Renovera själv eller anlita hantverkare – det är frågan

Publicerad 2008-09-11 16:32

Gör du det själv har du kontroll över kostnaderna. Men risken finns att du gör misstag som kan stå dig dyrt. Anlita därför hantverkare för de viktigaste momenten.

Hösten brukar vara renoveringstider. Nu när huspriserna stagnerar kan det vara extra viktigt att vara noggrann med kostnaderna. Det är inte säkert att renoveringen kommer att betala sig i en värdeökning på huset.

Visst är det lätt att bara välja ut ett nytt kök och låter företaget som säljer köksinredning sköta allt från måttagning till att anlita hantverkarna som sätter upp det.  

Den snåle väljer kanske å andra sidan att köpa köksinredning, men river, mäter och sätter upp allt själv. Han drar alla nya rör och flyttar själv eluttagen.

I det första fallet blir det garanterat dyrt. Men för den andre kan det bli minst lika dyrt om det vill sig illa. Tänk om måtten inte stämmer och köksskåpen redan är inköpta? Det kan bli dyra tilläggsbeställningar. Eller om diskmaskinen börjar spruta vatten och försäkringsbolaget vägrar att ersätta eftersom det inte är ”fackmässigt utfört”?

Den bästa vägen att gå är oftast att göra tidskrävande, enkla arbeten själv och överlåta svåra uppgifter som kräver fackkunskap till proffsen.

Om vi går tillbaka till köket så tjänar du mest på att själv riva ner all den gamla inredningen. Ta hjälp av den som säljer inredningen att ta alla mått. Är du duktig så kan du sätta upp skåp och annan inredning själv. Men rör- och eljobben låter du fackmännen ta hand om.

Målning och tapetsering klarar den händige av själv. Likaså att sätta kakel ovanför diskbänken. Men är det frågan om kakel i badrummet är det bättre att överlåta arbetet på en kakelsättare, helst med våtrumscertifikat från Byggkeramikrådet. Då har du ditt ”på det torra” om du får en läcka i badrummet. Det blir inget krångel med ersättningen från försäkringsbolaget.

Det kan också vara frestande att låta någon göra jobbet ”svart”. Förutom att du medverkar till skattebrott så kan det ställa till stora problem. Den som du anlitar kan i efterhand hävda att du anlitade honom och inte hans firma. Då får du betala in sociala avgifter, inkomstskatt och kanske även straffavgift. Du har inte heller möjlighet att reklamera ett arbete.

Anlitar du en hantverkare med F-skattsedel kan du alltid gå till Allmänna reklamationsnämnden om du inte är nöjd med jobbet och ni inte kan komma överens.

Slutligen finns alltid risken för att du får problem med ersättning från försäkringsbolaget om något hänt och bolaget vill veta vem som gjort det. När du säljer ditt hus får du göra avdrag för reparationer, då ska du helst ha kvitton att visa upp om det blir granskning av din deklaration.

Här är en liten checklista över vad du ska tänka på om du anlitar en hantverkare eller om du väljer att göra renoveringen själv.

När du anlitar en hantverkare:

* Var klar över vad du exakt vill ha gjort. Har du glömt något blir det ofta mycket dyrt med en tilläggsbeställning.

* Be om en skriftlig offert med tidsplan och kostnad för arbete respektive material. Be en grupp hantverkare som samverkar att ge en gemensam offert, en av dem är då ansvarig byggherre. Det blir ofta billigare än om du går till ett stort byggföretag.

* Kontrollera hantverkaren. Begär referenser, be att få se F-skattebevis. Kontrollera att det finns ansvarsförsäkring. Om hantverkaren är med i en branschorganisation finns i allmänhet både försäkring och branschregler som han eller hon ska följa.

* Skriv kontrakt. Det ska innehålla en tidsplan samt om arbetet ska utföras till fast pris eller på löpande räkning. Förslag till formulär för kontrakt (RO-formulär/Allmänna bestämmelser RO-05) finns på Konsumentverkets hemsida, konsumentverket.se 

Se till att även tilläggsbeställningar och andra ändringar blir införda och underskrivna av båda parter. Den som får ett fast pris bör också avtala om vad som ska gälla vid tilläggsbeställningar. Vid större jobb, skriv kontrakt enligt ABS 05 (Allmänna bestämmelser för småhusentreprenad). Det är en överenskommelse mellan byggbranschen och Konsumentverket.

Det finns ett kontrakt för entreprenaduppdraget och ett för ändringar och tilläggsarbeten. Båda hittar du på Konsumentverkets hemsida. Kontraktet ska undertecknas av er båda. Ni ska ha vars ett exemplar.

* Gör inte slutbetalningen förrän allt arbete är avslutat och du är nöjd. Spara fakturan, den är ditt kvitto på utfört arbete. Blir det en skada där försäkringsbolag blir inblandat, så har du ett bevis för att det är en fackman som gjort jobbet.

När du gör jobbet själv:

* Fråga dig om du har tid, lust, ork och intresse för den reparation som måste göras.

* Ta god tid på dig att noga läsa på om de arbetsmoment du ska göra. Det finns många bra instruktionsböcker och broschyrer.

* Mät noga och kontrollera dina beräkningar både en och två gånger. När du gör arbetet själv kan du inte reklamera jobbet.

* Jämför kostnader för byggmaterial. Ring runt. Håll ögonen öppna för extrapriser. Pruta om du gör stora inköp så att du får rabatt eller fri hemleverans. I dag säljs mycket på nätet. Många tar också släpkärran och gör större inköp i något grannland.

* Satsa på professionella redskap. Men köp inte dyr utrustning. Det mesta går att hyra, allt från tapetserarbord och golvslip till byggställning och skylift.

* Unna dig att njuta av det du åstadkommit. Varför inte bjuda in alla vänner på en höstgryta för i ditt nya fina kök!

Annika Creutzer, chefredaktör Privata Affärer