Analyser Flera analytiker påtalar den osäkerhet som uppstått kring specialistläkemedelsbolaget Sobi efter att Agnafit på fredagen drog tillbaka sitt bud på bolaget. Det framgår av analyser som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

SEB ser efter det tillbakadragna budet en risk för en strategisk omvärdering i Sobi. Specialistläkemedelsbolagets styrelseordförande Håkan Björklund kan enligt SEB nu komma under väsentlig press från aktieägarna i Sobi att avgå. Det skulle då skapa osäkerheter kring strategin.

Kortsiktiga risker överskuggar enligt SEB långsiktig potential hos Sobi. Banken bedömer att en svag RSV-säsong kan medföra att bolagets prognos för 2022 kommer in under SEB:s förväntningar. Med det sagt lyfter SEB fram att de sedan tidigare förväntat sig en lågt satt prognos från Sobi. Givet att RSV-verksamheten är bland Sobis mest lönsamma delar i bolaget skulle det enligt SEB:s resonemang kunna pressa aktiekursen.

DNB bedömer att både Sobis huvudägare, Investor, såväl som dess styrelse kan komma att ifrågasättas efter det tillbakadragna budet. Det verkar enligt DNB inte troligt att en ny budgivare på Sobi träder fram. Med tanke på hur välkapitaliserade Sobis huvudägare Investor är bedömer inte DNB att de kommer att försöka få till stånd en snabb exit.

Marknadsspekulationer om att Astra Zeneca skulle vara intresserade av att köpa Sobis RSV-produkter kan enligt DNB inte uteslutas. DNB bedömer däremot att en sådan affär inte skulle vara trolig med tanke på att ett Sobi utan Synagis intäkter skulle negativt inverka på bolagets strategi.

Pareto ser turbulenta tider framför sig för Sobi. Enligt deras bedömning kan det komma att ske förändringar i både bolagetsledningen och framförallt i styrelsen då de inte verkar tro på ett fristående Sobi. Det intresse för Sobi-produkter från Astra Zeneca som skrivits om i media ser Pareto hänförligt till antingen Kineret eller Synagis.

Pareto har på måndagen dragit upp sin rekommendation till köp från behåll. Det är enligt dem nu tid för marknadens aktörer att vända blickarna mot fundamenta i bolaget. Riktkursen ligger kvar vid 235 kronor.

DNB har rekommendationen behåll för Sobi och har efter det tillbakadragna budet sänkt riktkursen till 181 kronor från tidigare 235 kronor.

SEB har sänkt riktkursen för Sobi till 170 kronor från tidigare 235 kronor med en rekommendation om behåll.

Sobi har under den inledande handeln på måndagen backat med 0,2 procent till 171:20 kronor på en börs där OMXS30 index pekar upp ungefär 1 procent.