Totalfiasko för Brummer

Publicerad 2007-11-19 14:41

Hedgefonden Latitudes nedläggning är ett svidande nederlag för Brummer & Partners som äger knappt halva fondbolaget som står bakom fonden. Att fonden rasat 27 procent under 2006 p g a felspekulationer på räntemarknaden får bara inte hända en hedgefond som

Tänk dig att du är en investerare som vid årsskiftet skulle investera 500 000 kr i en hedgefond på räntemarknaden. Du väljer Latitude med Brummer & Partners som delägare eftersom fondens mål är absolut avkastning, dvs den ska gå på plus och därmed få ner risknivån t e x jämfört med en fond som satsar på aktiemarknaden.

Men i stället för en positiv avkastning får du se stora delar av ditt kapital försvinna. Först åker 5 procent i en inträdesavgift, dvs 25 000 kr och fram till den här veckan har ytterligare 128 000 förlorats. Det innebär över 150 000 kr i förlust på knappt åtta månader.

Vilka slutsatser kan man dra av detta:

* Hedgefonder är minst av allt någon säker hamn även om de siktar på absolut avkastning. Det innebär att riskspridning även här är A och O t ex genom att satsa på fond-i-fond.

* Brummer & Partners och personerna i deras hel- och delägda fonder är inga övermänniskor på fondförvaltning även om förvaltarna själva många gånger blivit mångmiljonärer. Till stor del kommer förvaltarteamat bakom Latitude från ABB:s en gång så framgångsrika finansförvaltning – men den här gången körde de rejält i diket med stora felspekulationer under uppenbarligen alltför stor risk.

* Generellt står det mycket i informationsbroschyrerna och prospekten för hedgefonder om riskhantering och –kontroll, men till slut är det ändå i de flesta fall människor som fattar placeringsbesluten. Det innebär risk för misstag och felbedömningar – och därför innebär det en jätterisk att satsa så mycket pengar på några få förvaltare.

* Hedgefonder har andra placeringsregler än t ex vanliga korta och långa räntefonder, vilket gör att risken kan vara betydligt högre. För den som vill placera på räntemarknaden och vill vara absolut säker på att inte förlora pengar, så är det korta räntefonder som gäller.

I ett läge som t ex nu när räntorna kan stiga ordentligt kan också obligationsfonder innebära en risk för förluster eftersom värdet av obligationerna i en lång räntefond kan minska i en sådan situation på räntemarknaden.

De direkta skälen till att fonden läggs ned påstås vara att Helios dragit ur sin miljardinvestering ur fonden. Ett annat skäl skulle kunna vara att förvaltarna inte kommer få ut någon prestationsbaserad avgift ur fonden när den gått så dåligt – något som utgör den stora uppsidan för förvaltarna.

Förhoppningsvis är det få privatpersoner som förlorat så stora pengar på Latittude som i exemplet ovan. Investerarna i Latitude har sannolikt en stor riskspridning och som investerat löpande över tiden. Men nog kan det tjäna som ett varnande exempel hur det kan gå riktigt illa även vid investeringar på räntemarknaden.

Magnus Alfredsson

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas