Totalfiasko för Brummer

Publicerad 2007-11-19 14:41

Hedgefonden Latitudes nedläggning är ett svidande nederlag för Brummer & Partners som äger knappt halva fondbolaget som står bakom fonden. Att fonden rasat 27 procent under 2006 p g a felspekulationer på räntemarknaden får bara inte hända en hedgefond som

Tänk dig att du är en investerare som vid årsskiftet skulle investera 500 000 kr i en hedgefond på räntemarknaden. Du väljer Latitude med Brummer & Partners som delägare eftersom fondens mål är absolut avkastning, dvs den ska gå på plus och därmed få ner risknivån t e x jämfört med en fond som satsar på aktiemarknaden.

Men i stället för en positiv avkastning får du se stora delar av ditt kapital försvinna. Först åker 5 procent i en inträdesavgift, dvs 25 000 kr och fram till den här veckan har ytterligare 128 000 förlorats. Det innebär över 150 000 kr i förlust på knappt åtta månader.

Vilka slutsatser kan man dra av detta:

* Hedgefonder är minst av allt någon säker hamn även om de siktar på absolut avkastning. Det innebär att riskspridning även här är A och O t ex genom att satsa på fond-i-fond.

* Brummer & Partners och personerna i deras hel- och delägda fonder är inga övermänniskor på fondförvaltning även om förvaltarna själva många gånger blivit mångmiljonärer. Till stor del kommer förvaltarteamat bakom Latitude från ABB:s en gång så framgångsrika finansförvaltning – men den här gången körde de rejält i diket med stora felspekulationer under uppenbarligen alltför stor risk.

* Generellt står det mycket i informationsbroschyrerna och prospekten för hedgefonder om riskhantering och –kontroll, men till slut är det ändå i de flesta fall människor som fattar placeringsbesluten. Det innebär risk för misstag och felbedömningar – och därför innebär det en jätterisk att satsa så mycket pengar på några få förvaltare.

* Hedgefonder har andra placeringsregler än t ex vanliga korta och långa räntefonder, vilket gör att risken kan vara betydligt högre. För den som vill placera på räntemarknaden och vill vara absolut säker på att inte förlora pengar, så är det korta räntefonder som gäller.

I ett läge som t ex nu när räntorna kan stiga ordentligt kan också obligationsfonder innebära en risk för förluster eftersom värdet av obligationerna i en lång räntefond kan minska i en sådan situation på räntemarknaden.

De direkta skälen till att fonden läggs ned påstås vara att Helios dragit ur sin miljardinvestering ur fonden. Ett annat skäl skulle kunna vara att förvaltarna inte kommer få ut någon prestationsbaserad avgift ur fonden när den gått så dåligt – något som utgör den stora uppsidan för förvaltarna.

Förhoppningsvis är det få privatpersoner som förlorat så stora pengar på Latittude som i exemplet ovan. Investerarna i Latitude har sannolikt en stor riskspridning och som investerat löpande över tiden. Men nog kan det tjäna som ett varnande exempel hur det kan gå riktigt illa även vid investeringar på räntemarknaden.

Magnus Alfredsson

Fonder
Därför går Rysslandsfonderna som tågetDe flesta är upp 40-50 procent i år
Bedrägeri
Finansinspektionen varnar för bedragareSer ut att ringa från FI:s nummer
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Börsen
Nedåt på torsdagsbörsen
Analys
DNB ser köpläge i "Nordens kung"
Aktie
Swedbank: Tid för omvärdering i HydroSer potential i aluminiumjätten
Riksbanken
"Reviderad arbetslöshetsstatistik en ljusglimt för Riksbanken"Ökar sannolikheten för räntehöjning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Mildare väder och lägre vinterelpriser
Aktie
MQ byter namn - gör om till konceptbutiker
Analyser
En ny köprek bland analyserna
Placera
Även Ålandsbanken ökar aktievikten"Negativ styrränta kvar om tre år"
Aktietips
Fyra färska aktieråd
Rapport
Boozt: Ökade nettoomsättningen med 22 procent
Foto: Henrik Witt/TT
Rapport
Ökad omsättning för Opus
Rapport
Negativ organisk tillväxt för Balco
Aktie
Veidekke delar upp bolagetFastighetsutvecklingsdelen knoppas av
Aktier
Spararnas amerikanska aktiefavoriter
Analys
Nordea: Ståljättens aktiekurs kan fördubblas
Spara
Regeringen vill förbjuda riskfyllda sparformen
Inflation
Inflationen under Riksbankens prognos
Fonder
Revansch för sargad tillväxtmarknadsfondNu i topp senaste tre månaderna
Bostad
SBAB: Marknad för nyproducerade bostadsrätter mättadMen sug efter nya villor
Blankning
Blankningen i Fingerprint har ökat inför rapporten
Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavoriter
Valuta
Valutastrategen: Fem skäl till att kronan kan stärkas mot euron
Analys
Morgan Stanley: Lägre produktion kan tynga Volvos marginal"Tredje kvartalet toppen innan det vänder nedåt"
Bolån
Fallande snitträntor hos flera storbanker