Alldeles för dyrt

Publicerad 2009-11-13 00:58

Sveriges billigaste matkasse kan bli dyr för Axfoods aktieägare. Marginalerna krymper stadigt i det allt tuffare matpriskriget.

Axfood

Sälj
Aktie som riskerar pressas intakt med matpriserna.

Potential
Fallhöjden är liten men det är också kurspotentialen.

Risk
Stadigt krympande marginaler och bleka tillväxtutsikter.

KLICKA PÅ + FÖR ATT FÖRSTORA GRAFEN

Hemköp är fortfarande en kvarnsten kring Axfoods vd Anders Strålmans hals. Det såg rätt lovande ut. Koncernens problembarn började arta sig, sista kvartalet i fjol och första i år lyckades Hemköp visa svarta siffror om än med en marginal på blygsamma 1,0 procent. Men konjunktursvackan har vässat priskonkurrensen samtidigt som kunderna söker sig till lågprisbutikerna. Och dit hör inte Hemköp. Andra kvartalet blev det förlust på 10 miljoner kronor. Axfood håller dock fast vid prognosen att Hemköp ska klara vinst på helåret 2009. Det torde bli tufft.

Anders Strålman flaggar också för ytterligare omstruktureringskostnader tredje kvartalet för att stänga olönsamma butiker. Hittills i år har 23 miljoner kronor gått åt till det ändamålet.

Den låginflationsekonomi som följer i lågkonjunkturens spår är inget Axfood och övriga dagligvaruhandeln välkomnar. Ute i Europa finns till och med tecken på matdeflation. Här hemma väntas de svenska matpriserna stiga med omkring 2 procent i år mot fjolårets 7 procent. Det betyder att Axfood måste sälja mer köttfärs, mjölk och blöjor för att hålla omsättningstillväxten uppe. Och för att hålla tillväxten uppe när inte priserna kan höjas i takt med kostnadsökningarna tar branschen till priskrig. Ica sänkte priserna med 2–10 procent på omkring 2 000 varor i våras vilket har tvingat övriga att följa efter. Det syns inte minst på Willys marginalutveckling som också är i dalande, från 4,4 procent första halvåret i fjol till 4,0 procent i år.

Nyförvärvet i koncernen, Prisextra, har inte heller varit någon succé så här långt trots en utpräglad lågprisprofil. Visserligen tyngt av diverse engångskostnader och strukturåtgärder, men det fina i köpet av den Stockholmsbaserade kedjan återstår ännu att bevisa.

Axfood och hela den svenska detaljhandeln är i och för sig sommarens stora vinnare när svenskarna stannat hemma och shoppat på semestern på grund av lågkonjunkturen och den svaga svenska kronan. I juni ökade Axfood omsättningen i jämförbara butiker med 2,2 procent och i juli med hela 3,4 procent. I augusti steg dock omsättningen med blygsammare 0,7 procent. Och resten av hösten blir det också tuffare jämförelsesiffror. Omsättningen totalt kommer inte heller att få särskilt mycket draghjälp av nya butiksöppningar under resten av året.

Hos huvudkonkurrenten Ica fortsatte sommarruschen in i augusti. Icabutikerna ökade omsättningen i jämförbara butiker med 4,4 procent.

Axfoods marginaler är under press och har så varit i tre år nu. Redan i fjol minskade rörelsemarginalen till 3,4 procent på helåret jämfört med 3,8 procent 2007. Och första halvåret i år är den nere på 3,2 procent.

Värderingen är inte direkt utmanande med p/e 13,5 på vår vinstprognos för i år. Men det är ungefär vad vi är beredda att betala, inte mer, för ett bolag med krympande marginaler och bleka tillväxtutsikter. Och utan kurspotential säljer vi.

PÅ PRISJAKT. Anders Strålman jämför priserna precis som kunderna. Foto: Peter Jönsson

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum