Tillväxtmaskinen sparkar igång igen

Publicerad 2009-12-04 16:34

HMS Networks har tillväxten och lönsamheten under kontroll. Nu gäller det att få med sig industrikonjukturen också.

HMS networks


Köp

Som sencykliskt tillväxtbolag i pool position för återhämtning.

Potential

Bör närma sig den forna tillväxttakten bara industrikonjunkturen börjar ta fart.

Risk

Stort beroende av industrikonjunkturen.

Miljö och etik

Har lösningar med klar miljöförbättringspotential men missar att kommunicera det. Saknar tydliga mål för miljö och sociala aspekter.

Staffan Dahlström letar förvärv.

Hms networks är en av Stockholmsbörsens relativa färskingar som noterades hösten 2007. Sedan dess har det som bekant inte hänt mycket på nyintroduktionsfronten annat än på smålistorna utanför börsen.

Det är inte heller mycket som har hänt med HMS-kursen. Hittills i år har uppgången begränsat sig till 10 procent samtidigt som index klättrat 45 procent. Men samtidigt klarade sig aktien riktigt hyfsat i raset under förra hösten.

HMS Networks är lika mycket cykliskt som tillväxtbolag och har en hel del likheter med en annan av våra småbolagsfavoriter i industrisektorn, Beijer Electronics, som också är ett välskött, snabbväxande och väl nischat bolag med fokus på automationsmarknaden. HMS är dock strået vassare, åtminstone när det gäller tillväxt, lönsamhet och fokusering. Och fokus ligger på kommunikationsteknologi för industriautomation – dels nätverkskort som byggs in i de ledande automationsföretagens utrustning, dels omkopplare, så kallade gateways, som gör att olika industriella nätverk kan kommunicera och kopplas samman.

Men industrikonjunkturen gick som bekant in i väggen totalt förra hösten.

Det betydde också att en stor del av HMS marknad försvann. Årets första nio månader har bolaget tappat nästan en tredjedel av försäljningen och fått se marginalen minska till en tredjedel eller 8,9 procent mot 24,3 procent förra året under samma period.

Den senaste kvartalsrapporten visade dock på en klar förbättring. Åtminstone visar det sig att HMS lika framgångsrikt som många av de stora industriföretagen på börsen lyckats med att snabbt och kraftfullt skära i kostnaderna när efterfrågan rasade. Rörelsemarginalen det senaste kvartalet klättrade åter upp i starka 23,5 procent, inte långt från de 25,8 procent som presterades samma period i fjol. Det är imponerande med tanke på de extremt låga volymerna som det fortfarande är på översta raden.

HMS flaggar dock för att årets sista kvartal kanske inte blir lika starkt lönsamhetsmässigt eftersom en hel del planerade marknadsaktiviteter drar extra kostnader. Man ligger inte bara på bromsen utan ser också möjligheter att satsa i krisens spår. Redan i slutet av förra året kompletterades säljorganisationen med nyrekryteringar. Man ser också goda möjligheter till förvärv i krisens spår. Ledningen har identifierat bolag både inom inbäddade produkter och gateways som skulle vara bra komplement såväl produktmässigt som när det gäller nya säljkanaler.

Bolaget ser också sekventiellt, kvartal för kvartal, att efterfrågan åter ökar något, framför allt i Kina och Tyskland så här långt.

Det var redan i juni som HMS började skönja en ljusning som fortsatt sedan dess med en stabilisering i orderingången.

Men investeringssektorer som automationsmarknaden ligger sent i den industriella konjunkturcykeln och utsikterna för nästa år är fortfarande svårbedömda enligt bolaget. Liknande signaler kommer från de ledande automationsbolagen som ABB.

HMS fick det alltså tufft i finanskrisen och lågkonjunkturen, precis som bolaget fick i samband med IT-kraschen för tio år sedan. Det intressanta är dock att titta på den långsiktiga trenden med en tillväxt de senaste tio åren på i genomsnitt 30 procent. Den har visserligen saktat in en del de senaste åren, men ändå legat kring 20 procent årligen vilket är bolagets mål framöver.

De senaste fem åren har också rörelsemarginalen legat väl över målet 20 procent, ifjol 27 procent. I år blir det ett riktigt tapp både för tillväxten och marginalen. Men att bolaget på sikt ska kunna svinga sig upp till den historiska lönsamhetsnivån har man redan visat i den senaste kvartalsrapporten.

Däremot kan tillväxten få det tuffare. Vi vågar bara räkna med uppemot 15 procent de kommande åren. På våra prognoser handlas aktien därmed till p/e 16 nästa år vilket är lägre än börsen som helhet. Och året därpå sjunker det till 13 vilket också är lägre än snittet. Och det för ett bolag som växer 15 procent med drygt 20 procents marginal.

Det betyder ett utmärkt köpläge för den långsiktige. För det gäller nog att ha lite tålamod som HMS-ägare, återhämtningen är på gång men den kan ta lite tid.

Klicka på + för större tabell

Marknaden försvann. Kunderna finns inom industriautomation.

Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Analys
Analyser lyfter G5 Entertainment
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron