Osäkerhet kring Nokias rapport

Publicerad 2009-04-09 09:04

Det råder stor osäkerhet inför Nokias rapport för det första kvartalet. Men faktum är att den osäkerheten gäller i princip alla aktier på Stockholmsbörsen och det finns troligen inte någon prognosmakare eller analytiker som kan ge goda prognoser i nuvarande marknadsläge.

Skummar man av nyhetsflödet den senaste månaden så ser man att antalet höjda rekommendationer på Nokia-aktien är ungefär lika många som antalet sänkningar. Utöver det tillkommer ett par justeringar upp eller ned på marginalen vad gäller målkurser och estimat.

Nokia väntas redovisa en vinst per aktie exklusive extraordinära poster på 0,11 euro i det första kvartalet (intervall 0,06-0,15).   Det framgår av SIX Estimates enkät bland 16 analytiker.

Försäljningen väntas hamna på 9,8 miljarder euro. Förväntningarna på snittpriset per telefon, ASP, för paradgrenen Mobile Devices ligger på 70 euro.

Kanadensiska Research in Motions (RIM)rapport nyligen togs emot med öppna armar av aktiemarknaden. Bland annat inverkade uttalande om låga lagernivåer positivt.

– De säger att efterfrågan tog lite fart i mars. Det är en indikation åt rätt håll att marknaden stabiliserats och att det kanske tagit fart i slutet av kvartalet, sade Michael Schröder, telekomanalytiker på den finska kapitalförvaltaren FIM, till SIX nyligen.

Samtidigt är RIM en nischspelare i high end av marknaden medan Nokia mer är en leverantör i hela prissegmentet och har stor del av intäkterna inom bulk. Vidare vinstvarnade RIM i februari vilket ledde till att förväntningarna ställdes ned.

Sina vana trogen har det finska flaggskeppet, till skillnad från Ericsson, gett en bukett prognoser.     Förväntningarna på det första kvartalet har redan ställts ned då bolaget sagt att volymerna väntas minska mer än vanligt sekventiellt de senaste åren. Det finska bolaget räknar med att marknadsandelen på mobilmarknaden kommer vara ungefär oförändrad i kvartalet.

Vidare spår Nokia att den globala mobiltelefonmarknaden kommer att falla med cirka tio procent i år jämfört med förra året. Nedstället väntas bli relativt sett kraftigare under det första halvåret. Nokia har upprepat att målsättningen är att öka marknadsandelen inom paradgrenen Mobile Devices det här året.

Vidare spår telekomjätten att den mobila och fasta infrastrukturmarknaden och relaterade tjänstemarknader kommer att falla med fem procent eller mer det här året räknat i euro. Nokia Siemens ambition är att upprätthålla sin marknadsandel under året.

Affärsområdet Nokia Siemens Networks tilldrar sig stort intresse eftersom det konkurrerar med kärnan i Ericsson. Den svenska kronjuvelen dröjer med sin rapport ända till den 30 april.

Telekomleverantörer utanför Kina har blivit mer rationella med prisvapnet jämfört med tidigare och prispressen från dessa har inte ökat. Det sade Luca Maestri, finanschef på Nokia Siemens, i en intervju med Nyhetsbyrån SIX vid telekommässan Mobile World Congress i Barcelona i mitten av februari.

Kina-spelarna i form av framförallt Huawei och ZTE är dock fortsatt aggressiva med såväl pris som olika finansieringslösningar.

– De är lika aggressiva som tidigare, sade Luca Maestri.

Rapporten väntas torsdagen den 16 april.

Estimat från ABG Sundal Collier, Carnegie, Credit Suisse, Deutsche Bank, FIM, First Global, Handelsbanken, JP Morgan, Jyske Bank, Kaupthing, Morgan Stanley, Nomura, Pohjola, Redeye, S&P Equity Research, Swedbank, Sydbank ingår i enkäten.

Nyhetsbyrån SIX

Foto: istock
Placeringar
Chefsstrategen: Överviktar USA, IT och HälsovårdNordea väljer neutral aktievikt för juni
Börsen
Bred uppgång på tisdagsbörsen
Foto: Christer Fälldin/Privata Affärer
Fondfunderingar
Experten: Investmentbolag eller fonder
Foto: istockphoto
Sektor
Bioteknik och programvaror vinnare på pandeminSektorrotation på börsen
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Aktie
Volvo: Fordonsanvändandet på nivåer som före corona
Placeringar
FI återkallar tillståndet för Exceed Capital"Har brutit mot centrala kundskyddsregler"
Foto: istock
Spara
SEB: Hushållens förmögenhet minskade första kvartalet"Fallande aktietillgångar efter historiskt börsras"
Krisen
Epiroc pandemi-varslar"Betydande minskning i efterfrågan"
2/6
Trading Direkt: Spaning om Hansa Biopharma
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Foto: Jeppe Wikström/TT
Analys
Jefferies: Massapriserna handlas sidledesSänker stark SCA-aktie till "underperform"
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Sektor
Stort spelsug när amerikanska kasinon öppnarSvenska spelbolag ser potential
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
HSBC: Oro för utspädning i SAS
Foto: istockphoto
Asien
Fortsatt uppåt i Asien
Foto: Shutterstock
Ädelmetaller
”Silvret kan gå från 17 dollar till 26 dollar vid årsskiftet"”Fattigmansguldet börjar glimra”
Foto: Peter Wixström/Aftonbladet/IBL
Bostad
Rekordutbud av bostadsrätter till salu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Billigaste elen en majmånad senaste 15 åren"Halvering av snittpriset"
Analyser
Här är juni månads första nya köprekar
Foto: Shutterstock
Aktier
Två nya i Paretos portfölj
Krisen
Traton: Scania på väg säga upp tusen i Södertälje"Tar lång tid innan efterfrågan återkommer"
Bostad
Bomarknaden: Bred prisuppgång i maj
Valuta
SEB: Stark comeback för kronan”Räkna med dollarpris på 8,20 kr”
Köptips
Börsveckan: Tre aktier att köpa
Foto: Jessica Gow/TT
Köptips
Di: Stark uppsida för utbildningsbolaget