Totalfiasko för Brummer

Publicerad 2007-11-19 14:41

Hedgefonden Latitudes nedläggning är ett svidande nederlag för Brummer & Partners som äger knappt halva fondbolaget som står bakom fonden. Att fonden rasat 27 procent under 2006 p g a felspekulationer på räntemarknaden får bara inte hända en hedgefond som

Tänk dig att du är en investerare som vid årsskiftet skulle investera 500 000 kr i en hedgefond på räntemarknaden. Du väljer Latitude med Brummer & Partners som delägare eftersom fondens mål är absolut avkastning, dvs den ska gå på plus och därmed få ner risknivån t e x jämfört med en fond som satsar på aktiemarknaden.

Men i stället för en positiv avkastning får du se stora delar av ditt kapital försvinna. Först åker 5 procent i en inträdesavgift, dvs 25 000 kr och fram till den här veckan har ytterligare 128 000 förlorats. Det innebär över 150 000 kr i förlust på knappt åtta månader.

Vilka slutsatser kan man dra av detta:

* Hedgefonder är minst av allt någon säker hamn även om de siktar på absolut avkastning. Det innebär att riskspridning även här är A och O t ex genom att satsa på fond-i-fond.

* Brummer & Partners och personerna i deras hel- och delägda fonder är inga övermänniskor på fondförvaltning även om förvaltarna själva många gånger blivit mångmiljonärer. Till stor del kommer förvaltarteamat bakom Latitude från ABB:s en gång så framgångsrika finansförvaltning – men den här gången körde de rejält i diket med stora felspekulationer under uppenbarligen alltför stor risk.

* Generellt står det mycket i informationsbroschyrerna och prospekten för hedgefonder om riskhantering och –kontroll, men till slut är det ändå i de flesta fall människor som fattar placeringsbesluten. Det innebär risk för misstag och felbedömningar – och därför innebär det en jätterisk att satsa så mycket pengar på några få förvaltare.

* Hedgefonder har andra placeringsregler än t ex vanliga korta och långa räntefonder, vilket gör att risken kan vara betydligt högre. För den som vill placera på räntemarknaden och vill vara absolut säker på att inte förlora pengar, så är det korta räntefonder som gäller.

I ett läge som t ex nu när räntorna kan stiga ordentligt kan också obligationsfonder innebära en risk för förluster eftersom värdet av obligationerna i en lång räntefond kan minska i en sådan situation på räntemarknaden.

De direkta skälen till att fonden läggs ned påstås vara att Helios dragit ur sin miljardinvestering ur fonden. Ett annat skäl skulle kunna vara att förvaltarna inte kommer få ut någon prestationsbaserad avgift ur fonden när den gått så dåligt – något som utgör den stora uppsidan för förvaltarna.

Förhoppningsvis är det få privatpersoner som förlorat så stora pengar på Latittude som i exemplet ovan. Investerarna i Latitude har sannolikt en stor riskspridning och som investerat löpande över tiden. Men nog kan det tjäna som ett varnande exempel hur det kan gå riktigt illa även vid investeringar på räntemarknaden.

Magnus Alfredsson

Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa"Slut på rallyt under hösten"
Aktie
Tesla gör split 5:1Aktien rusade i efterhandeln
Rapport
Stillfront slog förväntningarna
Rapport
Covid-19 tynger Lundin Gold
IPO
Uppgifter: Airbnb på väg mot börsnotering
Asien
Mest nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Minusstängning i New York
Fonder
Lyft för Sverigefonderna i juliPositivt nettosparande för fjärde månaden i rad
Foto: istock
Råvaror
"Guldpriset tyder på allt bättre börshumör"
Foto: Shutterstock
Konjunktur
Snabb ökning av tyskarnas framtidstro
Börsen
Stark tisdagsbörs
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Storytells vd: Tillväxten utanför Norden försvann i juliAktien backar på börsen
11/8
Trading Direkt med rapporter och grundkurs i teknisk analys
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Tingsrätten avvisar Oscar Properties stämning mot Stockholm stad
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mäklarstatistik
Villapriserna har stigit 7 procent"Hög aktivitet på bostadsmarknaden"
Rapport
Zalandos försäljningstillväxt nästan 27 procent
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel: Höjd omsättning och ökade streamingintäkter
Foto: Paradox
Rapport
Starkt resultat från spelutvecklaren
Analys
Danske tror på extrautdelning för Boliden
Rapport
Vestas nådde inte förväntningarna
Foto: Shutterstock
Fonder
Robur: Sverige och Norden gemensam nämnare för bästa fondernaNy teknik och småbolag i topp
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
H&M-familjen minskar stort i Hexagon
Aktie
Munters får stororder inom litiumsegmentetOrdervärde på 12 miljoner dollar
Analyser
Här är måndagens köprekar