Rekordförsäljning under Ramadan

Publicerad 2007-11-20 13:17

Sortimentet inom Världens mat med original- produkter från Balkan och Mellanöstern omsatte rekordstora 4,9 miljoner kronor på Willys under den muslimska fastemånaden Ramadan. Det är en ökning med 63 procent från föregående år.

I samband med årets Ramadan satsade Axfood på att utöka det så kallade etniska sortimentet. Det ordinarie etniska sortimentet, som består av cirka 150 artiklar, har utökats med 14 nya varor som efterfrågas till högtiden.
Under Ramadans avslutande vecka, då den traditionella festen Id-al-Fitr firas, omsatte sortimentet drygt 1,5 miljoner kronor, vilket är 133 procentenheter mer än en genomsnittlig vecka då sortimentet omsätter cirka 650 000 kr.

Ramadan pågick i år mellan den 4 oktober och 3 november.

– Under Ramadan har vi sålt cirka 24 ton färsk halalslaktad kyckling och 300 000 kilo av bakverket baklava på Willys. Det enda problem vi haft har varit att få fram tillräckligt stora volymer för att kunna möta kundernas efterfrågan, berättar Irene Seideman, kategorichef för Världens mat på Axfood.

De produkter som det varit störst efterfrågan på under Ramadan är biffsoppa, kycklingsoppa, hönspastej, färska dadlar och baklava.

– Vi anpassar vårt sortiment och köper in de saker som efterfrågas till Ramadan, såsom färska dadlar, halalslaktad kyckling och olika soppor. Det är samma princip som vid exempelvis jul, då de flesta livsmedelsbutiker köper in flera sorters senap och nötter, berättar Irene Seideman.

Axfood tog 2003 fram ett sortiment med kända varumärken från Mellanöstern och Balkan. Sortimentet har fått ett positivt mottagande direkt från start, då många uppskattar att kunna handla favoritprodukterna från sitt hemland. Under det första året omsatte sortimentet drygt 1,9 miljoner kronor under Ramadan. Året därpå ökade omsättningen till 3 miljoner kronor, och i år har alltså omsättningen ökat med nästan två miljoner till knappt 4,9 miljoner. I siffrorna ingår inte försäljning av färskvarusortimentet, med exempelvis kyckling, under perioden.

(TT)

Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Börsen
Coronavirus-oro sänkte börsen
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
ECB
ECB rörde inte räntan
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Foto: Anders Wiklund/TT
Rapport
Creades ger extra utdelning till aktieägarna
Aktier
Tre färska aktieråd
Rapport
Bonava sänker utdelningenSämre resultat än väntat
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin Mining nådde produktionsprognosen för 2019
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal
Analys
Carnegies nya toppval i läkemedelssektorn
Bopriser
Analytiker: Bostadspriserna snart tillbaka på toppnivåer
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagens analyser