Lotta Lyrå, vd Clas Ohlson.

Analyser SEB Equities höjer riktkursen för Clas Ohlson till 125 kr från 120 kr och upprepar rekommendationen köp, medan både Nordea och Kepler Cheuvreux väljer att behålla aktien.

”Vi tror att en del av de positiva faktorerna kommer fortsätta att ge stöd åt bruttomarginalen på kort sikt”, skriver SEB i en analys och nämner kostnadsbesparingar som får effekt innevarande verksamhetsår och att den jämförbara försäljningen troligen gynnas av semestrande på hemmaplan som positiva faktorer.

SEB pekar på att de ytterligare 150-160 miljoner kr i besparingseffekt som väntas realiseras i år blir utöver redan genomförda besparingarna på 20-25 miljoner kr från butiksstängningar i Tyskland och England.

”Allt annat lika står dessa besparingar för ungefär 2 procentenheter i marginalen. Även om vi antar att viss del av besparingarna kommer att återinvesteras i verksamheten, anser vi att utsikterna på kort sikt ser bra ut”, skriver SEB.

Kepler Cheuvreuxs sänkta rekommendation, till behåll från köp, motiveras av en stark kursutveckling för Clas Ohlsons aktie på senare tid.

”Även om rapporten för det fjärde kvartalet var positiv gör vi bara små förändringar av våra estimat på kort sikt”, skriver Kepler Cheuvreux som samtidigt har justerat upp riktkursen till 120 kr (110).

Även Nordea, som fortsatt har en behållrekommendation för Clas Ohlson, lyfter fram den senaste tidens kursutvecklingen för Clas Ohlson och menar att aktien nu har en rimlig värdering. Nordeas riktkurs är 110 kr.

Clas Ohlson noterades 0,9 procent upp till just 110 kr i den inledande handeln på torsdagen efter att ha stigit med drygt 6 procent på onsdagen.