Rapportsäsongen En nedrevidering av vinstprognoserna, men ingen katastrof då många svenska bolag har draghjälp av den svaga kronan. Det spår Carnegies omvärldsstrateg inför rapportperioden som inleds på allvar i morgon. Swedbanks analytiker anser att värderingarna tagit höjd för sämre tider, men att svaga rapportsiffror inte behöver betyda börsnedgång ”så länge det går att skönja ett återhämtningsscenario under år 2020”.

I slutet av den här veckan är höstens rapportsäsong igång på riktigt, med tre tungviktare först ut i spåret. Ericsson, Telia och Getinge redovisar tredje kvartalet, och rapporterna ger en fingervisning om hur det egentligen står till med konjunkturen.

Ännu bättre konjunkturmätare är rapporterna från verkstadsbolagen Sandvik, Volvo och Assa Abloy, anser Helena Haraldsson, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

– Carnegie Analys ser 9 procent vinsttillväxt i kvartalet, vilket kan förefalla högt. I USA förväntas ett motsvarande fall på 3 procent. I Sverige har vi väldigt stor draghjälp från kronan, i storleksordningen 4 procent. Verkstadssektorn är dock svag, säger hon i den senast publicerade Omvärldspodden.

Verkstad i fokus

Helena Haraldsson bedömer dock sammantaget att det blir fortsatta nedrevideringar av vinstestimat efter alla tecken på svagare konjunktur, men hon tror inte på att det blir någon dramatisk höst.

– Det finns en del positiva baseffekter att ta hänsyn till också, där jämförelsetalen är lättare för framför allt sektorerna bygg och konsumtion, till exempel bolag som Essity och H&M , som hade ett svagt tredje kvartal föregående år.

Helena Haraldsson tror att verkstadssektorn hamnar i fokus under rapportsäsongen, och att det kan finnas en nedsidesrisk för de konjunkturkänsliga råvarubolagen. Däremot tror hon på lättnader för banksektorn som pressades under förra rapportsäsongen.

Tecken på ljusare bild

Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank Strategi & Allokering, ser för sin del att det på många håll blir en relativt kraftig avmattning även om det finns tecken på att bilden kanske blir något ljusare. Det finns en markant skillnad mellan industrin och konsumenten, menar han. Konsumenterna ser ut att vara betydligt mer optimistiska än industrin.

Han ser också att stämningen på marknaden varken är becksvart eller överoptimistisk. Däremot finns det en rädsla för den allt svagare makroutvecklingen.

”Sannolikt kommer förväntningarna för 2020 att skruvas ned i samband med analytikernas rapportuppdateringar. Det behöver dock inte vara negativt för marknaden så länge det går att skönja ett återhämtningsscenario under 2020. I ett sådant läge är värderingen i många fall attraktiv. Vår slutsats är att det ligger nedjusteringar i korten och att de till relativt stor del även ligger i värderingen”, skriver Mattias Isakson i Swedbanks och Sparbankernas placeringsbrev Aktiellt.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler