Uppmaning byta New Wave mot Betsson

Publicerad 2008-06-04 09:04

Det kan ta tid för New Wave att reda ut Orrefors Kosta Boda-problemen. Lägg därtill en konjunktursvacka och en svag dollar. Det räcker för att lägga pengarna på annat den närmaste tiden.

Det skriver Affärsvärlden i onsdagens nummer. Med nuvarande börskurs på 44 kronor handlas New Wave till p/e 11 för 2008. Historiskt är det billigt för ett snabbväxande bolag som New Wave som gör vinst.

Det saknas heller inte positiva inslag i framtidsbilden. Samarbetet med Coop Forum kan gå bra förstås och en möjlig Zlataneffekt kan ge ett tillskott då bolaget äger Umbro med rättigheterna till de svenska matchtröjorna. Men några företagsförvärv finns inte i sikte och ränteläget är inte heller gynnsamt för det hårt belånade bolaget. Ett lager bokfört till nästan 2 miljarder kronor är också oroande om försäljningen av profilkläder skulle vika i en konjunkturavmattning.

En möjlighet enligt tidningen vore att köpa nu och lägga aktien i byrålådan, men rådande konjunktur- och ränteläge anses synnerligen osäkert och det kan komma fler bakslag. Därför rekommenderar Affärsvärlden att sälja och återkomma till aktien i höst igen. Fotbolls-EM och OS kan vidare betyda en toppensommar för spelbolagen, vilket annars brukar vara lågsäsong. Betssons tyngdpunkt ligger på kasinospel men med en femtedel av verksamheten inom sportspel är det inte omöjligt att bolaget lyckas lotsa vidare spelarna, skriver tidningen.

Konkurrenten Unibet har visserligen en betydligt större andel sportspel. Men Betsson är betydligt lägre värderat. Aktien handlas till tolv gånger Affärsvärldens prognos för resultatet i år och tio gånger nästa års resultat. Motsvarande siffror för Unibet är 17 respektive 12. Samtidigt växer Betsson kraftigt, medan Unibet verkar ha tappat farten. Aktien är värd 88 kronor på sikt men borde kunna klättra till 75 kronor ganska snart. Särskilt om det blir några riktiga skrällar i EM och OS, gärna svenska, skriver tidningen. När det gäller Lundin Petroleum väljer Affärsvärlden att upprepa sin köprekommendation från i höstas.

”Men spänn fast dig, färden riskerar att bli skumpig på vägen”, skriver tidningen och fortsätter. ”Den försiktige säljer nu och avvaktar vad som händer med oljepris, och utfall från borrningar. Den långsiktige kan lika gärna ligga kvar eftersom det är svårt att försöka pricka enskilda svängningar i en så pass volatil aktie som Lundin Petroleum”. Veckans nummer behandlar även ABB där rådet är avvakta. Enligt Affärsvärlden arbetar ABB visserligen i medvind men samtidigt är det svårt att se att kursen ska stiga med 10 procent eller mer på sex till tolv månaders sikt.

(NYHETSBYRÅN DIREKT)