Checklista vid utlandsflytt

Publicerad 2009-08-07 13:10

När du ska flytta utomlands finns mycket praktiskt att ordna med innan flytten. Här har vi sammanställt en checklista som du kan bocka av inför flytten.

Pass. Skaffa dig ett giltigt pass och kolla med landets ambassad om du behöver ett visum för den tid som du planerar att bo i landet.

Skaffa dig ett arbets- och uppehållstillstånd om du flyttar till ett land utanför EU. Du har rätt att söka och ta arbete inom EU utan att ha arbetstillstånd samt i Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. För att få uppehållstillstånd i ett EU-land behöver du inte göra något innan du lämnar Sverige. Det räcker att du vänder dig till den behöriga myndigheten i det land du valt att bosätta dig i. Se till att få ett uppehållstillstånd som täcker det du ska göra i landet. Om du som svensk medborgare vill arbeta i ett land utanför EU/EES/ krävs arbetstillstånd. Kontakta det aktuella landets ambassad.

Kontakta Skatteverket. Om du är utsänd och ska bo utomlands kortare tid än ett år kan du fortsätta vara skriven i Sverige. Meddela i så fall Skatteverket att du ska bo kortare tid än ett år utomlands och att du inte vill bli avregistrerad. Använd blankett ”Anmälan – Flyttning inom Sverige/Särskild postadress, SKV 7645”. Planerar du att bo utomlands längre än ett år ska du fylla i en särskild blankett, SKV 7665. Läs mer på Skatteverket.se (länken ”Folkbokföring”).

Kontakta Försäkringskassan. Den som lämnar Sverige för minst ett år är skyldig att anmäla det till Försäkringskassan för att komma rätt i försäkringsreglerna. Olika regler gäller beroende på vilken situation du befinner dig i. Du ska fylla i blankett FK 5459, ”Uppgifter vid flyttning till eller arbete i annat land”. Läs mer på Forsakringskassan.se (länken ”Folkbokföring”). Ta reda på vilka socialförsäkringsförmåner som du är berättigad till, exempelvis föräldrapenning, barnbidrag, arbetsskadeersättning och pension. Faktablad finns på hemsidan.

Ta reda på hur ditt försäkringsskydd påverkas. Arbetar du utomlands gäller inte alltid det försäkringsskydd som finns i Sverige. Vad som gäller beror på i vilket land du arbetar och på hur länge arbetet pågår. Försäkringsskyddet påverkas också av om du är utsänd av ett svenskt företag eller anställd av ett utländskt. Är du privatanställd tjänsteman och utsänd på utlandstjänst, så gäller ett avtal om tjänstepension, livförsäkring. Läs mer på ptk.se, under ”Arbete utomlands”.

Kontakta ditt försäkringsbolag. Dina försäkringar kanske inte gäller i ditt nya land och du behöver kanske säga upp eller förändra din hemförsäkring, liv-, olycksfall och sjukförsäkring. Ta kontakt med dina försäkringsbolag och undersök vilket skydd du har och hur det eventuellt kan utvecklas.

Ta reda på hur din pension påverkas. Är du lokal- eller dotterbolagsanställd slutar du tjäna in svensk pension så fort du flyttar från Sverige. Därför bör du se till att du tjänar in pension i det land där du arbetar och att du blir kompenserad för det som du eventuellt förlorar genom att stå utanför det svenska pensionssystemet.

Kontakta din bank. Din bank kanske kan hjälpa till med rådgivning inför din flytt. Se till att räkningar för fasta svenska utgifter som du har kvar i Sverige betalas genom autogiro eller e-faktura.

Kontakta en skatteexpert. När du flyttar utomlands kanske du hyr ut din villa eller bostadsrätt i andra hand. Då kommer du även att skatta i Sverige för hyresinkomster. Du kan också beskattas för realisationsvinster för bostadsförsäljning eller försäljning av aktier och fonder, Om du har kvar anknytning och inkomster av något slag i Sverige till exempel en bostad, kan få man få tillämpa dubbelbeskattningsavtalens regelsystem. Det kan därför vara läge att prata med en skattexpert innan avresan.

Kontakta din a-kassa och ditt fackförbund. Vad händer om du blir arbetslös och får du svenska a-kassa? Kontakta din a-kassa innan du ska arbeta utomlands för information om hur du ska hantera din arbetslöshetsförsäkring. Huvudregeln är att du ska vara försäkrad i det land du arbetar i. Du eventuellt få rabatterad skatterådgivning via ditt fackförbund.

Uthyrning lägenhet. Ska du hyra ut din lägenhet i andra hand finns en del att tänka på. Du ska kontakta din bostadsrättsförening/din hyrevärd och få tillstånd att hyra ut i andra hand och skriva ett hyreskontrakt. Läs mer på: http://www.hsb.se/bokunskap/om-att-hyra-ut-i-andra-hand

Flytt av bohag. Är du lokalanställd får du själv stå för transporten. Föreningen Svenskar i Världen, sviv.se , kan berätta om vilka flyttfirmor som de rekommenderar. Begär prisuppgift för packning, flyttning och försäkringar. Upprätta en förteckning över det bohag som du tar med dig. Det kan krävas av tullmyndigheterna i inflyttningslandet, men kan också behövas på utförselorten. Läs mer på tullverket.se.

Säg upp medlemskap i föreningar och organisationer.

Avanmäl din tv-avgift. radiotjanst.se

Ta med viktiga dokument: Straffrihetsintyg (utdrag ur Rikspolisstyrelsens belastningsregister), äktenskapsbevis, adoptionsbeslut, äktenskapsskillnads- och vårdnadsbeslut, körkort, försäkringsintyg, bevis på att du är ägare till den egendom du tar med dig, anställningskontrakt, hyreskontrakt, vaccinationsintyg, sjuk- och tandläkarjournaler, friskintyg, skolbetyg, anställningsbetyg, intyg från banken om ekonomisk status, slutskattebesked från de senaste åren, passfoton och personbevis.

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER

Läs mer: http://ptk.se/Bestall-material/Ovrigt/Arbeta-utomlands-2009/

Källa: Jusek, PTK

Aktiechatt
Hernhag: Fem vinnaraktier för 2021Och fem säkra högutdelare
Krönika
Lindberg: Spel mot ett mål på börsen"För långsiktiga är förstahandsvalet fortsatt snabbväxare"
Notering
DI: EQT överväger börsnotera Anticimex
Aktie
Moment Group närmar sig kollapsHar en vecka på sig att fixa finansiering
Börsen
Börsen vände till plus
Aktie
Batljan: Kungsleden en långsiktig finansiell placering
Foto: Shutterstock
Analys
Sinch lyfter efter köprek
Analyser
Goldman köpstämplar svenska gamingjättarnaAktierna lyfter på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: Shutterstock
Sektor
Bettingbolag fortsätter spel om presidentposten
Aktietips
Carnegie: Köp gamingbolaget efter dippen
Aktie
Ingen andra utdelning från Investor
Rapport
Förlust för Oscar PropertiesNyemissionen krävs för att bolaget ska överleva
Rapport
"Bästa resultatet i Amastens historia"
Aktie
Pryljättens totala försäljning sjönk mer än väntatOnlineförsäljningen ökar rejält
Fed
Fedchefen: Fler virusfall kan utmana återhämtningenFör tidigt att säga hur effektivt vaccin är för ekonomin
Valuta
SEB: Då går dollarn under 8 kr
Foto: istockphoto
Analys
HSBC: Norwegians död blir SAS bröd
Analys
DNB ser köpläge i Ericsson
Inflationen
Riksbanken: Inflationen förblir låg men är inte i fokus just nu
Aktie
Readly: Positivt börsinträde trots turbulens
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Aktier
Så handlar spararna i börsrallytRekordstort antal affärer hos Nordnet
Inflationen
SCB: Lätt ökning av inflationen i oktoberSteg 0,3 procent jämfört med oktober 2019
Rapport
Rejäl intäktsökning för ReadlyMen förlusten ökade också