Besvikelse efter rapporten

Publicerad 2007-11-21 09:50

Teliasoneras rapport för årets tredje kvartal var överlag en besvikelse. Att bolaget inte har lyckats vända den nedåtgående omsättningstrenden överskuggar den höga marginalen.

– Marginaler i all ära men tillväxten framstår som ett allt större problem. Omsättningen minskar i Finland, Sverige, International Carrier och Baltikum. Det är endast Danmark och Norge som visar lite ökning, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Förväntningarna på top-line var låga inför rapporten. Enligt SME Direkts sammanställning låg marknadens genomsnittsprognos på 20.409 miljoner kronor för det tredje kvartalet, vilket skulle motsvara en tillväxt på 1,5 procent. Utfallet blev 20.094 miljoner kronor, alltså en nolltillväxt.

– Ingen trodde på en stark omsättningsökning. Att det inte blev någon alls är en besvikelse för det gör ju att utsikterna försämras, noterar en analytiker.

Mycket riktigt sänkte Teliasonera sin helårsprognos för omsättningen. I förra rapporten bedömdes tillväxten för helåret hamna i nivå med ökningen under första halvåret, det vill säga 1,7 procent. I niomånadersrapporten skriver bolaget att nettoomsättningen för andra halvåret 2003 väntas ligga i nivå med andra halvåret 2002.

– Den förra prognosen kunde tolkas som att det skulle bli flat till en ökning om 1,7 procent. Den nya ska ses som att det kommer bli en flat tillväxt i år. Det är en nyansskillnad, sade Teliasoneras IR-chef Tobias Lennér till Direkt.

Detta innebär att Teliasoneras tillväxtutsikter har försämrats ytterligare.

– Jag ser inget ljus i tunneln för omsättningen. Ett scenario där Teliasonera krymper under de närmaste åren är inte alls osannolikt, säger en analytiker.

Det svaga tillväxtutsikterna fick Teliasonera-aktien att ta stryk i öppningshandeln på Stockholmsbörsen.

– Bolagets mycket små möjligheter till tillväxt bör återspegla sig i värderingen. Man kan bara pressa upp marginalerna så mycket och det måste finnas utsikterna för framtida organisk tillväxt för att driva kursen. Det finns inte i Teliasoneras fall just nu, säger en analytiker.

I övrigt var rapporten ganska odramatisk. Det verkar gå bättre än väntat för Danmark medan International Carriers fortsatta omstruktureringsåtgärder tynger den verksamheten.

– Den nya engångsposten i Carrier gör att underliggande ebitda inte ser så imponerande ut som man skulle kunna tro vid första anblick. Både omsättningen och resultatet inom Carrier var sämre än jag räknade med. Å andra sidan var den danska verksamheten och Fintur bättre, säger en analytiker.

Vad som skulle kunna förbättra marknadens syn på Teliasonera för närvarande är svårt att se, enligt analytikerna. Att bolaget höjer sin rörelseresultatprognos för helåret och att capex sänks var väntat. Det skulle möjligtvis vara en höjd utdelningspolicy som skulle kunna locka investerare.

– Det vore förstås bra om de höjde utdelningen. Samtidigt måste man se det som ett symptom för de saknar tillväxtmöjligheter. En höjd utdelning skulle vara en defensiv åtgärd i Teliasoneras fall för det visar att bolaget inte har något bättre att göra med pengarna, noterar en analytiker.

(Direkt)

Allt om TeliaSoneras rapport i Aktienavigatorn.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler