Totalfiasko för Brummer

Publicerad 2007-11-19 14:41

Hedgefonden Latitudes nedläggning är ett svidande nederlag för Brummer & Partners som äger knappt halva fondbolaget som står bakom fonden. Att fonden rasat 27 procent under 2006 p g a felspekulationer på räntemarknaden får bara inte hända en hedgefond som

Tänk dig att du är en investerare som vid årsskiftet skulle investera 500 000 kr i en hedgefond på räntemarknaden. Du väljer Latitude med Brummer & Partners som delägare eftersom fondens mål är absolut avkastning, dvs den ska gå på plus och därmed få ner risknivån t e x jämfört med en fond som satsar på aktiemarknaden.

Men i stället för en positiv avkastning får du se stora delar av ditt kapital försvinna. Först åker 5 procent i en inträdesavgift, dvs 25 000 kr och fram till den här veckan har ytterligare 128 000 förlorats. Det innebär över 150 000 kr i förlust på knappt åtta månader.

Vilka slutsatser kan man dra av detta:

* Hedgefonder är minst av allt någon säker hamn även om de siktar på absolut avkastning. Det innebär att riskspridning även här är A och O t ex genom att satsa på fond-i-fond.

* Brummer & Partners och personerna i deras hel- och delägda fonder är inga övermänniskor på fondförvaltning även om förvaltarna själva många gånger blivit mångmiljonärer. Till stor del kommer förvaltarteamat bakom Latitude från ABB:s en gång så framgångsrika finansförvaltning – men den här gången körde de rejält i diket med stora felspekulationer under uppenbarligen alltför stor risk.

* Generellt står det mycket i informationsbroschyrerna och prospekten för hedgefonder om riskhantering och –kontroll, men till slut är det ändå i de flesta fall människor som fattar placeringsbesluten. Det innebär risk för misstag och felbedömningar – och därför innebär det en jätterisk att satsa så mycket pengar på några få förvaltare.

* Hedgefonder har andra placeringsregler än t ex vanliga korta och långa räntefonder, vilket gör att risken kan vara betydligt högre. För den som vill placera på räntemarknaden och vill vara absolut säker på att inte förlora pengar, så är det korta räntefonder som gäller.

I ett läge som t ex nu när räntorna kan stiga ordentligt kan också obligationsfonder innebära en risk för förluster eftersom värdet av obligationerna i en lång räntefond kan minska i en sådan situation på räntemarknaden.

De direkta skälen till att fonden läggs ned påstås vara att Helios dragit ur sin miljardinvestering ur fonden. Ett annat skäl skulle kunna vara att förvaltarna inte kommer få ut någon prestationsbaserad avgift ur fonden när den gått så dåligt – något som utgör den stora uppsidan för förvaltarna.

Förhoppningsvis är det få privatpersoner som förlorat så stora pengar på Latittude som i exemplet ovan. Investerarna i Latitude har sannolikt en stor riskspridning och som investerat löpande över tiden. Men nog kan det tjäna som ett varnande exempel hur det kan gå riktigt illa även vid investeringar på räntemarknaden.

Magnus Alfredsson

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Optimistisk fredag på börsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal