Morphicgrundare får hemlig fallskärm

Publicerad 2009-05-14 13:44

Börsnoterade Morphics brottsanklagade grundare fick ett särskilt fallskärmsavtal när han lämnade bolaget. Men villkoren hålls hemliga. Det är konfidentiellt, säger vd Martin Valfridsson.

Börsnoterade Morphics brottsanklagade grundare fick ett särskilt fallskärmsavtal när han lämnade bolaget.

Men villkoren hålls hemliga.

– Det är konfidentiellt, säger vd Martin Valfridsson.

I början av april lämnade Morphics grundare och storägare Peter Enå posten som arbetande styrelseordförande, med hänvisning till oenighet om miljöteknikföretagets strategi.

Snart visade det sig att Morphics revisor funnit misstänkta luftfakturor och andra märkliga betalningar, som Enå och medgrundaren Kurt Dahlberg hålls ansvariga för. Fynden har fått Morphic att polisanmäla de båda männen.

Nu står det också klart att Morphic slöt ett särskilt fallskärmsavtal i samband med den brottsanklagade Enås avgång.

Enligt Enå själv slutade han på eget initiativ. Därmed borde han som mest, enligt de anställningsvillkor som anges i Morphics årsredovisning, vara berättigad till sex månaders uppsägningslön.

Men de villkoren har frångåtts.

– Det är en överenskommelse som vi har ingått tillsammans med Peter Enå. Skälet är att vi har haft olika syn på arbetsrätt, och det är då en förhandling som har genomförts, säger Morphics vd Martin Valfridsson.

Vad uppgörelsen kostar Morphic, och indirekt de aktieägare som upprepade gånger skjutit till pengar till bolaget, är än så länge hemligt. Inte heller Enå själv vill avslöja sina villkor.

Enligt årsredovisningen för det förkortade räkenskapsåret 2008, som var bara åtta månader långt, fick Peter Enå en total ersättning på närmare 1,3 miljoner kronor, varav nästan en miljon var grundlön/styrelsearvode.

Överlägset mest i det sargade bolaget tjänade dock förre Morphic-vd:n Jonas Eklind. Totalt fick Eklind, som sparkades i slutet av oktober i fjol, 6,3 miljoner kronor i ersättning. Hans fallskärm gav 3,9 miljoner kronor.

(TT)