Revolutionrace säljer egendesignade kläder.

Aktie Efter gårdagens kurskollaps i Revolutionrace har flera analyshus sänkt rekommendationen för bolaget. 

Det blev en minst sagt usel tisdag för Revolutionrace på börsen med en nedgång på hela 34 procent.

På måndagskvällen meddelade bolagets vd och grundare Pernilla Nyrensten att hon lämnar vd-posten på egen begäran.

Tisdag morgon släpptes dessutom en delårsrapport där det framgick att bolaget väntar sig att försäljningstillväxten, kortsiktigt, kan komma att dämpas de kommande kvartalen. 

I spåren av tisdagens kurskollaps har nu flera analyshus slopat köprekommendationen för Revolutionrace. 

Nordea Markets menar att det är troligt att Revolutionrace inte inte kommer att kunna nå sitt försäljningsmål om 2 miljarder kronor 2023/2024 och bolagets justerade ebit-marginal kommer sannolikt inte orka hålla sig ovan 25-procentsträcket på årsbasis, som också är ett av bolagets finansiella mål. Det skriver Nordea Markets i en analys där banken sänker rekommendationen för friluftsklädbolaget till behåll från köp.

Nordea Markets menar på att rapporten var en besvikelse samt att starten på det första kvartalet för Revolutionrace visat på en fortsatt utveckling åt det sämre hållet.

Banken oroar sig för lönsamhetspress för friluftsklädbolaget mot bakgrund av de ökade varulagernivåerna samt en svag försäljningsstart på det första kvartalet.

Nordea Markets trimmar ned estimaten för Revolutionrace justerade ebit-resultat med 15, 16 och 17 procent för 2022, 2023 och 2024.

”/…/ och givet osäkerheten kring vd:n som abrupt lämnar sänker vi rekommendationen /…/”, skriver banken.

Carnegie har också tagit en mer defensiv ställning till Revolutionrace. På tisdagseftermiddagen sänkte Carnegie rekommendationen för friluftsklädbolaget till behåll från köp, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om.

Carnegie pekar på en stark nedgång i såväl försäljning som resultat för det fjärde kvartalet samt en ökad osäkerhet efter vd:n avhopp.

Under den tidiga onsdagshandeln återhämtade aktien sig marginellt för att strax därefter återigen vända ned. Klockan 9.18 hade aktien backat 4,5 procent.