta med fyllnadsinb när det gäller reavinst skatt och stället placera pengarna med bra ränta. Är det helt säkert att placera ex.vis i Marginalen med 3 % ränta eller Time Finans med 2.6 % ränta. Marginalen har inga uttagsavgifter Time Finans 2 fria uttag men så står det uttagsavgift 2,6 %?? Vad betyder det.
Magnus: Visst vågar du placera i kreditmarknadsbolag som Marginalen, Time Finans etc. så länge det insatta beloppet inte överstiger taket i insättningsgarantin på 500 000 kr. Då är dina pengar säkra. Marginalen sänker räntan rejält om du tar ut pengarna inom 12 månader. Time Finans har två fria uttag – ytterligare uttag kostar 1 %. Nordax ger lika hög ränta utan restriktioner. Jämför här: http://www.privataaffarer.se/basta_priset/sparkonto/

Tomas: Hej Jag vet kanske inte om frågan är inom rätt ämne idag. Men jag försöker ändå. Har kollat lite på boende i Spanien och undrar hur ni ser på investeringsläget just nu p.g.a. kommande räntehöjningar och Spaniens kollaps? Är det läge att avvakta lite eller…?
Per: Slå till nu. Nu har det rasat så mycket och det är perfekt köpläge. Jag tror snart att det vänder uppåt igen. Bostadsmarknaden har i vissa lägen fallit med mellan 40 och 50 procent i Costa del Sol. Solen lockar och här har vi Europas bästa klimpat. Vid tidigare kriser i Spanien har priserna alltid åter stigit rejält.

Ulf: Rörlig ränta eller…? Har satsat på rörlig ränta de senaste 6-7 år och det har varit gynnsamt. Hur ser en rimlig framtid ut för bostadsräntorna på 3-4 års sikt?
Magnus: Jag tror fortfarande på att rörlig ränta är billigast i längden. Enligt Riksbankens ränteprognos kommer reporäntan ligga runt 2,75 procent i början av 2012. Det innebär en rörlig ränta på cirka 4 procent. I början av 2013 kanske vi får se boräntor på 5 – 5,5 procent. Prognosen är dock mycket osäker.

Jan-E Carlsson: Varför har man hela denna gigantiska pensionsberäkning, när man efter 30-40 års arbete får, för de flesta, mellan 12-16000 i pension. Efter skatt c:a 9-12000. Med garantipension och hyresbidrag har man c:a 9-10500, efter skatt. D v s gav man alla 10000 skattefritt kunde hela livets samlade inkomster, pensions-underlag, orangea kuvert och myndigheter läggas ner. Det är privat- och tjänstepension som är enda skillnaden mellan hög och låg pension. Har jag fel ?
Per: Ja, tjänstepension och privat pensionssparande gör den riktigt stora skillnaden. När det gäller inkomstpensionen och premiepension finns det ett tak för den inkomst som den beräknas på. I år går taket vid en månadslön på 34 365 kr. De som tjänar riktigt mycket för hög pension tack vare tjänstepensionen där man får pension även för betydligt högre nivåer än i den allmänna pensionen.

Marle: Vi har uppdelat vårt bolån på tre bottenlån och ett topplån…alla bundna bottenlån. Ett av bottenlånens bindningstid går ut snart…hur gör vi med det…ska vi låta det vara rörligt nu eller ska vi binda igen? Är det klokt av oss att ha tre bottenlån eller skulle vi gjort på annat sätt?
Magnus: Det är inget fel med att ha tre bottenlån. Det underlättar om ni vill binda delar av lånen. Däremot tycker jag att det låter lite väl försiktigt att ha allt bundet. Historiskt sett har rörliga räntor varit det billigaste alternativet. Om man har små marginaler och ligger sömnlös om nätterna och oroar sig kan man däremot tänka sig att binda räntan som en extra försäkring. Jag tycker att ni ska lägga om det lån som går ut till rörlig ränta (eller snarare tremånadersränta som är den kortaste tiden som erbjuds). Passa också på att jämföra de olika instituten och se till att ni får den lägsta räntan. Klicka här för att jämföra: http://www.privataaffarer.se/basta_priset/bolan/

Maria: Hej, j 1) Jag har ett bostadslån uppdelat på 3 delar, alla rörliga. När ska jag binda och ska jag då binda alla 3? 2) Hur mycket bör jag spara i ett privat pensionspar per månad. Jag är 40 år och tjänar ca 30.000. 3) Hur mycket borde jag spara i buffert varje månad? Tack.
Magnus: Hej Maria! 1)Rörligt har historiskt sett varit en bättre affär än bundet. Om du känner att du har marginaler att klara av oväntade räntehöjningar tycker jag att du ska fortsätta med rörligt. Vill du däremot ha en ”försäkring” mot oväntat höga räntor kan du överväga att binda. Men jag tycker att du i så fall bara ska binda en del av lånet. 2) Hur mycket du ska pensionsspara beror på hur mycket du kan lägga undan. Oavsett ekonomisk situation ska du aldrig pensionsspara mer än 12000 kr pm året som är gränsen för vad man kan dra av. 3) Det är alltid bra med en buffert. Hur mycket beror på din privata situation så det är svårt att ge ett generellt svar på det.

Sune: Reavinst 1,000,000 vid husförsäljning 2009. Inköpt ny bostadsrätt för 2,900,000 2 ägare(2009). Vad blir reavinstskattenn? Skjuta upp eller inte?
Per: Vinstskatten vid försäljning av en privatbostadsfastighet är 22 procent. Det innebär att skatten i ditt fall blir 220 000 kr. Av din fråga framgår inte hur mycket du sålde din fastighet för och om du var ensam ägare till den. För att få fullt vinstuppskov måste din andel av ersättningsbostaden ha kostat lika mycket eller mer jämfört med vad du fick betalt för din del i ursprungsbostaden. Är den nya bostaden billigare räknar du ut uppskovsutrymmet genom att minska vinsten med mellanskillnaden mellan ursprungsbostaden och den nya bostaden. Sålde du villan för 2 miljoner och köpte din andel av bostadsrätten för 1 450 000 kr är skillnaden 550 000 kr. Av vinsten på 1 miljon kan du då få uppskov med 450 000 kr. Var priset för villan 2 450 000 kr eller högre kan du inte få uppskov om du var ensam ägare till den. För uppskov betalar du för närvarande en uppskovsränta på 0,5 procent per år. Det motsvarar en avdragsgill bankränta på ungefär 3,2 procent. Kan du placera den uppskjutna skatten med bättre avkastning är det fördelaktigt att begära uppskov.

gunilla theorel: Hej jag blir frustrerad av mina PPM fonder. Är 67 år men har förstått att jag kan påverka och få ut olika belopp. Pictet Ryssland var ju raketen föra året. Men i år går ju inte det. Snälla hjälp mig att föreslå en fond som jag inte måste vara så fixerad vid. Tack Gunilla Theorell
Per: Allt sparande i aktier och fonder kräver att du följer med i någon utsträckning. Sedan kan man placera på olika sätt så att man får högre eller lägre riskspridning. God riskspridnnig innebär vanligtvis att du har flera fonder. Att bara välja ut en fond gör att du tar hög risk. Men ska man ha en fond så ska man välja en globalfond, exempelvis Skagen global som placerar över hela världen i olika branscher. Fonden har en god historik.

moderator: Tack för alla bra frågor! Tyvärr hinner vi inte svara på fler just nu. Ni som inte fått svar och är prenumeranter kan förstås ringa oss och ställa samma frågor på våra telefontider mån-tor 10-11 087365557.  Nästa fredag är Marcus Hernhag tillbaka och chattar om aktier. Trevlig helg!

 
PRIVATA AFFÄRER
Aktiechatt
Aktiechatt: Två köpvärda aktier inom grön energiOch tre tillväxtaktier att hålla koll på
Valuta
SEB: Bara tillfälligt hack för kronan Dollarn under 8 kr om drygt ett år
USA
Javeus: Presidentvalshysterin är överdrivenJämför med millenniebuggen
Börsen
Positiv avslutning efter slagig handel
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt efter spretig inledning på Wall Street
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
Analytiker: En gåta att SAS-aktien lyfterUpp som mest 8 procent på fredagen
Analys
Utskiftning av Zalando och Tele2 i kortenSEB höjer Kinnevik till köp
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Pareto: Storytels svaga utveckling temporärHöjer riktkursen och upprepar köp
Analyser
Här är fredagens analyser
Aktie
Electrolux återinför utdelning
Aktietips
Carnegie: Därför ska du köpa bussbolaget
Foto: Anders Wiklund/TT
Aktie
Storägare accepterar höjt bud på HiQ
Råvaror
Analyschefen: Oljan kostar 65 dollar om två år"Stor osäkerhet på kort sikt"
Aktie
Första blankaren i ReadlyAktien nu under introduktionskursen
Aktier
Aktierna som stigit mest sedan marsbottenEtt halvår sedan börsen vände uppåt
Placera
Index slog aktiva förvaltare under covid-krisen
Bostad
Analys: Höjda bopriser inte hållbart på sikt"Förr eller senare får vi tillbaka 90-talskrisen"
Fonder
Robur klassar fonder utifrån Parisavtalet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Krisen
Skingsley: Rätt att fullfölja löften om tillgångsköp"Låga räntor under lång tid som gäller"
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
"Klassiska portföljstrategin förlegad"60/40-portfölj inte välutformad för dagens marknad
Aktie
Konsortium lägger bud på Ahlstrom-MunksjöPremie på 24 procent
Valutor
Feds strategi ger köpläge i perifera valutorIndiska rupie, peruanska sol och chilenska peso lockar analytiker
Foto: Shutterstock
Krisen
"Pandemin har kostat halv miljard jobb"
Aktier
Aktierna som stigit mer än 100 procent i år