Bilias nyförvärv har potential

Publicerad 2007-11-21 09:14

Bilias förvärv av danska Scaniadam ska leda till samordningsvinster och stärkta marknadsandelar. Bilias VD Jan Pettersson tror starkt på bolagets potential att öka Bilias vinst framöver.

Bilias VD Jan Pettersson vill inte uppge prislappen för Scaniadam, som omsatte cirka 1 miljard kronor under 2004, men säger att bolagets historik gynnar Bilia.

”I och med att resultatet inte varit så bra inom Scaniadam har det hållit nere prislappen. Men potentialen är desto större, vilket haft motsatt effekt”, säger Jan Pettersson till Nyhetsbyrån Direkt. Han ser köpet av Scaniadam som ett relativt stort förvärv. Ett slutligt avtal väntas vara klart i maj.

Han tror inte att förvärvet ska leda till någon övergångsperiod med lägre omsättning för bolagen.

”Om allt går vägen kommer vi att närma oss 2 miljarder kronor i omsättning i Danmark. Vi kommer att sälja cirka 6.000 nya bilar i Danmark, där den totala marknaden är på 130.000 nya bilar”, säger han.

Bilias danska verksamhet omsatte 720 miljoner kronor, sålde cirka 1.700 nya bilar och redovisade ett resultat på 2 miljoner kronor under 2004.

Den danska bilmarknaden växte med 8-10 procent under första kvartalet, enligt Jan Pettersson som spår en motsvarande ökning för helåret 2005. Under 2004 ökade marknaden med strax under 30 procent.

Anledningen till förvärvet är samordningsvinster och stärkta marknadsandelar.

”Man kan säga att vi hade två vägar att gå i Danmark, en defensiv och en offensiv, efter att vi har drivit den danska verksamheten ett antal år utan lönsamhet. Med det här förvärvet får vi upp volymerna, vi ser samordningar inom verkstad och försäljning och vi kommer kunna driva det här mer rationellt”, säger han.

I förvärvet ingår även en option att förvärva Scaniadams fastighetsbestånd om fem år. Priset kommer att uppgå till fastigheternas bokförda värden på cirka 230 miljoner danska kronor, cirka 279 miljoner svenska kronor, uppger Jan Pettersson.

(Direkt)