Personalen på Årets Fondbolag brinner för hållbarhetsfrågor. I mitten vd Åsa Wallenberg.

Årets Fond SPP Fonder utses till Årets Fondbolag 2019 medan Spiltan tar hem två utmärkelser i Privata Affärers ”Årets Fond”. Här är alla vinnarna.

– SPP ligger i tiden med hållbara och billiga fonder. Dessutom hela deras utbud fossilfritt, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Årets Fond, som har delats ut sedan 2003, är den största oberoende fondutmärkelsen i Sverige. Juryn gör bland annat en bedömning utifrån avkastning och risk under 2019 samt tre år tillbaka. Fonderna får inte ha bytt förvaltare under perioden och måste finnas tillgängliga på minst ett stort fondtorg.

När det gäller Årets Fondbolag motiverar juryn priset så här:
”Man vet vad man får hos SPP. Klimatsmarta och hållbara fonder, till ett bra pris.”

– Många tror fortfarande att avkastningen är lägre för hållbara fonder. Men det är en myt som är på väg att begravas, säger SPP Fonders vd Åsa Wallenberg.

Årets Sverigefond är Spiltan Aktiefond Stabil där vinnarkonceptet är framgångsrika aktieval och en krockkudde i form av företagsobligationer.

Det är inte första gången som Spiltan Aktiefond Stabil finns med i Årets Fond. Fonden vann samma titel redan 2011 och var nominerad 2017 och 2018.

”År efter år har fonden levererat hög avkastning till låg risk”, lyder juryns motivering.

Förvaltaren Erik Brändström menar att aktieurvalet banat väg till framgången.

– Vi vill förstå vad bolaget gör och undviker osäkerhet. Vi är inte intresserade av det som är cykliskt eller räntekänsligt. I stället investerar vi i bolag med strukturell tillväxt och produkter och tjänster som alla behöver, säger Erik Brändström.

Men Årets Sverigefond är inte den enda utmärkelse som Spiltan Fonder får. Spiltan Aktiefond Investmentbolag tar för femte gången hem utmärkelsen ”Läsarnas favorit” där Privata Affärers läsare fått vara med och rösta på sin favoritfond.

”Storbankens småbolagsförvaltning dominerar igen” – så motiverar juryn utmärkelsen Årets Småbolagsfond som i år går till SEB Sverigefond Småbolag C/R där C/R står för
Chans/Risk.

– Det är naturligtvis jätteroligt och ett kvitto på att det vi gör blir bra för våra andelsägare, säger huvudförvaltaren Per Trygg.

Årets Hedgefond är Atlant Opportunity som juryn beskriver som ”en fond som skyddar kapitalet, oberoende av börsutvecklingen”.

– Fonden har gett en oerhört fin avkastning i förhållande till sin låga risk, säger Karl Wahnberg i Årets Fond-juryn.

Årets Globalfond är en gammal bekant i form av Morgan Stanley Global Opportunity. Fonden har nämligen tagit hem titeln förut.

”Tredje vinsten på fem år för globalfonden som åter hittat rätt”, motiverar juryn.

– Fonden är verkligen i en klass för sig. Eftersom den ligger tungt i IT-sektorn måste man ha i bakhuvudet att det kan bli rejäla sättningar den dagen sektorn backar. Men hittills har förvaltaren haft rätt, säger Tobias Kohl i Årets Fond-juryn.

JP Morgan Emerging Markets Equity tar hem titeln Årets Tillväxtmarknadsfond med motiveringen ”De navigerar rätt i världens mest utmanande marknader.”

– Vi försöker hela tiden göra de bästa affärerna. Inte på grund av landets regering utan trots den, säger förvaltaren Leon Eidelman.

Årets Uppstickare är Nordea Klimatfond som juryn beskriver som ”Fonden som gör gott, både för klimatet och sparportföljen.

– Den här mycket aktuella fonden har jobbat i klimatsmart riktning ända sedan 2008. Och dessutom gett riktigt bra avkastning, säger Privata Affärers chefredaktör Per
Hammarlund som sitter med i Årets Fond-juryn.

I Privata Affärer nummer 2/2020 som kommer ut i dag ägnar vi hela 13 sidor åt Årets Fond. Missa inte det!