Fortsatt ägarturbulens i Wedins

Publicerad 2007-11-20 11:20

Sko- och accessoarkedjan Wedins plågas av fortsatt ägarturbulens.Huvudägaren Peter Lindgren har både sålt och köpt tillbaka aktier för få loss pengar.

Strax före börsens stängning i fredags informerade investmentbanken Carnegie att den mäklat 17 procent av aktierna i Wedins. Det mesta pekade då på att det var Peter Lindgren som sålt aktier i bolaget.

På måndagsmorgonen bekräftades uppgiften och att samme Lindgren köpt tillbaka aktierna genom en så kallad swap exposure.
Det kan vara så att Lindgren genom en finansiell transaktion i den högre skolan frigör pengar så att han kan vara med i den planerade nyemissionen i bolaget.

– Det handlar sannolikt om en ren skattetransaktion, som måste göras före årsskiftet för att få loss pengar, säger P-O Edin, som representerar Östersjöstiftelsen med omkring sju procent av aktierna i Wedins.

P-O Edin är kritisk till alla turer kring Peter Lindgrens ägande i Wedins.
-Det är naturligtvis inte bra att det blir så mycket uppmärksamhet kring en massa ovidkommande saker. Bolaget måste få arbetsro, säger P-O Edin.
Han har inga synpunkter på ägandet i Wedins.
– Efter nyemissionen kommer vi att få se hur ägarbilden ser ut. Styrelsen måste få en stabilitet i ägandet.
TT har utan framgång sökt Peter Lindgren för en kommentar.

Peter Lindgren gjorde sitt intåg i det ekonomiskt hårt sargade bolaget i våras genom sitt bolag Lindborgen. Han köpte aktier i Wedins i slutet av maj och början av juni i år.
Lindgren har tidigare sagt att han inte tänker delta i nyemissionen på 339 miljoner kronor, som de andra storägarna och Föreningssparbanken garanterar. Därmed skulle hans makt i bolaget minskas till knappt 5 procent.'
Men nyligen sade han i en tidningsintervju att han kommer delta i nyemissionen om han kan ”frigöra resurser”. Uttalandet har ytterligare bidragit till den förvirring som råder i Wedins.

Wedins har ordinarie bolagsstämma den 19 januari, där beslutet om nyemissionen ska tas. Teckningsperioden kommer att pågå från 27 februari till 17 mars.

(TT)