”Fastpartner kan dubbla kursen”

Publicerad 2007-11-20 09:19

Fastpartner sätter inget värde på sina byggrätter och projekt, till skillnad från till exempel JM. Om bolaget gjorde det skulle aktien kunna värderas upp 100 procent. Det menar Fastpartners VD Sven-Olof Johansson.

– Vid en motsvarande värdering på byggrätter mm skulle Fastpartner kunna tillgodoräkna sig ett substansvärde på 40-45 kronor. Skulle vi värderas som JM skulle vi dubbla kursen. Det gör det viktigt för oss att förklara processen tydligare, sade Sven-Olof Johansson, vid en presentation anordnad av Fastighetsvärlden på onsdagen.

– Vi ska ju göra det nu och sätter igång flera projekt nästa år. Folkan till exempel och även bostäder i Täby och Sigtuna. Vi lär oss av JM och gör precis samma sak. Det är inte så svårt att sälja bostäder med bra marginaler i en superhet marknad, svarade han på frågan om att Fastpartner, till skillnad från JM, inte har omsatt sina byggrätter och byggt bostäder på dem.

Av bolagets cirka 200.000 kvadratmeter byggrätter utgör 35-40.000 kvadratmeter byggrätter för bostäder.

– Det är nu dags att börja omsätta dem och vi vill ta efter JM:s mycket framgångsrika affärsmodell och kopierar den inom ramen för Fastpartner. Vi ska utnyttja möjligheten och gå åt det hållet, även om det inte kommer att vara en så stor del av vår totala affär, säger Sven-Olof Johansson till Nyhetsbyrån Direkt.

Han håller med om att byggkostnaderna har stigit kraftigt de senaste åren men anser att man kan motverka detta genom att effektivisera byggprocessen och ta in byggmaterial från andra marknader, som USA.

(Nyhetsbyrån Direkt)