Framfab - börsens största lottsedel

Framfab – börsens största lottsedel

Publicerad 2007-11-21 11:35

Framfabs aktiekurs steg i går plötsligt med 148 procent. Från 1,35 till 3,36 kr på en enda dag. Då gäller det väl att köpa snabbt, för att hänga på kursracet uppåt? Nej, stopp stopp. Det finns inga säkra kort på börsen. Framfab är snarare ett av de mest o

Om Jonas Birgerssons efterträdare på VD-stolen Johan Wall lyckas göra de vinstaffärer som många förgäves efterlyst kan kursen snabbt fortsätta uppåt. Men Framfab kan också gå i konkurs, och då blir aktien värdelösa.

Tänk på att smällarna för Framfab kommit slag i slag sedan kursen varit uppe på den skyhöga nivån 325 kr. Förtroendet för bolaget är i botten hos många storplacerare.
Det är lätt att glömma det efter en dag som i går då aktien steg med 148 procent bara för att Skandia Liv och några andra institutioner lovar att skjuta till 158 miljoner.

Så när Johan Wall och hans bolag nu går ut på friarstråt för att också be vanliga aktiesparare om pengar i ytterligare en nyemission bör du vara försiktig.

Det finns också anledning att var kritisk mot fondkommissionärsfirman Alfred Berg, som har en emissionsavdelning som säljer de nya aktierna och samtidigt en analysavdelning som för bara några dagar sedan avrådde från köp.

Om du ska köpa så köp inte för många Framfab, och betrakta dem som lottsedlar.
Det är också lätt att vara överdrivet positiv efter de senaste veckornas allmänna kursuppgång. Nu är det mest glada tongångar på börsen. Sedan bottennoteringarna i början april har Ericsson gått upp drygt 50 procent och Nokia drygt 60.

Antingen är allt nattsvart som förra månaden eller rosenrött som denna. Så fungerar aktiemarknaden. Sanningen om bolagen på börsen ligger någonstans mitt emellan – inte går det så dåligt som det då sas, men inte heller lika bra som många nu tycks tror.

Aktier som Framfab med en kurs på bara några kronor lockar också extra många småsparare. En del tror helt felaktigt att en aktie är mer prisvärd ju lägre kursen är i kronor.

De flesta vet att det inte förhåller sig på det sättet. Men låter sig ändå luras och använder priset som ett argument för att köpa dessa ”portoaktier” – aktier som kostar mindre än ett frimärke.

De tycker helt enkelt att det kännas roligare att äga 1 000 aktier i Framfab än att använda ungefär samma belopp till att köpa tio Nokiaaktier.

Det nöjet vill jag absolut inte ta ifrån någon. Men risken är i varje fall betydligt högre för ”portaktierna”. En sådan aktie som på morgonen har en kurs på 2 kr stannar ofta på 2,20 eller kanske 1,80 innan börsdagen är slut. Det är en förändring på tio procent, och sådana svängningar har ju sällan aktier på normala kursnivåer.

När sådana här aktier brukar komma ned kring ett par kronor hör man ofta:
– Nu kan den väl ändå inte sjunka mycket mer.

Men visst kan den. Titta hur det gick för Fermenta och Prosolvia.

Och se hur det just nu är för nya Fermenta, som nu heter Columna. Det bolaget har en kurs kring 30 öre och har utnyttjats av många tvivelaktiga spekulanter för att lura av småsparare pengar.

Tillvaron är krass på aktiemarknadens spelplan.

ANDERS ANDERSSON