Köp hypad vinteraktie

Publicerad 2009-12-02 09:11

Skistaraktien är värd betydligt mer än dagens kurs – i alla fall tills klimatförändringarna slår till.

Skistar

KÖP
VA ser en uppsida på 30 procent och en rimlig börskurs på 175 kronor om ett till två år.

POTENTIAL
5,5 miljoner kvadratmeter mark saknar värde i balansräkningen men har ett potentiellt miljardvärde. Hög vinstandel på varje ny försäljningskrona.

RISK
Vädret – dåligt med snö får folk att hoppa över vinterresan.

MILJÖ OCH ETIK
Analyserar inte de stora problem miljöeffekterna kan få. Klimatförändringarna kan omöjliggöra verksamheten om temperaturen höjs till en nivå där det inte går att göra snö.

Väderkänsligt. Det gäller både aktien och backarna i Björnrike. Per Eriksson/Trigger Photo

I skidanläggningsföretaget Skistars alldeles färska årsredovisning går det att ta del av fjolårets stora framgångar – omsättningen ökade med 10 procent till drygt 1,6 miljarder kronor och vinsten steg med nästan 50 procent till 302 miljoner kronor före skatt.

Det är ett starkt resultat att ha i matsäcken på väg upp i skidbacken nu när årets säsong ligger i startblocken. Bolagets anläggningar har redan öppnat för året även om antalet pistade backar fortfarande är en bråkdel av den fulla kapaciteten.

Skistar är ett unikt bolag på börsen.

Det gäller förstås verksamheten, med liftanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen i Sverige och Trysil och Hemsedal i Norge.

Det gäller även lönsamheten. Av fjolårets omsättningsökning på 152 miljoner kronor var två tredjedelar vinst. Det är siffror som få företag når upp till. Det beror förstås på att ytterligare ett sålt liftkort enbart ger intäkter och inga kostnader.

Bolaget är också unikt i så måtto att finanskrisen i stort sett är över när det gäller börskursen. Efter en närmast kursdubbling i år noteras bolaget bara en tia under rekordnoteringen från slutet av 2006.

Det känns alltid lite jobbigt att köpa aktier till historiskt höga nivåer, men har man bara lite uthållighet bör Skistaraktien bli en bra affär även på denna kursnivå. Förutsättningarna är goda för fortsatt vinstökning i år med tanke på att förbokningarna är 8 procent fler än i fjol och på längre sikt finns det stor potential i Skistars markbestånd som kan komma att få ett miljardvärde när fjällanläggningarna byggs ut.

Skistar brukar anses högt värderat, vilket gör att det dyker upp säljanalyser till och från. Så är fallet om man som placerare begränsar sig till att titta på p/e-talet som är 19 på fjolårets vinst.

Men då glömmer man bort att en stor del av de senaste årens investeringar är klart högre än vad som krävs för att hålla verksamheten i drift. Väljer man att bortse från expansionsinvesteringar och tittar på vad dagens verksamhet genererar i vinst och tar hänsyn till bolagets förlustavdrag på 800 miljoner kronor värderas bolaget till p/e-tal 13. Företaget värderas nämligen till 5,1 miljarder kronor och tjänade strax under 400 miljoner kronor borträknat nya investeringar. Med tanke på att varje ny intäktskrona ger stor vinsteffekt så behövs det inte mycket till omsättningsökning för att bolaget värderas till tio gånger det underliggande kassaflödet.

Visst finns det risker i Skistar.

Vädret är förstås den största och var en anledning till att resultatet 2005–2006 såg ut att bli en riktig besvikelse. Bolagets snögaranti kostade en del pengar. Men så fort temperaturen kryper under nollstrecket går det att få snö och fart på verksamheten.

Och potentialen är mycket större än väderrisken.

Att bolaget har lyckats öka liftkortspriset mer än den allmänna inflationen de senaste åren är ett tecken på att kunderna uppskattar produkten trots att det blir dyrare år från år.

Potential har också bolagets markbestånd om hela 5,5 miljoner kvadratmeter mark. Historiskt brukar ungefär hälften av marken gå att ombilda till tomter och Skistar kan självt (så länge det får tillstånd av myndigheterna) bestämma tomternas attraktionskraft genom att dra liftarna ända fram. Detta är något som ligger några år bort i tiden, men som mycket möjligt kan ha ett framtida miljardvärde.

Visst – bolaget betalas till toppkurs, men Skistars affärsmodell är så pass unik och kassaflödet så starkt att aktien är värd åtminstone 175 kronor eller 30 procent mer än dagens kursnivå.

Klicka på + för större tabell

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum