Bud Castellums största ägare Rutger Arnhult har ställt sig bakom budet på Entra, men det är långt kvar och andra friare kan dyka upp. Det säger fastighetsmagnaten till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen efter att Castellum offentliggjort att bolaget avser att ämna ett bud på norska Entra.

”Jag har varit med om sådant här förr, även när det inte gått igenom, jag är luttrad. Det kan komma andra konkurrenter utöver SBB också, man vet aldrig vad som händer. Men det mesta går, utom tennsoldater och nyfödda barn”, konstaterar Rutger Arnhult.

De två i dagsläget uppvaktande bolagen skulle innebära två olika inriktningar för den potentiellt nya nordiska fastighetsjätten. Med SBB blir riktningen tydlig mot samhällsfastigheter medan ett giftermål med Castellum innebär en bredare fastighetsportfölj.

”De kompletterar varandra, Castellum med logistikkompetens och tillsammans kan man fortsätta utveckla kontorskonceptet. Dessutom etablerar sig Castellum fullskaligt i Norge vilket skulle vara glädjande”, säger Rutger Arnhult.

Klivet mot samhällsfastigheter är också lockande.

”Det är en inriktning som vi uppskattar, det är stabilt och tryggt och bra. De (Entra) vill också ha en långsiktig aktör, de vill inte att fastigheterna fladdrar runt och säljs vidare, de vill veta att det är en aktör som har för avsikt att äga fastigheterna över lång tid. Det är bra för alla parter”.

Från Entras aktieägares perspektiv, vad skulle den största fördelen med Castellum vara jämfört med SBB?

”Det vet jag inte. Jag tror att det kan bli ett bra samarbete med Castellum, hur det skulle bli med SBB har jag ingen aning om. Jag vet inte hur de hade tänkt driva det vidare, jag har inte lyssnat på deras presskonferens”, svarar Rutger Arnhult.

Fastighetsinvesteraren har på senare tid rört om i sin egen portfölj. I förra veckan ökade han till exempel innehavet via ägarbolaget M2 Asset Management i Corem så att det utlöste budplikt. Han har dock inte siktet inställt på att öka ytterligare i Castellum.

”Det kommer en flaggning, men det blir ju ned eftersom jag blir utspädd. Det är ett eget val. Antingen gör man affären och blir utspädd eller så får man köpa upp sig. Jag ligger på drygt 15 procent och med affären halkar jag ner under 15 procent”, säger Rutger Arnhult till Direkt.