Aktier Värderingsgapet mellan små och stora amerikanska börsbolag är på den högsta nivån på över tjugo år. Småbolagens låga värdering öppnar för rejäla uppgångar när börserna vänder upp, rapporterar Marketwatch och listar analytikernas favoriter. 

Nästa år räknar många strateger med att en lågkonjunktur kommer att få centralbankerna att ändra kurs och sänka räntorna, vilket i sin tur väntas ge vind i seglen för aktiemarknaden. När börserna – efter ett plågsamt 2022 – kan andas morgonluft igen finns det mycket som talar för att småbolagsaktierna kommer att leda uppgången, rapporterar finanssajten Marketwatch.

Anledningen till det är att småbolagens värdering sjunkit till den lägsta nivån i förhållande till S&P 500 sedan 1999. Historiskt har småbolagen i genomsnitt värderats marginellt under par, det vill säga ett värde på 1,0, jämfört med de stora S&P 500-bolagen, vilket kan ställas i relation till dagens siffra på 0,7, skriver finanssajten och hänvisar till uppgifter från analystjänsten Factset. 

Det framåtblickande p/e-talet för småbolagsindexet S&P Small Cap 600 uppgår nu till 12,7 mot 15,5 för ett år sedan. Under samma period har motsvarande siffra minskat från 21,4 till 17,2 för S&P 500.

Marketwatch har också sammanställt analytikernas favoriter bland småbolagen (se tabell längre ned). I samband med genomgången har finanssajten haft ett antal urvalskriterier, exempelvis måste bolagen följas av minst fem analytiker och andelen köprekommendationer uppgå till 75 procent. Dessutom ska bolagen ha en positiv vinstprognos för 2023. 

Tabell: Analytikernas tio främsta favoriter bland småbolagen. Källa: Marketwatch, Factset

Company Andelen köprekommendationer (%) Uppsida, baserat på genomsnittlig riktkurs (%) Bransch
ModivCare Inc. 100 69 Hälsovård
Ligand Pharmaceuticals Inc. 100 63 Läkemedel
Customers Bancorp Inc. 75 60 Finans
Outfront Media Inc. 83 58 Fastigheter
Smart Global Holdings Inc. 100 57 Halvledare
Pacira Biosciences Inc. 80 55 Läkemedel
Adtran Holdings Inc. 75 52 Kommunikationstjänster
Talos Energy Inc. 86 49 Olja- och gas
OptimizeRx Corp. 100 43 Hälsovård
Alarm.com Holdings Inc. 75 42 Kommunikationstjänster