Tillväxtmaskinen sparkar igång igen

Publicerad 2009-12-04 16:34

HMS Networks har tillväxten och lönsamheten under kontroll. Nu gäller det att få med sig industrikonjukturen också.

HMS networks


Köp

Som sencykliskt tillväxtbolag i pool position för återhämtning.

Potential

Bör närma sig den forna tillväxttakten bara industrikonjunkturen börjar ta fart.

Risk

Stort beroende av industrikonjunkturen.

Miljö och etik

Har lösningar med klar miljöförbättringspotential men missar att kommunicera det. Saknar tydliga mål för miljö och sociala aspekter.

Staffan Dahlström letar förvärv.

Hms networks är en av Stockholmsbörsens relativa färskingar som noterades hösten 2007. Sedan dess har det som bekant inte hänt mycket på nyintroduktionsfronten annat än på smålistorna utanför börsen.

Det är inte heller mycket som har hänt med HMS-kursen. Hittills i år har uppgången begränsat sig till 10 procent samtidigt som index klättrat 45 procent. Men samtidigt klarade sig aktien riktigt hyfsat i raset under förra hösten.

HMS Networks är lika mycket cykliskt som tillväxtbolag och har en hel del likheter med en annan av våra småbolagsfavoriter i industrisektorn, Beijer Electronics, som också är ett välskött, snabbväxande och väl nischat bolag med fokus på automationsmarknaden. HMS är dock strået vassare, åtminstone när det gäller tillväxt, lönsamhet och fokusering. Och fokus ligger på kommunikationsteknologi för industriautomation – dels nätverkskort som byggs in i de ledande automationsföretagens utrustning, dels omkopplare, så kallade gateways, som gör att olika industriella nätverk kan kommunicera och kopplas samman.

Men industrikonjunkturen gick som bekant in i väggen totalt förra hösten.

Det betydde också att en stor del av HMS marknad försvann. Årets första nio månader har bolaget tappat nästan en tredjedel av försäljningen och fått se marginalen minska till en tredjedel eller 8,9 procent mot 24,3 procent förra året under samma period.

Den senaste kvartalsrapporten visade dock på en klar förbättring. Åtminstone visar det sig att HMS lika framgångsrikt som många av de stora industriföretagen på börsen lyckats med att snabbt och kraftfullt skära i kostnaderna när efterfrågan rasade. Rörelsemarginalen det senaste kvartalet klättrade åter upp i starka 23,5 procent, inte långt från de 25,8 procent som presterades samma period i fjol. Det är imponerande med tanke på de extremt låga volymerna som det fortfarande är på översta raden.

HMS flaggar dock för att årets sista kvartal kanske inte blir lika starkt lönsamhetsmässigt eftersom en hel del planerade marknadsaktiviteter drar extra kostnader. Man ligger inte bara på bromsen utan ser också möjligheter att satsa i krisens spår. Redan i slutet av förra året kompletterades säljorganisationen med nyrekryteringar. Man ser också goda möjligheter till förvärv i krisens spår. Ledningen har identifierat bolag både inom inbäddade produkter och gateways som skulle vara bra komplement såväl produktmässigt som när det gäller nya säljkanaler.

Bolaget ser också sekventiellt, kvartal för kvartal, att efterfrågan åter ökar något, framför allt i Kina och Tyskland så här långt.

Det var redan i juni som HMS började skönja en ljusning som fortsatt sedan dess med en stabilisering i orderingången.

Men investeringssektorer som automationsmarknaden ligger sent i den industriella konjunkturcykeln och utsikterna för nästa år är fortfarande svårbedömda enligt bolaget. Liknande signaler kommer från de ledande automationsbolagen som ABB.

HMS fick det alltså tufft i finanskrisen och lågkonjunkturen, precis som bolaget fick i samband med IT-kraschen för tio år sedan. Det intressanta är dock att titta på den långsiktiga trenden med en tillväxt de senaste tio åren på i genomsnitt 30 procent. Den har visserligen saktat in en del de senaste åren, men ändå legat kring 20 procent årligen vilket är bolagets mål framöver.

De senaste fem åren har också rörelsemarginalen legat väl över målet 20 procent, ifjol 27 procent. I år blir det ett riktigt tapp både för tillväxten och marginalen. Men att bolaget på sikt ska kunna svinga sig upp till den historiska lönsamhetsnivån har man redan visat i den senaste kvartalsrapporten.

Däremot kan tillväxten få det tuffare. Vi vågar bara räkna med uppemot 15 procent de kommande åren. På våra prognoser handlas aktien därmed till p/e 16 nästa år vilket är lägre än börsen som helhet. Och året därpå sjunker det till 13 vilket också är lägre än snittet. Och det för ett bolag som växer 15 procent med drygt 20 procents marginal.

Det betyder ett utmärkt köpläge för den långsiktige. För det gäller nog att ha lite tålamod som HMS-ägare, återhämtningen är på gång men den kan ta lite tid.

Klicka på + för större tabell

Marknaden försvann. Kunderna finns inom industriautomation.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum