Nibes starka rapport överraskar

Publicerad 2009-02-13 12:27

Nibes aktie rusade på börsen efter att bolaget lämnat rapport för helåret 2008. Resultatet före skatt var hela 37 procent bättre än SME Direkts konsensusprognos. Framför allt Nibes lönsamhet under det fjärde kvartalet överraskade, enligt analytiker.

Nibes rörelsemarginal var 13,9 procent i kvartalet jämfört med väntade 11,0 procent enligt SME Direkts konsensus.

Analytiker pekar på flera faktorer som ligger bakom den starka lönsamheten. En är att det har varit svårt för analytikerna att bedöma Nibes underliggande lönsamhet då bolaget på grund av det osäkrare efterfrågeläget valde att skjuta en större del av produktion, jämfört med normalt, från det första till andra halvåret.

– Marginalerna har varit artificiellt svagare under det första halvåret i år och det har varit svårt för externa bedömare att avgöra hur mycket försvagning det varit. Vi har kanske blivit lurade av marginalnivåerna under det första halvåret, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Andra saker som förbättrat lönsamheten är lägre råmaterialpriser i slutet av året och att Nibe höjt priset på sina värmepumpar.

– Bolaget har höjt priserna under året och nu har råmaterialpriserna börjat gå åt andra hållet. Det är nog en del hederlig produktivitetsförbättring och kostnadsbesparing som börjar slår igenom, säger en analytiker.

Nyhetsbyrån Direkt