IPO Anheuser-Busch Inbevs asiatiska dotterbolag Budweiser Apacs aktier prissattes på tisdagen i nedre änden av värderingsintervallet inför noteringen på Hongkongbörsen. Bryggeriet tar in 5 miljarder dollar i börsnoteringen, vilket innebär årets näst största notering efter Uber.

Brasiliansk-belgiska AB Inbevs dotterbolag Budweiser Apacs aktie kommer handlas till kursen 27 hongkongdollar i börspremiären, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

AB Inbev är världens största bryggeri med bland annat ölsorten Budweiser i sortimentet och kommer använda kapital från börsnoteringen av den asiatiska verksamheten till att stötta upp bolagets kraftigt skuldsatta balansräkning. Bryggeriets skuldsättning steg kraftigt i och med förvärvet av konkurrenten SAB Miller för 100 miljarder dollar för tre år sedan.

Hård ölkonkurrens

Det tidigare kommunicerade målet är att bolagets skuldsättningsgrad ska minska till under fyra gånger rörelseresultatet mot slutet av 2020. För att linjera med detta avyttrade AB Inbev den australiensiska enheten Carlton & United Breweries för 11,3 miljarder dollar i juli.

Konkurrensen mellan bryggerier i Asien har på senare år hårdnat, då regionen betraktats som en tillväxtmarknad medan konsumtionen av öl har mattats av i Europa och Nordamerika. Anheuser-Busch Inbev är den största utländska öltillverkaren i Kina med 16 procent av marknaden.

Höjde sentimentet i Hongkong

Anheuser-Buschs notering ställdes i juli månad in innan bolaget bedömde att förutsättningarna nu var bättre och gjorde ett strategiskt lappkast i frågan.

Noteringen ses således också som en seger för Hongkong-börsen, där protesterna i staden har vilat som en våt filt över investerarsentiment de senaste veckorna. Börsoperatören är i stort behov av intäkter från noteringen efter att ett stort antal högprofilerade noteringar, även kinesiska, hamnat hos New York-börsen.