Privatekonomi Köptrohet måste löna sig. Det är den grundläggande affärsidén bakom appen Påmind som vuxit snabbt på senare tid och idag har nått över 40.000 kunder som får hjälp att förhandla fram bättre avtal än de erbjuds när ett abonnemang eller lån förlängs.  

Prenumerationsavtal är en relativt ny företeelse som numera dyker upp i många olika branscher. Ett sådant avtal förlängs automatiskt till när tiden gått ut, och mycket vanligt är då att de fina villkoren från när avtalet tecknades nu byts till det sämre – för kunden.

– Det är de lojala kunderna, de som inte byter leverantörer titt som tätt för att de inte är om sig och kring sig, som är förlorare och slutar med de sämsta villkoren, säger Mikael Nachemson, grundare och ordförande i Påmind.

Hjälp till fördelaktigare priser

På 90-talet var han med och startade nätmäklaren Nordnet, för att vanliga sparare skulle kunna köpa aktier utan att betala courtage varje gång. Nu är idén att bli diskretionär förvaltare av avtal. Han gillar uppenbart att jobba på minoritetens sida, Mikael Nachemson.

Påmind hjälper människor att få mer fördelaktiga priser för sitt mobil-, el- eller försäkringsavtal, men även lån. Kunderna ger Påmind sina fullmakter att hantera de egna personliga avtalen.

– Genom att samla avtal på samma ställe, håller tjänsten koll på rabatter och när ett avtal går ut och blir dyrare, sker det ofta utan att kunden hinner förstå det. Vårt mål är att kunderna ska få ett bra pris och avtal i linje med vad de vill ha, säger Mikael Nachemson.

Nye leverantören betalar

– Om leverantören inte ger ett bra pris när ett avtal ska förnyas byter vi avtalspartner efter godkännande från kunden. Om vi byter får vi betalt av den nya leverantören, tjänsten är alltid gratis för användaren. De leverantörer vi arbetar med ska stå för långsiktigt hållbara priser, förklarar Peter Sjödahl, bolagets nye vd.

Han har sin bakgrund i finans- och bankvärlden, men senast från Ica-gruppen där han drev ett liknande bolag, och det var på den vägen han hittade Påmind.

– De flesta som byter bolag får bättre pris än dem som varit lojala. Det borde nästan vara tvärtom. Det bygger på en skev prissättning på marknaden, som om den varit perfekt, inte hade behövt jämförelseaktörer, säger Peter Sjödahl.

Både Nachemson och Sjödahl uppger att de starkt ogillar lockpriserna i prenumerationsavtalen, eftersom användarna blir inlåsta att betala under lång tid, ofta till ofördelaktiga priser.

Upp till åtta olika avtal

Hela affärsidén med Påmind möjliggörs av trenden i näringslivet att skapa prenumerationsavtal, för att binda upp kunden. I England har en ny lagstiftning införts som tvingar finansmarknadens aktörer och försäkringsbolagen att garantera samma pris vid en förnyelse av ett abonnemang. Men så är det inte i Sverige.

Totalt arbetar bolaget idag med sju till åtta olika avtalstyper, för mobilavtal, el- och elnätsavtal, bredband, privatlån, bolån, hemförsäkringar och bilförsäkringar.

I startskedet tog Påmind in kapital flera gånger, totalt 50 miljoner kr, och stora ägare nu är förutom Mikael Nachemson även bland annat Sven Hagströmer och Björn Rosengren.

Tjänsten är helt digital, webbaserad och finns som app, och allting sker via via bank-id.

Hur stor är då egentligen marknaden?

– Det finns över 4,7 miljoner hushåll i landet och fyra mobiloperatörer har 14 miljoner kontrakt. Totalt finns mer än 100 miljoner liknade avtal eller kontrakt i landet, säger Mikael Nachemson.