Så väljer du rätt bilförsäkringRÄTT FÖRSÄKRAD. Se över ditt försäkringsskydd innan olyckan är framme. Du ska välja olika beroende på om bilen är ny eller gammal och beroende på hur mycket du kör. Foto: Jon Super / SCANPIX - AP Photo

Så väljer du rätt bilförsäkring

Publicerad 2009-01-16 14:00

Det lönar sig att jämföra villkoren för en bilförsäkring. Du kan spara tusenlappar på att välja rätt försäkring för din bil. Här får du tips på vad som är viktigt att tänka på när du försäkrar bilen och när du väljer försäkringsbolag.

Enligt Trafikskadelagen är bilens ägare skyldig att ha bilen trafikförsäkrad om den inte är avställd. Trafikförsäkringen täcker skador som uppstår på en annan persons egendom och för personskador vid en trafikolycka. Den täcker inte skador som uppstår på den egna bilen. Du kan därutöver välja att ha bilen antingen hel- eller halvförsäkrad och även teckna olika former av tilläggsförsäkringar.

Detta innebär halvförsäkring:

Om du har bilen halvförsäkrad så har du trafikförsäkringen och en så kallad delkaskoförsäkring. Det är ett egendomsskydd, som försäkrar utrustning som normalt finns i eller på bilen. I delkaskoförsäkringen ingår trafik-, stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring.

Detta innebär helförsäkring:

Om du har bilen helförsäkrad har du även en vagnskadeförsäkring. Den täcker skador på bilen vid en olycka, även om du själv orsakat skadan. Den täcker också skador på bilen vid en olyckshändelse, en viltolycka och vid skadegörelse. Du behöver en vagnskadeförsäkring om din bil inte har en vagnskadegaranti. Köper du en ny bil ingår i vagnskadegaranti de tre första åren och då behöver du ingen vagnskadeförsäkring.

En helförsäkring tecknas oftast för bilar som inte är äldre än tio år, men kan även tecknas för äldre bilar, det beror på värdet på bilen och skaderisken.

Till grundskyddet du får i en hel- eller halvförsäkring kan du köpa extra försäkringsskydd i form av tilläggsförsäkringar, exempelvis vägassistans, trafikolycksfallsförsäkring, självriskreduktion vid skadegörelse och självriskreduktion vid viltkollision.  

Bilförsäkringar gäller i regel i ett år och därefter kan du byta försäkringsbolag vid förfallodagen och när du byter bil.

När du väljer försäkringsbolag kan du antingen gå direkt till ett försäkringsbolag eller via din bilhandlare, som har en försäkring som gäller för ditt bilmärke.

Vad ska man då tänka på när man väljer försäkringsbolag och hur får man en så låg premie som möjligt?

– Du ska titta på pris och prestanda i försäkringen. Det är lätt att fastna på priset, det kan variera mycket, men man ska också se på innehållet i försäkringen. Till exempel kan självrisk och högsta ersättningsbelopp variera, säger Mats Sjögren på Konsumenternas försäkringsbyrå.

I det instämmer Rolf Lööw, tekniker på Motormännen.

– När du tittar på vilka försäkringar som är billigast är det också viktigt att titta på villkoren i försäkringen. Köper du en ny bil ingår oftast vagnskadegaranti, men köper du en begagnad bil så behöver du köpa en vagnskadeförsäkring som ingår i en helförsäkring, säger han.

Mats Sjögren ger rådet att en gång per år begära in offerter från olika försäkringsbolag.

– Det lönar sig att jämföra priset, vilket bolag som är billigast kan variera år från år.

Samtidigt finns det fördelar att välja samma bolag för bilförsäkringen som för hemförsäkringen och andra försäkringar.

– Ett sätt att få ned premierna är att ha många försäkringar på ett och samma ställe. Du kan då få lägre premier eller förhandla med försäkringsbolaget om lägre premier, säger Rolf Lööw.

– Du kan få rabatt och det kan vara praktiskt att ha ett försäkringsbolag. Om du råkar ut för en stöld av saker i bilen täcker inte bilförsäkringen det, utan det gör hemförsäkringen och genom att ha samma bolag så slipper du betala för dubbla självrisker, säger Mats Sjögren.

Prisjämförelse bilförsäkring:

Bilmärke/modell: Peugeot 206 Xs 3d 1,6 2000

Skadefrihet: 5 skadefria år

Självrisk: 3 000 kr

Försäkringsomfattning: Helförsäkring

Körsträcka: 0 – 10 000 km/år

Boendeform: Radhus

Parkeringssätt: Eget garage

Försäkringsbolag:

Länsförsäkringar: 3 890 kr

Gjensidige: 4 203 kr

If: 4 394 kr

Sveland: 4 435 kr

Folksam: 5 138 kr

Största prisskillnad: 1248 kr.

Viktigt att tänka på när du väljer bilförsäkring:

  • Jämför priset efter att du bestämt om du behöver en halv- eller helförsäkring. Det kan du till exempel göra här: http://www.privataaffarer.se/basta_priset/bil_forsakring
  • Är bilen gammal och inte har något värde räcker med en trafikförsäkring. Annars bör du ha bilen åtminstone halvförsäkrad.
  • Se till att ha bilen helförsäkrad om den är helt ny och inte har någon vagnskadegaranti. Vagnskadegaranti ingår ofta de tre första bilen är registrerad. Då behöver du för den tiden inte ha bilen helförsäkrad, utan det räcker med att ha den halvförsäkrad. Vagnskadegarantin täcker nämligen kostnader för vagnskador. Var noggrann och kontrollera när din vagnskadegaranti upphör så att du kan teckna en vagnskadeförsäkring/helförsäkring.
  • När du tecknar en försäkring gäller den i ett år, så du kan byta försäkringsbolag en gång om året, eller när bilen säljs.
  • Stöldförsäkringen ersätter det som stjäls från bilen som inte ingår i bilens utrustning. Om du till exempel blir bestulen på din lap top som du har i bilen under natten, så får du inte ersättning för den från stöldförsäkringen.
  • Maskinskadeförsäkringen gäller ibland inte för direktimporterade bilar. Det lönar sig att kontrollera detta när du köper en nyimporterad bil.
  • Om du behöver någon tilläggsförsäkring beror på hur mycket du kör. Använder du bilen mycket och är beroende av den kan det vara bra att ha extra olycksfalls- och hyrbilsförsäkring. Men se upp så att du inte är dubbelförsäkrad. Försäkringsbolagen erbjuder ofta ett paket av tilläggsförsäkringar, där det ingår självriskreducering vid viltkollision, självriskreducering vid skadegörelse samt en hyrbilsförsäkring. Exempel på andra tilläggsförsäkringar är vägassistansförsäkring, som ger försäkringstagaren ersättning eller direkt hjälp när det inte går att köra med bilen – vid driftsstopp, och trafikskadeförsäkring, som ger ersättning vid medicinsk invaliditet och dödsfall vid en trafikskada.

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER