Bästa tipsen för bostadsrättsföreningenFoto: Hasse Holmberg / Scanpix

Bästa tipsen för bostadsrättsföreningen

Publicerad 2008-09-09 11:42

Ju lägre kostnader din bostadsrättsförening har desto lägre kan din månadsavgift bli. Eftersom en bostadsrättsförening ägs av föreningens medlemmar är det viktigt att du hjälper till. Privata Affärer listar här några bra spartips för dig som bor i bostadsrätt.

* Alla hjälper till. Kostnaderna kan hållas nere om du som medlem utför så många nödvändiga sysslor som möjligt. Föreningens styrelse måste dock vara duktig på att ta reda på medlemmarnas förmågor och skapa motivation. Ett sätt att motivera folk är att betala, t ex kan en granne med enskild firma kanske städa trappen eller skotta snö mot en relativt billig penning.

* Undvik onödiga utgifter. Ett exempel är de okrossbara glasrutor som sattes in i soprummet i undertecknads bostadsrättsförening. Onödiga fönster är dessutom svårare att klottersanera än en vanlig vägg.

* Snåla med vattnet. Föreningen står ofta även för lägenheternas vatten, så många bäckar små som kortare duschtid och snålspolande vattenarmaturer sparar på sikt en del pengar åt föreningen och därmed de boende.

* Skaffa gemensamt el-abonnemang. Istället för att alla betalar några hundra om året i fast avgift till nätägaren går det kanske att alla bostadsrättsinnehavare har samma abonnemang och elmätare. Den fasta kostnaden per lägenhet sjunker då, samtidigt som en upphandling av el blir större och priset kan därmed bli bättre.

* Skaffa gröna fingrar. Har föreningen en stor trädgård blir det dyrt att lägga ut skötseln på entreprenad. Därför finns pengar att spara om medlemmarna gör jobbet själva.

Skicka gärna dina egna spartips och/eller kostsamma misstag som gjorts i din bostadsrättsförening till marcus.hernhag@privataaffarer.se eller skriv dem i en kommentar här nedan.

MARCUS HERNHAG, PRIVATA AFFÄRER