Stark trend för IT och telekom på Stockholmsbörsen

Årets hetaste branscher

Publicerad 2013-03-22 06:00

Aktier Ett branschindex har ökat tre gånger så mycket som Stockholmsbörsen som helhet under senaste tre månaderna.

Starkast utveckling står IT och telekom för. Branschindexet har slagit storbolagsindex med bred marginal under den senaste tremånadersperioden. En stor del av förklaringen är att indextunga Ericsson rusat på börsen.

Telekombolaget är upp hela 26 procent sedan årsskiftet, med stöd av en delårsrapport som var bättre än väntat. Ändå finns det mer att ge för Ericsson. Det anser analytikerkåren som håller aktien som en favorit på Stockholmsbörsen för tillfället. 

Finans och fastighet har också utvecklats klart bättre än index. Bankfesten på börsen bidrar: Swedbank upp 16 procent, Handelsbanken 18 procent, Nordea 19 procent och SEB hela 26 procent hittills i år.

Detta trots att Swedbank och Handelsbanken föll rejält på torsdagen, eftersom de då handlades utan rätt till utdelningar på 9,90 kr respektive 10,75 kr. Urstarka rapporter ligger bakom, samtidigt som aktiemarknaden verkar gilla att storbankerna trimmar kostnaderna.

Förloraren är den som satsat på olja och gas. Här väger nedgången på 6 procent i år för Lundin Petroleum tungt. Ett annat sänke är sektorkollegan Alliance Oil, som backat drygt 3 procent. 

 

Bästa branscherna på tre månaders sikt
  utv i %, 3 mån
IT och telekom 23,2%
Finans och fastighet 16,7%
OMX Stockholm 7,9%
Konsumentvaror 5,2%
Industrivaror 4,3%
Konsumenttjänster 4,1%
Hälsovård 0,1%
Teleoperatörer -1,3%
Basindustri -4,6%
Olja och gas -5,8%