Vände upp på amerikansk statistik

Publicerad 2007-11-20 09:27

Stockholmsbörsen vände upp på fredagseftermiddagen efter att siffror över den amerikanska sysselsättningen presenterats. Statistiken gav stöd till förhoppningar om fortsatt ekonomisk tillväxt.

– Det blev en total vändning med statistiken efter att börsen varit ned lite väl mycket i morse. Men det är ingen riktig styrfart just nu utan det var mest kortsiktiga spekulationer som gjorde att det blev så snabb vändning. Alla kastade sig på tåget med bra statistik, säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 hade vid börsens stängning stigit 0,1 procent till 1.188,9, efter att ha handlats upp 0,4 procent strax efter de amerikanska siffrorna. Omsättningen uppgick vid stängning till 27,3 miljarder kronor.

USA:s sysselsättningssiffror bör övertyga investerare om att ekonomin fortsätter att växa och att hushållen är i generellt god form när det gäller jobb och inkomster, enligt Bear Stearns.

Arbetsmarknadsrapporten, som gäller februari, visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 2.000 fler personer än väntat. Siffrorna stärkte dollarn och fick de amerikanska marknadsräntorna att stiga markant.

Volvo klättrade 1,1 procent till 568 kronor på fredagen och hörde till de aktier som lyfte index mest. Cheuvreux har höjt sin riktkurs för aktien till 670 kronor, från tidigare 640 kronor.

Elekta, som var torsdagens förlorare efter sin delårsrapport, fick revansch och steg 2,6 procent till 136:50 kronor. Bolaget meddelade att det kan komma att återköpa aktier till en summa av 100 miljoner kronor, motsvarande högst 1,0 procent av antalet utestående aktier.

Axfood som rusat på budrykten de senaste dagarna lugnade sig något och backade 4,3 procent till 279:50 kronor. Detta trots att Dagens Industri skrev att det finns goda grunder för ryktena. Aktien handlas från och med fredagen exklusive en utdelning på 20 kronor inklusive extrautdelning.

Dagens vinnare var Opcon som avancerade hela 13,8 procent till 70 kronor efter en intervju i Di-tv med bolagets vd Rolf Hasselström. Rolf Hasselström sade att bolagets första order på teknik för spillvärme blir klar före den sista mars.

Electrolux återhämtade stora delar av vad bolaget tappat under den senaste tidens börsras, och steg 3,1 procent till 168:50 kronor inför sin kapitalmarknadsdag på måndagen. Enligt analytiker som Direkt talat med finns stora förhoppningar efter rapporten. Särskilt intresse riktas mot bolagets syn på det tidigare signalerade svagare första halvåret 2007 och hur Electrolux lyckas förbättra produktmixen.

Unibet sjönk 1,1 procent till 186 kronor. Bolagets styrelseordförande har sålt omkring 40 procent av sitt innehav, men är fortfarande den största ägaren i Unibet.

Astrazeneca steg 1,3 procent 404:50 kronor. Bolagets presentation av resultat för åderförkalkningspreparatet AGI- 1067 närmar sig. Ett positivt besked kan sätta ordenlig fart på aktien eftersom förväntningarna är lågt ställda.

Sannolikheten för att preparatet når marknaden uppskattas i snitt till 21 procent enligt en analytikerprognos från SME Direkt. Den europeiska läkemedelssektorn sammantaget fick en sänkt rekommendation av Goldman Sachs, till neutral från tidigare attraktiv.

(Nyhetsbyrån Direkt)

Chatt
Hernhag: Två högutdelare som är intressanta just nu
Wall Street
Wall Street: Tesla rasade på stark börs
Börsen
Rejält upp på veckans sista handelsdag
Rapporter
Dags för rapportperioden – här är alla datum
18/1
Trading Direkt: Två vinstvarningar och ny statsminister
Foto: Victor Lundber/TT
Analys
Barclays: Gruvbolaget höjs till övervikt"Minimal koldioxidexponering"
Foto: Annika af Klercker/TT
Aktie
Carnegie: Oriflames inbromsning i Asien oroar
Aktier
Redeyes nya toppval i Tech
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Björn Larsson/TT
Aktier
Swedish Match in i Nordeas modellportfölj
Foto: Anders Wiklund/TT
Analys
Kepler: Mekonomen fortsatt köpvärd efter vinstvarningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analyser
Avanza: Flera banker sänker riktkursen efter rapporten
Fonder
Carnegie Fonder lägger ner AfrikafondTror inte längre på placeringar i regionen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse
Foto: istockphoto
Aktie
IDL Biotech handelsstoppad
Aktie
Vinstvarning från Mekonomen"Genomgående svagt resultat"
Asien
Asien: Uppåt efter minskad tulloro
Aktie
Scandics vd tvingas checka utStyrelsen ser behov av nytt ledarskap
BUD
Stendörren: EQT förlänger budperioden
Elpriset
Elbolaget varnar: Räkna med högsta elpriset på sju år
Kommentar
Analytiker: Räkna med fortsatt svag kursutveckling för Avanza
Fonder
2018: Året då spararna flydde från aktiefonderBland- och indexfonder vinnare
Kurser
Bli ett placeringsproffs - anmäl dig till Privata Affärers kurser
Aktie
Bussbolaget rusar över 100 procentVann upphandling om sex bussar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza dyker efter rapportKostnadsprognosen höjs
Foto: istockphoto
Analyser
Analyser: Fyra aktier du inte ska köpa
Aktietips
Två heta köptipsOch några aktier du kan vara utan