Bostad Utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden är stark och bostadspriserna fortsätter därmed att visa en oväntad motståndskraft i relation till den kraftiga nedgången i ekonomin. En förklaring kan vara att de som förlorat jobbat till följd av krisen i stor utsträckning inte är bostadsägare. Det menar tre analytiker i kommenterar till Valueguards boprisstatistik för juli.

”Bostadspriserna har uppvisat en anmärkningsvärd motståndskraft under hela krisen”, skriver Nordeas seniorekonom Susanne Spector i ett marknadsbrev där hon noterar att bostadspriserna fullt ut återhämtat sig och nu är högre än de var i februari, före krisen.

Valueguards HOX-index över de svenska bostadspriserna steg 2,0 procent i juli, vilket säsongsrensat motsvarar en lika stor uppgång, även om coronakrisen rubbat de normala säsongsmönstren.

Tillbaka på februaris nivå

Priserna på bostadsrätter är nästan tillbaka där de var i februari, innan nedgången under den mest akuta coronakrisen, samtidigt som villapriserna återigen slog ett nytt prisrekord. Villapriserna visade också för första gången på fyra år en tvåsiffrig ökningstakt – 10,6 procent.

Valueguards siffror för första halvan av augusti visar också på en fortsatt uppgång för priserna på bostadsrätter i Stockholms och Göteborg.

Susanne Spector noterar att hushållen är optimistiska om bostadspriserna framöver, vilket också indikerar att priserna kommer att fortsätta upp något i höst.

”De flesta bostadsägare har inte påverkats av jobbförluster. Sparandet stiger eftersom hushållen inte kan konsumera enligt sina normala mönster, vilket också ger bränsle åt bostadsmarknaden. Dessutom ger låga räntor ytterligare stöd, liksom ett begränsat utbud jämfört med 2017 och 2018”, skriver hon.

Vad gäller bostadspriserna framöver räknar Nordea med fortsatta uppgångar i höst. Risken för ett bakslag finns där, men den är mindre än tidigare.

Räknar inte längre med prisnedgång

Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall är även hon förvånad över hur starkt bostadspriserna utvecklats under coronakrisen.

Handelsbanken räknade i våras med att bostadspriserna skulle sjunka med 10 procent, till följd av fallande BNP och stigande arbetslöshet. Så har det inte blivit, och en förklaring kan enligt Helena Bornevall vara att krisen slagit ojämnt mot arbetsmarknaden, där låginkomsttagare drabbats hårdare är höginkomsttagare. Till detta kommer låga ränteförväntningar som en viktig faktor för bostadsmarknaden.

Handelsbanken räknar inte längre med någon nedgång på bostadsmarknaden.

”Med hänsyn till senaste data, ser vi det som troligt att den stabila prisutvecklingen vi sett under de senaste månaderna kommer att fortsätta på kort sikt, så länge vi inte ser ett större bakslag i den ekonomiska återhämtningen”, skriver Helena Bornevall i ett marknadsbrev.

”Ökad arbetslöshet tynger priserna”

Swedbanks analytiker Maria Wallin Fredholm noterar även hon att bostadsmarknaden utvecklas starkt, med bostadspriserna uppe på nya rekordnivåer. Bostadsmarknaden får bland annat stöd av låga räntor, ett relativt lågt utbud och den starka börsåterhämtningen.

”Det är dock viktigt att hålla ett vakande öga på arbetsmarknaden och det stora antalet permitterade människor, eftersom ett betydligt sämre utfall än väntat på arbetsmarknaden skulle tynga priserna”, skriver hon i ett marknadsbrev.

 

Chatt
Hernhag: Två favoriter bland investmentbolagen"En aktie värd att titta närmare på just nu"
Placera
Så lyckas du med förhoppningsbolagExperten ger ett hett aktietips
Event
Chefredaktören: Nu kan vi anordna placeringskvällar igenStora Placeringskvällen i åtta städer
Pension
Så mycket ökar pensionerna nästa år
Börsen
Avmattning i eftermiddagshandeln
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street åt olika håll
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB höjer Evolution till köpFortsatt lönsam tillväxt i korten
Rapport
Något bättre tillväxt än väntat för Autoliv
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Hexpol återtar utdelningenÅterbetalar permitteringsstödet
Rapport
Sämre än väntat för Veoneer
Analyser
Här är fredagens köprekar
Rapporter
Kolla hur det går för fredagens rapportbolagHär är hela listan
Notering
Något nedåt för Offentliga Hus i premiären
Rapport
Starkt resultat från Electrolux"Uppdämd efterfrågan bakom lyftet"
Rapport
Vinstfest för NordeaSlog förväntningarna med råge
Rapport
Thule krossade förväntningarnaNettoomsättningen ökade mer än 50 procent
Rapport
Dometic höjde omsättningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Lite bättre än förväntat för omsorgsbolaget
Rapport
Pandox bättre än väntat"Återhämtning på hotellmarknaden"
Rapport
ABB spår utmanande kvartal
Rapport
Ica prickade förväntningarna
Rapport
Odd Molly vände till vinstFunderar på att dela upp bolaget
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betsson klart bättre än väntat"Kasino lockar även efter nedstängningarna"
Rapport
Bättre än väntat för EpirocFöreslår en andra utdelning
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Rapport
Intrum i linje med förväntningarna