Så väljer du rätt båtförsäkringFoto: Jupiterimages

Spara tusenlappar på rätt båtförsäkring

Publicerad 2009-04-09 10:44

Genom att välja den billigaste båtförsäkringen kan du spara tusenlappar. För en motorbåt kan det skilja drygt 8000 kr i premier mellan den billigaste och den dyraste försäkringen. Här får du tips på vad du ska tänka på när du väljer båtförsäkring.

– Det kan vara en fördel att välja ett försäkringsbolag som är specialiserade på båtförsäkringar. De har extra kompetens om båtar och har bra varvskontakter, säger Erik Lif, informationschef på Insplanet, som förmedlar försäkringar via nätet och telefon.

Det går att spara mycket pengar på att jämföra storleken på försäkringspremierna. Dem kan skilja sig kraftigt åt mellan bolagen eftersom det inte finns ett gemensamt skaderegister som för trafikförsäkringen.

– Att jämföra premierna är bra, men också hur bolagen uppför sig när en skada uppstår. Villkoren för grundförsäkringar skiljer inte så jättemycket åt mellan försäkringsbolagen, men det finns tilläggsförsäkringar som kan vara bra att ha. Gå och fråga på ett varv eller en båtintresserad granne om vilka de rekommenderar, säger Conny Landström, chef på Atlantica.

Jacob Enestad, skadechef, på Svenska Sjö, båtorganisationernas försäkringsbolag, tycker att det viktigt att också noga jämföra försäkringsvillkoren.

– Få läser igenom villkoren och kollar inte vad de får från försäkringen när det händer någonting. Jag tycker också att man ska titta på omfattningen av försäkringen, vilka händelser täcker den och vad för avskrivningar det är på till exempel en motor eller rigg när en skada händer. Hur stora nedskrivningarna är kan variera kraftigt mellan bolagen, säger Jacob Enestad.

Det är speciellt viktigt att tänka på vilket bolag du väljer om du har en dyr båt.

– Ju bättre båt du har desto viktigare är det att välja ett bolag som är specialiserad på båtar. Om skadan är stor är det viktigt att få hjälp i tid och rätt värdering av skadan. Det kan då handla om stora belopp, säger Erik Lif.

Tilläggsförsäkringar

Det finns en uppsjö av tilläggsförsäkringar, mot till exempel motorhaveri.

– Det är bra att ha vid ett motorhaveri, som kan kosta 100 000 kr. Händer ett motorhaveri är man glad om man har tagit en försäkring, säger Conny Landström.

Det är också bra att undersöka om det finns en märkesförsäkring för din nya båt eller båtmotor.

– Ofta är det billigare premier och bättre förmåner än vanliga båtförsäkringar. Du får rabatt på försäkringen och kanske på de stöldskyddsprodukter som krävs, säger Conny Landström.

Mycket stor stöldrisk

Det är dyrare att försäkra en motorbåt jämfört med en segelbåt, bland annat på grund av den höga stöldrisken på motorbåtar. Varje år stjäls båtar för 250 miljoner kr.

– Det är viktigt att stöldskydda båten och gärna ha den i hamn som har låsta dörrar och bevakning. Du kan få runt 10 procent rabatt på premien om du har stöld- och spårningsskydd på din båt, säger Erik Lif.

Antalet stölder har dock gått ned de senaste åren efter en boom i början av 2000-talet eftersom ägaren av en båt får tillbaka båten om den varit stulen. Det går inte längre att behålla en båt som du köpt i god tro.

– Vi har för andra gången inom en två årsperiod sänkt premierna på utombordsmotorbåtar eftersom det är en minskning av antalet stölder. Premierna är 10 procent lägre för utombordsmotorer i år jämfört med i fjol igenomsnitt, säger Conny Landström.

– Vi ger inte rabatt, men du slipper självrisken om du har en godkänd kätting, säger Jacob Enestad.


– Det är högsäsong nu för oss. Många upptäcker att deras motorer blivit stulna efter att de ska se till den efter vintern. 10 procent av de nya motorerna stjäls, vilket är högt i ett internationellt perspektiv, säger Jacob Enestad.

Vanligt är att bara motorn stjäls på utombordare.

– De flesta motorer som stjäls är utombordare på 50-90 hk. De är mest populära, men även större motorer som väger mer än 150 kilo är populära. Det är viktigt att ha ett söksystem och stöldskyddsmärkning, säger Conny Landström.

Numera finns stöldskyddsmärkning, som inte går att ta bort, berättar Conny Landström.

Det är också viktigt att ha koll på vad för motornummer det är på motorn.

– Det är viktigt att skriva ned tillverkningsnumret, motornumret, på motorn. Om du inte kan uppge det kan det bli problem att få ersättning, säger Erik Lif.

Något som skiljer båtförsäkring mot bilförsäkring är att man anger själv ett marknadsvärde på båten när man tecknar en försäkring.

– Det är viktigt att båten är rätt värderad och om du nyligen har köpt en båt vet du ju vad den är värd. Är man osäker kan man annars få den värderad, säger Erik Lif.

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER

Viktigt att tänka på:

Jämför priserna. Dessa kan variera mycket mellan olika försäkringsbolag. Det kan skilja flera tusen kr mellan olika försäkringsbolag.

Jämför försäkringsvillkoren. Om prisskillnaden är liten är det bra att jämföra vad du får för pengarna.

Måsten i försäkringen: En båtförsäkring (helförsäkring) bör innehålla: ansvar, rättsskydd, sjöskada, stöld och skadegörelse, brand samt skydd för uppläggnings- och transportskador.

Förhandla och leta efter rabatter. Skadefrihet under några år ger bra rabatter.

Välj ett båtförsäkringsbolag. Ett försäkringsbolag specialiserade på båtförsäkring har bra varvskontakter och samarbete med ett sjöräddningssällskap.

Undersök om det finns en märkesförsäkring. En försäkring för ditt båtmärke kan ge bättre priser och större expertkunskap om just din båt.

Skaffa stöldskydd. Du kan få upp till 30 procent rabatt för larm- och spårningsutrustning och andra former av stöldskydd.

Skräddarsy din försäkring. Tilläggen i försäkringen varierar. Leta efter en försäkring du kan skräddarsy för just dina behov. Några av de vanligaste tilläggen är: Kappsegling för tävlingar som Gotland runt, tillägg för extra dyr utrustning och för uthyrning om du hyr ut båten.

Sök om stilleståndsersättning. Om båten gått på grund och blir stående betalar vissa bolag pengar som kompensation. Men sällan finns sällan en motsvarande båt att hyra och kompensationen täcker inte båthyra, så kompensationen ger plåster på såren.

Skaffa maskinskadeförsäkring. Det är ovanligt med maskinskadeförsäkring, men vissa bolag erbjuder det.