Analyser Flera analyshus står fast vid sina tidigare riktkurser på industriföretaget ABB efter torsdagens kapitalmarknadsdag. Bland annat har Nordea, Pareto och Deutsche Bank upprepat sina riktkurser. Deutsche Bank sänkte dock samtidigt sin rekommendation till sälj.

Deutsche Banks upprepade riktkurs är 22 schweizerfranc. Pareto Securities står fast vid riktkursen 280 kr med köprekommendation medan Nordea upprepar köp med riktkurs 250 kr.

ABB-aktien avslutade torsdagen vid 24,54 schweizerfranc på den schweiziska börsen och på 232,90 kr i Stockholm efter en nedgång på 2,5 procent. Även på fredagen sjunker aktien på en generellt stigande börs.

”ABB:s implicita organiska tillväxtmål på 2-3 procent ser blekt ut i jämförelse med vissa konkurrenters ambitioner”, skriver Deutsche Bank angående sin rekommendationssänkning till sälj.

Deutsche Banks analytiker är heller inte positiv till ABB:s planer på att lämna tre divisioner.

”Vidare är vi inte övertygade över koncernens mjukvarustrategi och förväntar oss att ABB kommer att fortsätta sacka efter Schneider och Siemens i den digitala sfären”, heter det.

Pareto Securities var dock inte besvikna över kapitalmarknadsdagen och står alltså fast vid sin köprekommendation.

”Vi anser att de finansiella målen var i linje med våra förväntningar och spår en ebita-marginal på 14,8 procent för år 2022 med ett ebita-estimat för det året som är 12 procent högre än analytikerkonsensus”, skriver Pareto i en analyskommentar.

ABB-chefen Björn Rosengrens upprepade uttalande om att ABB inte bör ha en ebita-marginal under 15 procent är i linje med det nya målet om att år 2023 nå den övre delen av koncernens målintervall på 13-16 procent, anser Pareto.

Köprekommmenderande Nordeas uppfattning är att ABB:s marginaler ska förbättras och att industribolaget dessutom är väl positionerat för långsiktig tillväxt.

Nordea anser dock att det är för tidigt att säga ifall det kommer att vara värdeskapande för aktieägarna om ABB lämnar de tre områden som industrikoncernen nu uppger att de avser att göra.