Årets Fond Cliens Kapitalförvaltning tar en trippelseger i Årets Fond 2021. Bland övriga vinnare finns bland annat Swedbank Robur och Morgan Stanley.

Cliens Kapitalförvaltning blir Årets Fondbolag och kapar också åt sig priset för Årets Sverigefond och Årets Småbolagsfond.

– Det var dags för ett hattrick, säger vd Erik Andersson som tidigare spelat ishockey för bland annat AIK och Calgary Flames.

Cliens är ett känt namn bland professionella investerare som pensionsbolag, men andelen privata sparare växer stadigt och står i dag för en fjärdedel av kunderna.

Bolaget, som har åtta fonder, har tidigare nominerats i Årets Fond-sammanhang men aldrig tidigare vunnit.

– Vi har haft ögonen på Cliens i flera år. De har bra fonder och sätter spararen i fokus. Helt i Privata Affärers linje, kommenterar chefredaktör Per Hammarlund som är ordförande i Årets Fond-juryn.

Cliens Sverige blir Årets Sverigefond med motiveringen ”Förvaltning i toppklass med en mycket långsiktig sparstrategi”.

– Jag gör oftare förändringar i befintliga innehav än säljer allt och tar in nya bolag, säger förvaltaren Roger Hedberg som brukar ha en sparhorisont på 5 till 10 år.

Vinnaren i småbolagsklassen Cliens Småbolag har slagit sitt index med i snitt 8 procent om året sedan starten 2016. Ett av favoritbolagen är Lindab.

– Jag tror på bra efterfrågan på deras gröna produkter. Den här gången är hållbarhetstemat på riktigt, säger förvaltaren Carl Sundblad.

Swedbank Robur Globalfond vinner överlägset globalfondklassen och beskrivs av juryn som ”storbanksfonden som under många år gett avkastning i världsklass”. Fonden innehåller en ovanligt stor andel asiatiska bolag.

– Fem av de sex bolag som gått bäst är från Taiwan och Sydkorea, berättar förvaltaren Kristofer Barrett.

Hedgefonden Alcur lyckas leva upp till etiketten marknadsneutral och blir Årets Hedgefond för andra året i rad.

”Hedgefonden som håller ställningarna med bra avkastning till låg risk” motiverar juryn. Fonden fick bland annat en bra resa i fastighetssektorn under 2021.

– Men nu ser vi sämre potential i fastighetssektorn och har sålt i princip alla våra innehav, säger förvaltaren Erik Eikeland.

Årets Tillväxtmarknadsfond blir Morgan Stanley INVF Emerging Leaders Equity, som också prisas för andra gången. Förvaltaren håller lite högre risk än sina konkurrenter och har för tillfället ungefär 30 procent placerat i Indien.

Årets Uppstickare blir den relativt nystartade nordiska hållbarhetsfonden Norron Sustainable Equity som tar ett nytt grepp på en het marknad med sitt fokus på fundamental värdering.

– Renodlade miljöbolag är ofta dyra. Men i bolag med indirekt exponering är det lättare att hitta vettiga värderingar, förklarar Joachim Sverre i förvaltarduon.

Årets Fond är Sveriges största oberoende fondutmärkelse.

I Privata Affärer nummer 2 finns intervjuer med alla vinnare.