Här är försäkringarna du inte visste fannsFoto: Jupiterimages

Försäkringarna du inte visste fanns

Publicerad 2008-11-18 16:22

Det finns en uppsjö av försäkringar som du kanske inte visste fanns. Spelar du golf och använder ditt bankkort, ja då kan du få 2000 kr till champagne om du slår hole-in-one. Här är listan på försäkringarna du inte visste fanns.

Det dyker upp och lanseras fler och fler nischade konsumentförsäkringar.

– Det finns ett behov av dessa försäkringar. Alla råkar ut en mindre skador, en liten olycka, då och då och det behövs försäkringar för det. Och självklart ser också försäkringsbolagen en affärsmöjlighet och vill testa nya produkter för att se vad marknaden vill ha, säger Erik Lif, informationschef på försäkringsförmedlaren Insplanet.

Förklaringen till att nischförsäkringar växer beror enligt Erik Lif är också att de vanliga försäkringarna har blivit ”mogna” produkter, där villkoren är väldigt lika mellan försäkringsbolagen. Medan för nya försäkringar skiljer sig villkoren kraftigt åt.

Vad tror du blir populärt framöver?

– Inkomstförsäkringen, som ger ersättning utöver det som a-kassan ger vid arbetslöshet, har seglat upp och på kort tid blivit populär. Eftersom nivåerna sänkts i de offentliga försäkringssystemen tror jag det finns en marknad för trygghetsprodukter. Det finns ett behov av trygghet i privatekonomin och jag tror att försäkringar som skapar trygghet kommer att växa, säger Erik Lif.

Insplanets försäljning av inkomstförsäkring har, uppger Erik Lif, har mer än fördubblats (ökning på ca 150 procent) under perioden mitten av september till nu. Men av den totala försäljningen av konsumentförsäkringar utgör inkomstförsäkringen cirka 2-3 procent, så ökningen i absoluta tal är inte stor.

Här är några av alla de lite mer udda försäkringarna som finns att teckna:

Tävlingsförsäkring

Bolaget erbjuder också tävlingsförsäkringen ”Klara färdiga gå” som ger ersättning vid förhinder att delta i en tävling på grund av sjukdom och olycksfall.

– Målgruppen aktiva människor som ställer upp i tävlingar, till exempel Vasaloppet och Stockholm Marathon, fortsätter Marcus Tillberg, vice VD på Solid försäkringar.

”Hole-in-one-försäkring”

Betalar du din resa med ett bankkort så ingår ofta en reseförsäkring och då kan du också få ersättning om du slår hole-in-one på golfbanan. Europeiska reseförsäkringar ger i sina försäkringar 2000 kr i ersättning om du slår hole-in-one, under förutsättning att du spelar minst 9 hål och har betalt greenfeen med kortet.

Miljöbilsförsäkring

Insplanet förmedlar en miljöbilsförsäkring där försäkringsbolaget köper ”en utsläppsrätt, vilket innebär 1 ton koldioxid mindre i naturen”. Men, hittills har försäkringen inte varit en succé.

– Försäljningen har pendlat kring en procent av vår totala försäljning av bilförsäkringar, sedan starten i september. Således en låg andel, men vi ser i alla fall att den sakta klättrar uppåt. Vi hoppas att vi kan fortsätta nå ut bättre med vår marknadsföring av miljöbilsförsäkringen, säger Erik Lif.

Elprylsförsäkring och biljettförsäkring

Hemelektronikkedjorna erbjuder försäkringar för varje ny produkt de säljer. Nu har till exempel nätförsäkringsbolaget Atava en elprylsförsäkring (försäkrar din senast inköpta elprodukt och alla brun- och vitvaror du därefter köper). Atava har också en biljettförsäkring (fungerar som ett avbeställningsskydd om du blir sjuk).

– Vi vänder oss till de som är mellan 20 och 40 år, vi har sett att de har ett behov av dessa försäkringar. De är aktiva, gillar teknikprylar och reser mycket och då kan det vara praktiskt att ha ett kompletterande skydd, säger Martin Jeppsson, VD för Atava.

Ett annat försäkringsbolag som erbjuder nischade försäkringar är Solid försäkringar, som också har en eventförsäkring, som ger ersättning om du blir sjuk och inte kan gå på ett event, exempelvis musikal, konsert eller idrottsevenemang.

Boendekostnadsförsäkringar

En typ av försäkringar som blivit populära på kort tid är försäkringar som täcker kostnader för dubbelt boende. Det är försäkringar som täcker boendekostnaderna för din nuvarande bostad om fastighetsmäklaren inte lyckats sälja din bostad inom tre månader när du köpt en ny bostadsrätt eller villa. Läs mer i artikeln ”Försäkra dig mot dubbla boendekostnader”

I början av november lanserade Solid försäkringar en bokostnadsförsäkring, en försäkring som täcker boendekostnader vid sjukskrivning och arbetslöshet.

– Det är en del av vår produktutveckling och för att vi tror att det finns ett behov av försäkringen, säger Marcus Tillberg.

Trots att varken Atava eller Solid försäkringar vill uppge hur populära dessa nischade försäkringar är så lär marknaden för nischade försäkringar fortsätta att växa.

– I början av januari lanserar vi en ny försäkring, men jag kan inte berätta mer, säger Martin Jeppsson på Atava hemlighetsfullt.

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER

Känner du till fler udda försäkringar? Mejla till rickard.ydrenas@privataaffarer.se