Rapporter Drygt 30 av Stockholmsbörsens bolag rapporterar på onsdagen. Bland dessa hittar vi inte mindre än tre storbanker samt tungviktare som ABB, Intrum och SSAB för att nämna några. Här är vad analytikerna kommer att kolla extra på i rapporterna.

Swedbank: Sjunkande resultat väntas

Swedbank väntas presentera ett rörelseresultat på 6.031 miljoner kronor för räkenskapsårets tredje kvartal enligt en sammanställning av 16 analytikers prognoser som Infront Data gjort. Det kan jämföras med 6.962 miljoner kronor motsvarande kvartal året innan.

Av de analytiker som deltagit i Infront Datas sammanställning har två stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan tio har behåll eller avvakta och en sälj eller minska. Tre analytiker har inte uppgivit någon rekommendation.

SEB: Räkna med förbättrat resultat

SEB väntas presentera ett rörelseresultat på 5.814 miljoner kronor för räkenskapsårets tredje kvartal enligt en sammanställning av 15 analytikers prognoser som Infront Data gjort. Det kan jämföras med 5.587 miljoner kronor motsvarande kvartal året innan.

Av de analytiker som deltagit i Infront Datas sammanställning har åtta stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan fem har behåll eller avvakta och en sälj eller minska. En analytiker har inte uppgivit någon rekommendation.

Rapporten väntas den 23 oktober klockan 6.45.

ABB: Resultat tyngs av jämförelsestörande poster

ABB väntas presentera ett operationellt ebita-resultat på 794 miljoner dollar för räkenskapsårets tredje kvartal enligt en sammanställning av 17 analytikers prognoser som Infront Data gjort. Det kan jämföras med 814 miljoner dollar motsvarande kvartal året innan. Prognoserna från och med rörelseresultatet inkluderar jämförelsestörande poster om i genomsnitt -246 miljoner dollar.

Av de analytiker som deltagit i Infront Datas sammanställning har fyra stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan nio har behåll eller avvakta och en sälj eller minska. Tre analytiker har inte uppgivit någon rekommendation.

Rapporten väntas den 23 oktober klockan 7.00.

Handelsbanken: Något lägre vinst i korten

Handelsbanken väntas presentera ett rörelseresultat på 5.258 miljoner kronor för räkenskapsårets tredje kvartal enligt en sammanställning av 15 analytikers prognoser som Infront Data gjort. Det kan jämföras med 5.344 miljoner kronor motsvarande kvartal året innan.

Av de analytiker som deltagit i Infront Datas sammanställning har åtta har behåll eller avvakta och fem sälj eller minska. Två analytiker har inte uppgivit någon rekommendation.

Rapporten väntas den 23 oktober klockan 07.00.

SSAB: Tufft kvartal väntas

Ståltillverkaren SSAB har mött svåra marknader under det tredje kvartalet och aktierna har backat på börsen. Flera amerikanska sektorkollegor i USA har tvingats vinstvarna och analytikerna har skruvat ned sina estimat.

”Att det blir svagt i Europa, det vet vi. Frågan är exakt hur svagt det blir”, säger Ola Södermark, analytiker på Kepler Cheuvreux till Nyhetsbyrån Direkt.

Bolaget guidade inför det tredje kvartalet för att den underliggande efterfrågan i Europa skulle bli något svagare och att försäljningspriserna skulle bli lägre respektive något lägre för affärsområdena Europe och Special Steels.

En vikande konjunktur i Europa, med inte minst en fallande fordonsindustri, har bidragit till den sämre efterfrågan. Därtill har kostnaderna för insatsvaran järnmalm stigit under kvartalet, vilket ytterligare pressat marginalerna.

Enligt Infront Datas sammanställning av elva analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett rörelseresultat om 444 miljoner kronor (1.387). De stora vinsterna spås komma från affärsområdena Special Steels och Americas, medan Europe väntas rapportera en rörelseförlust om 392 miljoner kronor (460).

Då marknaden till synes har intecknat ett svagt resultat för det tredje kvartalet hamnar fokus i ovanligt hög grad på vad vd Martin Lindqvist kan komma att säga om framtiden.

”Det ska bli intressant att höra om utvecklingen i slutet av september och början av oktober, liksom om hur bolaget guidar för råvarukostnaderna”, säger Ola Södermark.

Analyskollegorna på Pareto har en försiktig syn på det andra halvårets resultat.

”Vi tror att det finns en risk för en svag guidning för det fjärde kvartalet”, skriver mäklarfirman i en analysuppdatering.

