"Usel information från fondbolagen"

”Usel information från fondbolagen”

Publicerad 2009-10-16 08:48

Fondbolagen är i allmänhet riktigt dåliga på att berätta för fondspararna vilken värdering fonderna har. Det menar Privata Affärers Marcus Hernhag som vill se fler p/e-tal i fondinformationen. 

Fondbolagen är i allmänhet riktigt dåliga på att berätta för fondspararna vilken värdering fonderna har. Du som är aktiv och köper enskilda aktier kan antagligen värdera dem själv, men du som köpt några aktiefonder med allt från 30 till flera hundra aktier i varje fond får i regel inte veta värderingen av fonderna.

Det är förstås fondbolagets uppgift att informera om det är en dyr eller billig portfölj fondspararen köpt in sig i. Oftast blir det bara en marknadskommentar och en förvaltarkommentar om vilka förändringar som gjorts i fonden senaste kvartalet eller halvåret.

Att systematiskt informera om fondinnehavens värdering ger spararna svar på intressanta frågor. Handlas fonden, aktieportföljen, högt eller lågt i förhållande till årsvinsten (p/e-tal)? Och är den värderingen hög eller låg utifrån förutsättningarna? Att kunna se genomsnittligt p/e-tal för en aktiefonds alla eller åtminstone 10 största innehav är givetvis väsentligt.

Skagen Fonder är här ett föredöme, p/e-tal för de 10 största innehaven redovisas i månatliga statusrapporter på fondbolagets sajt. Men varför har få andra fondbolag satsat på att kontinuerligt upplysa spararna om värderingarna? Det kan väl inte vara så att de flesta aktivt förvaltade fonder är så passiva att de ligger så nära index att det blir i princip samma som börsindex snittvärdering?

Fondbolagen verkar helst satsa på avkastningshistorik och statistiska mått. Det vanligaste riskmåttet är standardavvikelse, även kallat total risk. Det visar hur en aktie eller fond svängt kring sitt medelvärde. Precis som avkastningen är det enbart historik, och säger inte nödvändigtvis något om framtida kurssvängningar.

Om börsen lägger sig i ett litet intervall och i princip ligger still i två år och fonden gör ungefär detsamma, då sjunker fondens standardavvikelse. Men har det verkligen blivit lägre risk i fonden bara för det? Har risken för framtida kursras verkligen minskat?

Ett annat vanligt riskmått är tracking error, även kallat aktiv risk. Det visar hur många procent per år en fond har avvikit från jämförelseindex. För det första finns det ingen anledning att stirra sig blind på ett jämförelseindex. För det andra är det inte nödvändigtvis så att en fond som alltid avviker från sitt jämförelseindex med en procentenhet per år får ett tracking error på en procent. Istället mäter Tracking error under en tvåårsperiod den månatliga standardavvikelsen mellan fondens avkastning och indexets, och sedan annualiseras summan genom att gånga med roten ur tolv. Inte helt lätt för vanliga småsparare att förstå…

Summa summarum betyder en hög procentsats när det gäller en aktiefonds tracking error är det är hög (aktiv) risk. Att det skulle vara en hög risk att avvika från index tycker jag är befängt. Ta exempelvis fondbolaget Didner & Gerge som efter millennieskiftet undvek den indextunga Ericssonaktien under en tid. De tog därmed en ”stor marknadsrisk”, alltså en aktiv risk när de avvek från jämförelseindex. Men ökade risken i fonden?

Nej, tvärtom! Den minskade, för Ericssonaktien var övervärderad (alldeles för högt p/e-tal) och sjönk som en sten. Snarare sänkte fonden därmed sin fundamentala risk och slog därför index rejält. Det här är anledningen till att man inte ska bry sig så mycket om jämförelseindex, utan leta aktiva förvaltare som vågar sänka risken ibland.

Dags att vi fondsparare kräver bättre information om aktiefondernas värderingar och fundamentala/verkliga risker. Tack och lov finns det nu möjlighet att via Morningstar få reda på fonders p/e-tal räknat på de senast redovisade årsvinsterna. Fondbolagen borde skämmas som inte klarar av varken det eller p/e-tal räknat på prognoser för innevarande års vinst.

MARCUS HERNHAG, PRIVATA AFFÄRER

Aktie
Kinneviks vd: Därför delar vi ut Millicom
Oljan
Uppgifter: Saudiarabiens produktion kan komma igång snabbare än väntatOljepriset faller efter uppgifterna
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Nedåt på tisdagsbörsen
Aktietips
Grafguruns aktietips: Köpsignal i läkemedelsbolaget
Analyser
Här är tisdagens färska aktierekommendationerFlera riktkurshöjningar för H&M
Aktie
"Bra beslut men nu ökar kraven på Kinnevik"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik delar ut hela innehavet i MillicomUpphör med ordinarie kontantutdelningar
17/9
Trading Direkt: Bolagen att äga när det stormar
Bil
Bensinpriset höjs kraftigt
Sektor
Analys: Utrymme för prishöjningar i telekombranschenTele2 har bäst läge
Foto: Hamad I Mohammed/Reuters
Oljepriset
SEB: Oljepriset kan stiga ännu mer efter attackerna"Motattack kan ge snöbollseffekt"
Aktie
Husqvarna sätter nya finansiella målAktien faller tungt på börsen
Foto: istockphoto
Barometer
Pictet: Globala aktier oattraktiva”Uppsidorna finns i Japan och Storbritannien”
Aktie
Kinnevik sålde storpost i Zalando
Aktie
Vinstvarning från Projektengagemang - vd lämnar
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Utdelning
Här är aktierna som ger utdelning i höst
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Borättspriser ökade i Stockholm i augusti
Analyser
H&M: Analytikerna tveksamma trots försäljningssiffrorna
IPO
IPO: Nyemissionen i Lipidor tecknades till 540 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Reavinsten
Uppgifter: Tak för uppskov vid reavinst återinförs
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
H&M:s försäljning något bättre än väntat"Väl mottagna sommarkollektioner"
Bil
Dyrare bensin efter attackerna mot Saudiarabien
Olja
Oljepriset rusar efter attacken mot saudiska anläggningarEnskilt största plötsliga störningen någonsin
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och några du kan strunta i
Aktietips
DI: Coor ett köptvärt tillväxtbolagUppsida på 15 procent kommande år
Foto: istockphoto
Fonder
Förvaltare spår 10-procentig uppgång på indiska börsenMen alla är inte lika positiva