Analys NCC:s rapport för det tredje kvartalet var bättre än väntat, men bolaget väntas missa målet om en vinst per aktie på 16:00 kronor för 2023. Det framgår av analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

DNB har höjt helårsestimatet för vinst per aktie 2022 med 32 procent baserat på underliggande resultat, orderintag, marginaler och omsättning som var högre än väntat.

”Vi ser fortsatt aktien som attraktivt värderad på p/e. Bolaget har kvar målet om en vinst per aktie för 2023 på 16 kronor men vårt huvudscenario är att det kommer att missas”, skriver DNB.

DNB upprepar sin köprekommendation men justerar upp riktkursen till 130 kronor från 125 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på onsdagen.

Inte heller Kepler Cheuvreux tror att NCC kommer att nå målet, även om analyshuset spår att vinst per aktie ser tillväxt fram till 2023-2024.

”Med både våra prognoser och konsensus under målet är detta ändå mindre problematiskt /…/ Vi förväntar oss att 2022 års vinst per aktie kommer att markera bottennoteringen i vår prognosperiod för 2022-2024”, skriver Kepler Cheuvreux, som upprepar rekommendationen behåll men höjer riktkursen till 100 kronor från 90 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på onsdagen.

I övrigt noterar Kepler Cheuvreux att den makroekonomiska bilden är fortsatt osäker.

”Men med en orderstock som ökar med 8 procent i årstakt ser vi ett bra stöd för att omsättningen kan nå tillväxt 2023. Sammantaget en bättre q3-rapport än väntat men från ett blygsamt utgångsläge på grund av den tidigare vinstvarningen. Med undantag för privata bostäder var efterfrågan i de andra segmenten fortsatt stabil”, skriver analyshuset.