SSAB har efter förvärvet av finländska Rautaruukki ökat sin produktionsflexibilitet och har haft som uttalat mål att hantera nästa konjunkturavmattning bättre än tidigare. Hittills har bolaget flaggat för permitteringar i Finland och minskad arbetstid för delar av personalen i Sverige.

”Nu får vi tecken på hur flexibiliteten i kostnadskostymen har ökat”, menar Ola Södermark.

Rapporten väntas på onsdagen den 23 oktober, klockan 7.30.

Veoneer: Nytt svagt kvartal väntas

Ytterligare ett kvartal med rejält negativ organisk tillväxt och en ny storförlust väntar för fordonsunderleverantören Veoneer, men det finns potentiella ljuspunkter att leta efter i rapporten. Det menar några analytiker vars kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Vi tror fortfarande att det första halvåret 2019 var botten vad det gäller den operativa verksamheten /…/ och vi tror att tillväxten kommer att vara stabilt tvåsiffrig under 2020”, skriver SEB i en analysuppdatering från slutet av september.

Veoneer har tidigare talat om det andra kvartalet som ”lågpunkten” för bolagets utveckling och att det andra halvåret ska bli bättre än det första.

Deutsche Bank varnar dock för att marknaden under det andra halvåret kan komma att bli svagare än bolaget tidigare räknat med. Även Deutsche spår dock att årets andra halva ska bli starkare än det första.

RBC Capital noterar att Veoneer inte bör ha drabbats särskilt hårt av GM:s månadslånga strejk, varför några stora förändringar av marknadens estimat knappast är aktuella jämfört med innan strejken bröt ut.

Fokus i rapporten blir i vanlig ordning på bolagets prognoser för organisk tillväxt och resultat. I samband med halvårsrapporten sänktes uppskattningen av årets organiska tillväxt till en minskning med ”höga ensiffriga tal” i procent, från en tidigare väntad nedgång på ”runt 5 procent”, jämfört med 2018.

För det tredje kvartalet flaggade bolaget för att försäljningen skulle bli något lägre och att det justerade rörelseresultatet skulle vara på ungefär samma nivå som under det andra kvartalet.

En viktig komponent är i sammanhanget Veoneers kostnadsbesparingar, som under det andra kvartalet visat lovande tecken, menar Deutsche Bank.

Enligt Infront Datas sammanställning av åtta analytikers prognoser väntas intäkter om 476 miljoner dollar (526), vilket innebär en organisk tillväxt om -8,8 procent (-5,0). Det justerade rörelseresultatet väntas i snitt bli -133 miljoner dollar (-58).

Rapporten släpps på onsdagen 23 oktober, klockan 12.

Lundin Mining: Starkare 3:e kvartal spås

Gruvbolaget Lundin Mining väntas rapportera ett förbättrat resultat för det tredje kvartalet, jämfört med det svaga andra, enligt analytikerkåren.

”Vi räknar med förbättrade operativa resultat i det tredje kvartalet då brytningen i Candelaria återvänder till höghaltiga områden efter raset 2017”, skriver RBC Capital Markets inför rapporten, med hänvisning till den chilenska koppar- och guldgruvan.

De riktigt stora nyheterna från Lundin Mining har delvis redan kommit, då en så kallad teknisk rapport om nyförvärvet Chapada i Brasilien offentliggjordes tidigare i oktober.

”Den uppdaterade rapporten möttes av ett kollektivt ryck på axlarna, med siffror som var något svagare än väntat”, skriver RBC.

Fokus i den kommande rapporten ligger, utöver på Candelaria, på integrationen av Chapada och produktionen framöver, enligt Kepler Cheuvreux.

”Vi fokuserar även på kommentarer om zinkexpansionen vid Neves Corvo”, skriver mäklarfirman i en analysuppdatering.

Zinkexpansionsprojekt vid Neves-Corvo i Portugal har försenats flera gånger och de beräknade kostnaderna har skruvats upp från ursprungliga 257 miljoner euro till den senaste uppskattningen om 380 miljoner euro.

Enligt Infront Datas sammanställning av sex analytikers prognoser väntas i genomsnitt en vinst före skatt på 91 miljoner dollar, upp från 21 miljoner för ett år sedan och väsentligt över det andra kvartalets -14 miljoner dollar.

Intäkterna väntas landa på 531 miljoner dollar (380) och nettoresultatet på 61 miljoner (9).

Rapporten publiceras på onsdagen 23 oktober efter Torontobörsens stängning, alltså efter klockan 22 svensk tid. En telefonkonferens för media och analytiker hålls klockan 14 på torsdagen.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler