"Säljhets värre än bankledningens bonusar"

”Säljhets värre än bankledningens bonusar”

Publicerad 2010-01-19 15:25

Bonus till bankernas ledningar är inte något större problem för kunderna. Bankkontorens säljtävlingar är betydligt mer skadliga för kunden. Det skriver Spiltans sparekonom Niklas Larsson.

Det senaste året har bonusarna till ledande personer i de svenska bankerna varit i hetluften och ofta framhävs det att bankledningarnas bonusar är skadliga för kunderna. Men det är att göra det lite enkelt för sig. För kunden är rörliga löner eller bankkontorens säljtävlingar betydligt mera skadliga.

Kritikerna till bankbonusarna har vädrat ny morgonluft när nu flera tidningar antyder att SEB inte har råd att ge sina aktieägare någon utdelning eftersom bonuspengarna på omkring 1,8 miljarder kommer äta upp de vinster som annars kunnat delas ut till aktieägarna.

Om det stämmer så är det osmakligt, osmidigt och rent ut sagt korkat. Och om det blir så att SEB inte kommer ge sina aktieägare någon utdelning samtidigt som bonuspengar regnar internt då tycker jag att aktieägarna ska tacka för kaffet och göra sig av med aktierna illa kvickt.

Men påverkar de här bonusarna kunderna? Nej, en vanlig kund påverkas inte av det osmakliga bonusregnet över bankledningar. För vanliga bankkunder är det betydligt värre att banksäljarna, som går under namnet bankrådgivare, du möter som kund kanske inte har ditt bästa som kund för ögonen när de rekommenderar en viss fond eller pensionsprodukt.

Istället finns en risk att banksäljaren istället funderar på hur många poäng de kan samla på sig i säljtävlingen eller att de måste kränga på dig så många produkter som möjligt för att ligga bra till i nästa veckas lönesamtal med chefen.

För över 10 år sedan i slutet av det glada 90-talet arbetade jag själv på en av storbankerna som så kallad rådgivare. Varje bankprodukt man sålde eller varje fondkrona man fick in poängsattes och sen fick varje anställd berätta inför alla på veckomötet hur mycket man sålt under veckan och vänta på om man hyllades eller fick skämmas.

Precis innan jag slutade infördes även ett system där poängen omvandlades till en liten rörlig del av lönen. Det här i kombination med att bankanställda på bankkontor hade och har en relativt låg lön med tanke på ansvaret att ta hand om människors pengar så fanns och finns det en risk att bankrådgivaren inte alltid har kundens bästa för ögonen när de rekommenderar en viss produkt.

Ett aktuellt exempel på att ekonomiska styrmedel kan göra att rådgivaren inte alltid har kundens bästa för sina ögon är SBAB där bolånehandläggare har bonus och som dessutom hänger ihop med hur stora lån man beviljar.   

Men hur reagerar egentligen de så kallade bankrådgivarna över att så fort bankens huvudkontor lanserar en ny produkt så startas en ny säljtävling? Om man går in Finansförbundets hemsida som organiserar bankrådgivarna och gör en liten snabbsökning på ordet ”säljhets” så hittar man snabbt 45 träffar med insändare, motioner till stämman och intervjuer av anställda som tröttnat på säljtävlingar och vittnar om att de inte alltid har kundens bästa för sina ögon.

Så nästa gång du läser om att det på nytt regnar bonuspengar över bankledningen så kan du gärna tycka det är osmakligt. Men framförallt ska du tacka nej till rådgivarens förslag nästa gång du är på banken och du blir presenterad ”en alldeles nystartad sparprodukt och att den skulle passa dig som alldeles utmärkt”. Istället för att uppfylla rådgivarens säljmål så är det bättre att sätta ihop ett sparande som man själv är bekväm med.

NIKLAS LARSSON, sparekonom Spiltan

Niklas Larssons åsikter och rekommendationer överensstämmer inte nödvändigtvis med Privata Affärers.

Goldman Sachs: Köp SKF
Asien
Asienbörserna backade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Foto: Henrik Montgomery/TT
Börsen
Kinnevik dagens vinnare
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos