Nu vill fler svenskar ha euroFoto: Jupiterimages

Nu vill fler svenskar ha euro

Publicerad 2009-12-15 10:42

Fler svenskar är nu för euron än emot. Om det vore folkomröstning i dag skulle 44 procent rösta ja och 42 procent nej, enligt SCB. Det är första gången sedan 2002 som en högre andel väljer euron framför för kronan.

Fler svenskar är nu för euron än emot.

Om det vore folkomröstning i dag skulle 44 procent rösta ja och 42 procent rösta nej, enligt SCB.

Andelen ja-röster har ökat sedan SCB senast mätte sympatierna i maj. Det innebär att det för första gången sedan svenskarna sade nej till euron i folkomröstningen 2003 nu finns en övervikt för ja-sidan.

– Lite förvånande, säger Carl Hammer, analytiker på SEB.

Historiskt brukar stödet för euron öka när kronan försvagas. Men under hösten och även under året har kronan stärkts, om än från låga nivåer. Och den svenska ekonomiska krisen skulle förmodligen varit värre om Sverige redan haft euron.

– Vi har haft en enorm hjälp av att kronan varit relativt svag, säger Carl Hammer.

Cirka 14 procent uppgav att de inte vet. Skillnaden mellan ja och nej är dock inte statistiskt säkerställd.

Skillnaderna är fortfarande stora mellan kvinnor och män. Av männen vill 50,3 procent ha euron medan 38,4 inte vill det. Bland kvinnor är det precis tvärtom. Betydligt fler kvinnor, 45,6 procent, vill inte ha euron, medan 37,2 procent vill det.

Sedan maj-mätningen noteras en uppgång bland ja-sägarna bland moderata och socialdemokratiska sympatisörer. För S-väljarna märks också en nedgång bland nej-sägarna.

Jämfört med mätningen för ett år sedan, november 2008, kan en ökning av ja-sägarna noteras bland Folkpartiets, Miljöpartiets, Moderaternas, Socialdemokraternas och Vänsterpartiets.

TT