Rapportsäsongen En nedrevidering av vinstprognoserna, men ingen katastrof då många svenska bolag har draghjälp av den svaga kronan. Det spår Carnegies omvärldsstrateg inför rapportperioden som inleds på allvar i morgon. Swedbanks analytiker anser att värderingarna tagit höjd för sämre tider, men att svaga rapportsiffror inte behöver betyda börsnedgång ”så länge det går att skönja ett återhämtningsscenario under år 2020”.

I slutet av den här veckan är höstens rapportsäsong igång på riktigt, med tre tungviktare först ut i spåret. Ericsson, Telia och Getinge redovisar tredje kvartalet, och rapporterna ger en fingervisning om hur det egentligen står till med konjunkturen.

Ännu bättre konjunkturmätare är rapporterna från verkstadsbolagen Sandvik, Volvo och Assa Abloy, anser Helena Haraldsson, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

– Carnegie Analys ser 9 procent vinsttillväxt i kvartalet, vilket kan förefalla högt. I USA förväntas ett motsvarande fall på 3 procent. I Sverige har vi väldigt stor draghjälp från kronan, i storleksordningen 4 procent. Verkstadssektorn är dock svag, säger hon i den senast publicerade Omvärldspodden.

Verkstad i fokus

Helena Haraldsson bedömer dock sammantaget att det blir fortsatta nedrevideringar av vinstestimat efter alla tecken på svagare konjunktur, men hon tror inte på att det blir någon dramatisk höst.

– Det finns en del positiva baseffekter att ta hänsyn till också, där jämförelsetalen är lättare för framför allt sektorerna bygg och konsumtion, till exempel bolag som Essity och H&M , som hade ett svagt tredje kvartal föregående år.

Helena Haraldsson tror att verkstadssektorn hamnar i fokus under rapportsäsongen, och att det kan finnas en nedsidesrisk för de konjunkturkänsliga råvarubolagen. Däremot tror hon på lättnader för banksektorn som pressades under förra rapportsäsongen.

Tecken på ljusare bild

Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank Strategi & Allokering, ser för sin del att det på många håll blir en relativt kraftig avmattning även om det finns tecken på att bilden kanske blir något ljusare. Det finns en markant skillnad mellan industrin och konsumenten, menar han. Konsumenterna ser ut att vara betydligt mer optimistiska än industrin.

Han ser också att stämningen på marknaden varken är becksvart eller överoptimistisk. Däremot finns det en rädsla för den allt svagare makroutvecklingen.

”Sannolikt kommer förväntningarna för 2020 att skruvas ned i samband med analytikernas rapportuppdateringar. Det behöver dock inte vara negativt för marknaden så länge det går att skönja ett återhämtningsscenario under 2020. I ett sådant läge är värderingen i många fall attraktiv. Vår slutsats är att det ligger nedjusteringar i korten och att de till relativt stor del även ligger i värderingen”, skriver Mattias Isakson i Swedbanks och Sparbankernas placeringsbrev Aktiellt.

Analys
DNB ser köpläge i "Nordens kung"
Fonder
Därför går Rysslandsfonderna som tågetDe flesta är upp 40-50 procent i år
Aktie
Swedbank: Tid för omvärdering i HydroSer potential i aluminiumjätten
Riksbanken
"Reviderad arbetslöshetsstatistik en ljusglimt för Riksbanken"Ökar sannolikheten för räntehöjning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Mildare väder och lägre vinterelpriser
Aktie
MQ byter namn - gör om till konceptbutiker
Analyser
En ny köprek bland analyserna
Placera
Även Ålandsbanken ökar aktievikten"Negativ styrränta kvar om tre år"
Börsen
Börsen nära nollstrecket
Aktietips
Fyra färska aktieråd
Rapport
Boozt: Ökade nettoomsättningen med 22 procent
Foto: Henrik Witt/TT
Rapport
Ökad omsättning för Opus
Rapport
Negativ organisk tillväxt för Balco
Aktie
Veidekke delar upp bolagetFastighetsutvecklingsdelen knoppas av
Aktier
Spararnas amerikanska aktiefavoriter
Analys
Nordea: Ståljättens aktiekurs kan fördubblas
Spara
Regeringen vill förbjuda riskfyllda sparformen
Inflation
Inflationen under Riksbankens prognos
Fonder
Revansch för sargad tillväxtmarknadsfondNu i topp senaste tre månaderna
Bostad
SBAB: Marknad för nyproducerade bostadsrätter mättadMen sug efter nya villor
Blankning
Blankningen i Fingerprint har ökat inför rapporten
Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavoriter
Valuta
Valutastrategen: Fem skäl till att kronan kan stärkas mot euron
Analys
Morgan Stanley: Lägre produktion kan tynga Volvos marginal"Tredje kvartalet toppen innan det vänder nedåt"
Bolån
Fallande snitträntor hos flera storbanker
Aktier
Här är de populäraste kinesiska aktierna i svenskarnas portföljerE-handelsjätten slår rekord på Singles Day
Sektor
Bettingmarknaden väntas bromsa inTuffare marknad än tidigare