Nobelpriset kan hjälpa Uppsalaföretag växa

Publicerad 2007-11-20 11:16

På lördag delas Nobelpriset i medicin ut till magsårsbakteriens upptäckare, Barry Marshall och Robin Warren. För Uppsalaföretaget Orexo, som tillverkar ett magsårstest, kan det här vara dörröppnaren till nya marknader.

Upptäckten att magsår är en bakterierelaterad sjukdom är inte ny. Men det är först nu som forsknings-genombrottet resulterat i Nobelpriset i medicin. Det är också ovanligt att ett medicinpris får en sån direkt betydelse för patienterna.

Hälften av jordens befolkning är bärare av magsårsbakterien- men långtifrån alla får problem. Men de som drabbas, kan med hjälp av Orexos metod som kallas diabact både spara tid och pengar. Testet tar nämligen bara tio minuter.

Idag är gastroskopi, alltså att man för in ett objektiv i en slang ner till magen, den vanligaste diagnosmetoden för magsår. Orexos lösning är inte tänkt att ersätta gastroskopi, men den kan vara ett alternativ.

Diabact har funnits på marknaden i flera år, men trots framgångar i bland annat Finland och Storbritannien har intresset ännu inte slagit igenom på hemmaplan.

Petter Pettersson