Bristen på tillväxt oroar analytiker

Publicerad 2007-11-21 09:53

Bristen på tillväxt är det som oroar analytiker mest när det gäller Teliasonera. Ledningen med Anders Igel i spetsen har bevisat att den kan sänka kostnader, nu måste de visa att bolaget kan generera tillväxt. Det säger analytiker inför rapporten som slä

– Problemet för Teliasonera det senast året har varit avsaknaden av tillväxt och nu när integrationen av det nya bolaget är så gott som klar blir det ännu mer uppenbart, noterar en analytiker.

Teliasonera väntas redovisa ett underliggande ebitda-resultat på 7.673 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2003 (6.355). Omsättningen spås bli 20.738 miljoner kronor, vilket innebär en minskning på 1 procent jämfört med fjärde kvartalet 2002.

Det framgår av SME Direkts sammanställning av 18 analytikers estimat.

För helåret väntas ebitda-resultatet bli 31.220 miljoner kronor medan tillväxttakten spås hamna på 0,6 procent.

Teliasonera sade i samband med rapporten för tredje kvartalet att nettoförsäljningen under andra halvåret skulle ligga i nivå med motsvarande period året innan. Det var en justering av tidigare utsikter och den nya prognosen ska tolkas som att det blir nolltillväxt 2003, sade bolagets IR-chef Tobias Lennér till Direkt vid rapporttillfället.

– Problemet är ju att Teliasoneras i särklass största marknader, Sverige och Finland, är de som saknar tillväxt. Där blir det negativ tillväxt i år. I stället är det Fintur-bolagen och Baltikum som står för tillväxten men de är relativt små i koncernen som helhet, säger en analytiker.

Att Teliasonera möter en allt hårdnande konkurrens i speciellt Sverige och Finland förbättrar knappast förutsättningarna. Speciellt i Sverige har konkurrensen trappats upp ordentligt, inom alla områden.

– De har tvingats vara mer aggressiva inom mobiltelefoni, fasta nät och nu till och med bredband. Det ökar pressen. Det blir intressant att se effekten av lägre priser. Den kanske inte blev så stor under fjärde kvartalet men framöver kommer det antagligen att märkas allt mer, säger en analytiker.

I Finland väntas införandet av nummerportabilitet i somras fortfarande ge negativa effekter samtidigt som det finns indikationer på att nya marknadsaktörer har vunnit mark, speciellt återförsäljare av mobiltelefontjänster.

– Det var en massa kampanjer där kunder erbjöds ringa gratis under fjärde kvartalet och den generella prisnivån på mobiltjänster sjönk. Abonnenttillväxten fortsatte men många av de nya kunderna är barn och pensionärer som inte genererar så höga intäkter, noterar en Helsingforsbaserad analytiker.

Avsaknaden av tillväxt har på aktiemarknaden till viss del överskuggats av förväntningar om en hög utdelning 2003, vilket ledde till en uppgång av Teliasonera-aktien under senare delen av fjolåret. 2004 har inte startat lika bra och aktien har sjunkit sedan årsskiftet.

– Rallyt på förväntad engångsutdelning är över nu. Vi har sett förut att stora engångsutdelningar endast ger en kortsiktig uppgång, noterar en mäklare.

(Direkt)

Aktie
SEB föreslår slopad utdelning
Börsen
Fjärde uppgångsdagen i rad
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Analyser
Här är torsdagens köprekar
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar
Analys
SEB: Electrolux Professional riskerar förbli marginell spelare i USAInleder bevakning med behåll
Placera
Buffett dumpad av adepten
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Andra kvartalet kraftig smäll för SASAktien backar 10 procent under förmiddagen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Citi: Billerud Korsnäs sektorvinnare i år
Bostad
SBAB: Inte längre överskott på nyproduktion
Aktie
Miljardförlust för Norwegian
Aktie
Fingerprint inleder återköp av aktier
Konjunktur
Nordea: Det värsta raset är bakom oss"Läget som sämst i april"
Foto: Shutterstock
Placera
Chefsstrategen: Handelskriget en större risk än pandemin
Bolån
Nordea: Riksbankens förtjänst att boräntorna förblir låga
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
SAS lyfter igenFördubblar kapaciteten i juni
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Sektor
IEA: Historiskt ras i hela energisektornÄven gröna energislag drabbas