Almedalen en uppvisning i demokrati

Publicerad 2007-11-19 14:40

Almedalsveckans tyngsta utspel var utan tvekan en gemensam borgerlig front mot fastighetsskatten. Veckans märkligaste vallöfte stod kristdemokraterna för med sitt krav på åldersgräns för dokusåpor.

Redan nu, innan den heta veckan i Visby är till ända, går det att ge hela evenemanget med beröm godkänt. Intressanta och viktiga diskussioner fördes, vi fick se oväntade utspel och inte minst har hela Visby förvandlats till ett gytter av åsikter och debatter som allmänheten har bjudits in till på offentliga platser. Demokrati när den är som bäst.

Här är några korn från veckans politiska cirkus:

* Göran Hägglund, kd, föreslår en åldersgräns för deltagare i dokusåpor. Samtidigt hyllas han för sitt engagemang mot fastighetsskatten av 3000 demonstrerande villaägare.

* Göran Persson stjäl lite av kristdemokraternas medieutrymme när han presenterar sin nya bok på KDs ”dag”. Sura miner från KD.

* Statsministern berömmer sina ministrar (särskilt Thomas Bodström) i en intervju med DI, som kan tolkas att justitieministern är hans favorit till efterträdare. Men bör regenten utse sin egen efterträdare?

* Alliansen kontrade med att stjäla medieutrymme under socialdemokraternas ekonomiska seminarium på tisdagen. Då presenterades överenskommelsen om att avveckla fastighetsskatten under 2008 och frysa 2005 års taxeringsvärden.

* Miljöpartiet vill ge föräldrar som jobbar mindre än 75 procent 1 500 kr i månaden tills barnen är tre år gamla.

* Teknikföretagen gör ett utspel om att anställda i krisdrabbade företag ska kunna gå med på stora lönesänkningar (under avtal) för att rädda sina jobb.

En plump i protokollet är att inte heller i år har det gått att ordna fram tillräckligt stora lokaler för vissa arrangemang. Socialdemokraternas årliga ekonomiska seminarium drog som väntat stor publik från media och partier. En ynka liten föreläsningssal i högskolan räcker inte långt, då till och med den brittiske ambassadören nekas inträde…

Vi som kom in kunde under två timmar lyssna på tämligen tunna och floskelfyllda utläggningar om hur globaliseringen ska bemötas, utan några konkreta lösningar.

Glädjande nog var åtminstone finansminister Pär Nuder, den före detta statsministern Poul Nyrup Rasmussen, den franske parlamentsledamoten Segolène Royal och IF Metalls ordförande Stefan Löfven eniga om att det krävs gemensamma anpassningar i både arbetsliv och trygghetssystem i Europa för att möta globaliseringen.

Som åhörare var det mer spännande att fundera på de kulturella klyftorna som syntes i klädvalet. Segolène Royal, stark kandidat till presidentposten i Frankrike, höll sitt tal på franska och var klädd i en välsittande elegant dräkt. De nordiska herrarna valde engelska och klädseln var randig pikétröja (Nuder) eller kortärmade skjortor. Fransk stil mot nordisk folklighet.

En bakgrund till seminariet gavs i den rapport som de svenska och brittiska finansdepartementen skrev i ämnet i april. Här listas många viktiga frågeställningar, t ex ”Med nästan 20 miljoner arbetslösa i EU och mer än 92 miljoner overksamma människor i arbetsför ålder uppvisar arbetsmarknaderna sämre resultat än nödvändigt och strukturreformer är av central betydelse”.

I rapporten talas också om att skapa incitament som gör att arbete garanterat lönar sig och en arbetsmarknadspolitik som är inriktad på anställningshinder.

”Denna aktiva politik måste åtföljas av incitament i skatte- och förmånssystem som uppmuntrar människor att börja arbeta och göra framsteg i arbetet.” står det på sidan 21 i ”Sociala broar – att möta globaliseringens utmaningar”.

Men det är få politiker som vågar diskutera dessa frågor i valrörelsen, eftersom det leder till diskussioner om bidragsnivåer och skatter som bara skulle ”störa” valstrategernas taktiska spel.

Hans Bolander

Chatt
Hernhag: Fem Investmentbolag med störst tillväxtpotential
Börsen
Dämpad riskvilja på börsenSCA enda storbolagsaktie på plus
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa – och en att sälja
Foto: Anders Wiklund/TT
Valuta
SEB-strateger: Varaktig förstärkning av undervärderad krona
Foto: Rickard Kilström
Spel
Jämlikhetskommissionen föreslår "systembolag" för spelBetssons vd tror inte att förslaget genomförs
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
EU köper 300 miljoner doser av Astras covidvaccin
Börsen
BLI: Största nedgången sedan 30-talet
Analyser
Analytiker skruvar upp Teslas riktkurser
Foto: Shutterstock
Elpriset
Historiskt lågt elpris i sommar
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS nya finansieringsplan stöds av de tre största ägarna
14/8
Trading Direkt: Så investerar förvaltaren inför presidentvalet
Foto: Erik Simander/TT
Rapport
Precise ökade omsättningen 76 procent
Aktie
Clas Ohlson: Marginell ökning av försäljingen
Valuta
Fed testar digital dollar
Micro Cap
Förvaltaren: Tre småbolag som slagit index med råge
Sektor
Bratt: Trendskifte för banker i spararnas portföljer"Många sparare säljer av just nu"
Placera
Köptips från Affärsvärlden
Foto: Hernik Montgomery/TT
Rut
Regeringen föreslår utökat rutavdragSka gälla flera nya tjänster
Brexit
Storbritannien tror på avtal med EU i september
Rapport
Holmen överträffade alla förväntningarFöreslår utdelning på 3,50 kr
Konjunktur
KI: Tecken på vändning uppåt
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Evolution Gaming ingår i avtal på USA-marknaden
Rapport
Bättre än väntat för Leo Vegas
Foto: Erik Schrøder/TT
Rapport
Coronaeffekter slog mot Troax andra kvartalet