Osäkerhet kring Nokias rapport

Publicerad 2009-04-09 09:04

Det råder stor osäkerhet inför Nokias rapport för det första kvartalet. Men faktum är att den osäkerheten gäller i princip alla aktier på Stockholmsbörsen och det finns troligen inte någon prognosmakare eller analytiker som kan ge goda prognoser i nuvarande marknadsläge.

Skummar man av nyhetsflödet den senaste månaden så ser man att antalet höjda rekommendationer på Nokia-aktien är ungefär lika många som antalet sänkningar. Utöver det tillkommer ett par justeringar upp eller ned på marginalen vad gäller målkurser och estimat.

Nokia väntas redovisa en vinst per aktie exklusive extraordinära poster på 0,11 euro i det första kvartalet (intervall 0,06-0,15).   Det framgår av SIX Estimates enkät bland 16 analytiker.

Försäljningen väntas hamna på 9,8 miljarder euro. Förväntningarna på snittpriset per telefon, ASP, för paradgrenen Mobile Devices ligger på 70 euro.

Kanadensiska Research in Motions (RIM)rapport nyligen togs emot med öppna armar av aktiemarknaden. Bland annat inverkade uttalande om låga lagernivåer positivt.

– De säger att efterfrågan tog lite fart i mars. Det är en indikation åt rätt håll att marknaden stabiliserats och att det kanske tagit fart i slutet av kvartalet, sade Michael Schröder, telekomanalytiker på den finska kapitalförvaltaren FIM, till SIX nyligen.

Samtidigt är RIM en nischspelare i high end av marknaden medan Nokia mer är en leverantör i hela prissegmentet och har stor del av intäkterna inom bulk. Vidare vinstvarnade RIM i februari vilket ledde till att förväntningarna ställdes ned.

Sina vana trogen har det finska flaggskeppet, till skillnad från Ericsson, gett en bukett prognoser.     Förväntningarna på det första kvartalet har redan ställts ned då bolaget sagt att volymerna väntas minska mer än vanligt sekventiellt de senaste åren. Det finska bolaget räknar med att marknadsandelen på mobilmarknaden kommer vara ungefär oförändrad i kvartalet.

Vidare spår Nokia att den globala mobiltelefonmarknaden kommer att falla med cirka tio procent i år jämfört med förra året. Nedstället väntas bli relativt sett kraftigare under det första halvåret. Nokia har upprepat att målsättningen är att öka marknadsandelen inom paradgrenen Mobile Devices det här året.

Vidare spår telekomjätten att den mobila och fasta infrastrukturmarknaden och relaterade tjänstemarknader kommer att falla med fem procent eller mer det här året räknat i euro. Nokia Siemens ambition är att upprätthålla sin marknadsandel under året.

Affärsområdet Nokia Siemens Networks tilldrar sig stort intresse eftersom det konkurrerar med kärnan i Ericsson. Den svenska kronjuvelen dröjer med sin rapport ända till den 30 april.

Telekomleverantörer utanför Kina har blivit mer rationella med prisvapnet jämfört med tidigare och prispressen från dessa har inte ökat. Det sade Luca Maestri, finanschef på Nokia Siemens, i en intervju med Nyhetsbyrån SIX vid telekommässan Mobile World Congress i Barcelona i mitten av februari.

Kina-spelarna i form av framförallt Huawei och ZTE är dock fortsatt aggressiva med såväl pris som olika finansieringslösningar.

– De är lika aggressiva som tidigare, sade Luca Maestri.

Rapporten väntas torsdagen den 16 april.

Estimat från ABG Sundal Collier, Carnegie, Credit Suisse, Deutsche Bank, FIM, First Global, Handelsbanken, JP Morgan, Jyske Bank, Kaupthing, Morgan Stanley, Nomura, Pohjola, Redeye, S&P Equity Research, Swedbank, Sydbank ingår i enkäten.

Nyhetsbyrån SIX

Chatt
Hernhag: Sju tillväxtaktier för långsiktigaOch ett investmentbolag han lagt till i pensionsdepån
Penningtvätt
ING: SEB är välpositionerad mot eventuella kostnader
Aktie
SEB-aktien faller efter uppgifter om penningtvätt i Uppdrag granskning
Aktie
Vinstvarning och sänkt prognos från ElektaAktien faller tungt på börsen
Börsen
Nedåt med SEB som sänke
Analys
Carnegie tror på fortsatt mix-förbättring för EmbracerHöjer riktkursen och upprepar köp
Foto: istockphoto
Analys
Analytiker: Alla bitar börjar falla på plats i Lundin Mining
15/11
Trading Direkt: SBB, Elekta och SEB i fokus
Investera
UBS: Investerare bör räkna med svagt 2020
Analyser
Här är fredagens analyser
Aktie
Kapitalförvaltare ser 75-procentig nedsida i IcaMarknadsförde blankningscase på investeringskonferens
Sektor
Norska laxbolag pressas av amerikanska stämningarSjömatsindex faller nästan 5 procent i Oslo
Aktietips
Carnegie: Köp hotellfastighetsbolaget
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Bud
SBB lägger bud på Hemfosa
Rapport
Förlust för Fingerprint
Aktie
Försäljningen minskade i oktober
Foto: istockphoto
Asien
Handelsoptimism lyfter flera av Asiens börser
Bedrägeri
Finansinspektionen varnar för bedragareSer ut att ringa från FI:s nummer
Fonder
Därför går Rysslandsfonderna som tågetDe flesta är upp 40-50 procent i år
Analys
DNB ser köpläge i "Nordens kung"
Aktie
Swedbank: Tid för omvärdering i HydroSer potential i aluminiumjätten
Riksbanken
"Reviderad arbetslöshetsstatistik en ljusglimt för Riksbanken"Ökar sannolikheten för räntehöjning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Mildare väder och lägre vinterelpriser
Aktie
MQ byter namn - gör om till konceptbutiker
Placera
Även Ålandsbanken ökar aktievikten"Negativ styrränta kvar om tre år"
Aktietips
Fyra färska aktieråd
Aktier
Spararnas amerikanska aktiefavoriter