Almedalen en uppvisning i demokrati

Publicerad 2007-11-19 14:40

Almedalsveckans tyngsta utspel var utan tvekan en gemensam borgerlig front mot fastighetsskatten. Veckans märkligaste vallöfte stod kristdemokraterna för med sitt krav på åldersgräns för dokusåpor.

Redan nu, innan den heta veckan i Visby är till ända, går det att ge hela evenemanget med beröm godkänt. Intressanta och viktiga diskussioner fördes, vi fick se oväntade utspel och inte minst har hela Visby förvandlats till ett gytter av åsikter och debatter som allmänheten har bjudits in till på offentliga platser. Demokrati när den är som bäst.

Här är några korn från veckans politiska cirkus:

* Göran Hägglund, kd, föreslår en åldersgräns för deltagare i dokusåpor. Samtidigt hyllas han för sitt engagemang mot fastighetsskatten av 3000 demonstrerande villaägare.

* Göran Persson stjäl lite av kristdemokraternas medieutrymme när han presenterar sin nya bok på KDs ”dag”. Sura miner från KD.

* Statsministern berömmer sina ministrar (särskilt Thomas Bodström) i en intervju med DI, som kan tolkas att justitieministern är hans favorit till efterträdare. Men bör regenten utse sin egen efterträdare?

* Alliansen kontrade med att stjäla medieutrymme under socialdemokraternas ekonomiska seminarium på tisdagen. Då presenterades överenskommelsen om att avveckla fastighetsskatten under 2008 och frysa 2005 års taxeringsvärden.

* Miljöpartiet vill ge föräldrar som jobbar mindre än 75 procent 1 500 kr i månaden tills barnen är tre år gamla.

* Teknikföretagen gör ett utspel om att anställda i krisdrabbade företag ska kunna gå med på stora lönesänkningar (under avtal) för att rädda sina jobb.

En plump i protokollet är att inte heller i år har det gått att ordna fram tillräckligt stora lokaler för vissa arrangemang. Socialdemokraternas årliga ekonomiska seminarium drog som väntat stor publik från media och partier. En ynka liten föreläsningssal i högskolan räcker inte långt, då till och med den brittiske ambassadören nekas inträde…

Vi som kom in kunde under två timmar lyssna på tämligen tunna och floskelfyllda utläggningar om hur globaliseringen ska bemötas, utan några konkreta lösningar.

Glädjande nog var åtminstone finansminister Pär Nuder, den före detta statsministern Poul Nyrup Rasmussen, den franske parlamentsledamoten Segolène Royal och IF Metalls ordförande Stefan Löfven eniga om att det krävs gemensamma anpassningar i både arbetsliv och trygghetssystem i Europa för att möta globaliseringen.

Som åhörare var det mer spännande att fundera på de kulturella klyftorna som syntes i klädvalet. Segolène Royal, stark kandidat till presidentposten i Frankrike, höll sitt tal på franska och var klädd i en välsittande elegant dräkt. De nordiska herrarna valde engelska och klädseln var randig pikétröja (Nuder) eller kortärmade skjortor. Fransk stil mot nordisk folklighet.

En bakgrund till seminariet gavs i den rapport som de svenska och brittiska finansdepartementen skrev i ämnet i april. Här listas många viktiga frågeställningar, t ex ”Med nästan 20 miljoner arbetslösa i EU och mer än 92 miljoner overksamma människor i arbetsför ålder uppvisar arbetsmarknaderna sämre resultat än nödvändigt och strukturreformer är av central betydelse”.

I rapporten talas också om att skapa incitament som gör att arbete garanterat lönar sig och en arbetsmarknadspolitik som är inriktad på anställningshinder.

”Denna aktiva politik måste åtföljas av incitament i skatte- och förmånssystem som uppmuntrar människor att börja arbeta och göra framsteg i arbetet.” står det på sidan 21 i ”Sociala broar – att möta globaliseringens utmaningar”.

Men det är få politiker som vågar diskutera dessa frågor i valrörelsen, eftersom det leder till diskussioner om bidragsnivåer och skatter som bara skulle ”störa” valstrategernas taktiska spel.

Hans Bolander

Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Analyser
Två nya köprekar bland fredagsanalyserna
Börsen
Positiv avslutning på börsveckan
18/10
Trading Direkt: Om rapportsäsongen och brexit
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Rapport
Kanonresultat från HolmenDubblar skogsvärderingen
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Sandvik: Justerade resultatet klart bättre än väntatAktien stiger på börsen
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Investor höjde substansvärdet
Börsen
SHB-strateg: Räkna med sämre avkastning i tio år
Rapport
Godkänd vinstnivå för Volvo - men orderingången en besvikelse
Rapport
Starkt resultat av GetingeBetydligt högre vinst än väntat
Rapport
Bättre än väntat för Assa Abloy"En tweet kan ändra marknadsläget"
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Brexit
Parterna överens - nytt brexitavtal i hamnMen brittiska parlamentet måste godkänna det
Brexit
Börslyft och kronförstärkning efter brexitbeskedet
Hjälp oss utse Årets Bank 2019
Analyser
Ny köprek bland analyserna
Analys
Autoliv: Svag bilmarknad bakom Nordeas sänkning
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Dometic intressant trots marknadsproblemUpprepad köprek trots sänkt riktkurs
Rapport
Ericsson klådde förväntningarna med rågeHöjer försäljningsmålet för 2020
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2:s rapport bättre än analytikernas förväntningarTummen upp på börsen
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatMen slopade återköp tynger aktien
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Vinstlyft för AvanzaBättre på alla punkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Bostadspriserna fortsatte uppåt
Aktietips
Två heta köptips - och ett par aktier du kan vara utan