Anotos nya teknik ska klara extremt många produkter

Publicerad 2016-12-19 06:34

Krönika Anoto skrev i niomånadersrapporten att deras nya teknik kan användas för att skapa 600 kvintiljoner unika mönster. Dessa mönster liknar bolaget med DNA och de kan läsas av med mobiltelefonen och vips ser du information om produkten i fråga.

Om Anoto nu bara lyckas med saker som tillgänglighet, pris, användarvänlighet och framförallt konsumentbehovet kan bolagets försäljning ta fart.

Det återstår förstås väldigt mycket innan så blir fallet. Det är i vart fall ingen fara att någon produkt i hela världen ska behöva bli utan Anotos DNA för att antalet unika mönster tar slut. 600 kvintiljoner unika mönster kan som sagt användas på lika många olika produkter i affärer och dylikt. Hur mycket är det egentligen?

Det finns två olika skalor för stora tal. Om vi tar den kortaste som används i engelskan har talet 1 kvintiljon 18 nollor. 600 kvintiljoner är med andra ord detsamma som 600 miljarder miljarder. Det krävs stora lagerlokaler för så många. Som bekant är det 40 075 km runt jorden. En miljard meter är en miljon km så då är det lätt att räkna ut att en miljard meter räcker 25 varv runt jordklotet.

600 miljarder miljarder olika produkter och produktvarianter som kan använda Anotos teknik motsvarar alltså en rad med 600 miljarder produkter på varje meter i en lång rad som sträcker sig 25 varv runt jorden. Det är hyfsat mycket, faktiskt.

Nu finns det en längre skala som Kontinentaleuropa har och där har en kvintiljon 30 nollor. Det skulle innebära ett potentiellt tak för antal produktsorter med Anotos teknik på 600 miljoner biljoner biljoner. 30 nollor i kvintiljon är förstås tolv nollor än uträkningen ovan.

Vi kan således konstatera att det motsvarar en biljon gånger fler produkter. Du får alltså ställa upp 600 miljarder biljoner olika unika produkter på varje meter i en rad så lång som 25 varv runt jorden. Eller annorlunda uttryckt om jag tänker rätt här: Det blir 600 biljoner produkter på varje fysisk meter i en lagerlokal som slingrar sig 25 miljarder varv runt jorden. Det tar högst sannolikt upp hela jordklotets yta, om inte lagret har många våningar på höjden.

Det är många produkter får jag erkänna. Särskilt som alla har sin egen unika Anoto-märkning. Alla produkter av samma sort eller variant har samma Anoto-DNA så du får fram till exempel samma information på din skärm. Alla miljarder olika produkter i räkneexemplen ovan skulle därmed kunna vardera tillverkas i tusentals eller miljoner kopior utan att mönstren tar slut.

Anotos teknik klarar därmed många produkter, om den håller vad den lovar. Problemet är att bolagets långa rad av förluster förskräcker och det som vanligt finns en risk att någonting inte går som det ska på vägen mot lönsamhet.

Mitt råd att undvika aktien kvarstår därför, men jag kommer att följa aktien med visst intresse.