Placera Kindred föll 18 procent på tisdagen efter en vinstvarning. Men nedgången betyder inte att det är läge för bottenfiske, menar IG:s analytiker Erik Hansén. I dag stiger dock aktien och andra analytiker ser ändå positivt på aktien på lite längre sikt. 

I IG:S morgonbrev konstaterar han att strategin att köpa aktier som faller på negativa nyheter sällan är en bra strategi på några veckors sikt.

”Återhämtning intradag eller kortsiktiga uppstudsar kan såklart ske, men negativa överraskningar leder ofta till nedjusterade estimat och fortsatt press på aktien tills köpare och säljare kommer i balans”, skriver han.

När det gäller Kindred specifik har det historiskt sett också varit en dålig strategi att handla efter tunga nedgångar.

”En strategi som köper aktien efter ett fall på 10 procent eller mer har endast 22 procent vinstaffärer på 1 veckas sikt och 11 procent vinstaffärer på 2 veckors sikt”.

Visserligen är det statistiska underlaget inte direkt omfattande men Erik Hansén menar ändå att siffrorna bekräftar tesen att svaga aktier ofta fortsätter vara svaga på kort sikt. 

Flera behåller köprekommendationer

Samtidigt har ett antal analyshus justerat ner riktkurserna för Kindred. Men för 2020 ser det bättre ut och flera analytiker behåller köprekommendationerna.

”Trots kvarstående frågor rörande kostnadsbasen, så ser vi potential för Kindred att återvända till tvåsiffrig tillväxt under 2020”, skriver ABG Sundal Collier.

Enligt Kindred berodde det nära nog halverade ebitda-resultatet i det fjärde kvartalet 2019 jämfört med samma kvartal föregående år på lägre sportboksmarginaler, framförallt från spelskatteeffekt i Frankrike, kostnader för USA-satsningen samt fortsatta utmaningar i Sverige och Nederländerna.

Sportboksmarginalen väntas gradvis återgå till mer normala nivåer och problemen i Frankrike ska nu vara över sedan skatten inte längre beräknas på bruttoomsättning.

Vad beträffar kostnaderna i USA sade vd Henrik Tjärnström på gårdagens konferens att effekten av dessa kommer att avta allt eftersom intäkterna ökar. Ett antagande som får stöd av analytikerkåren, även om ABG hade önskat en större transparens från bolaget.

”Beträffande dagens (tisdagens) telefonkonferens är vi lite besvikna då vi anser att bolaget misslyckades med att tydliggöra detaljer rörande det nämnda kostnadseffektiviseringsprogrammet och utsikterna för expansionen i USA”, skriver ABG.

I den positiva vågskålen för det 2020 ligger enligt analytikerna, förutom minskad negativ effekt från ovan nämnda områden, en gradvis förbättring i Sverige, uppskjutet startdatum för omregleringen i Nederländerna till det andra halvåret 2021 samt det kommande fotbolls-EM med fler matcher än under EM 2016.

”Samtidigt som ledningen har mycket att bevisa, anser vi att det här är ett bra tillfälle att köpa”, skriver Nordea som också lyfter försvarspotentialen i båda riktningarna, där ”ett bud på Kindred inte bör uteslutas”.

På onsdagen har ABG, Nordea, Pareto och Kepler Cheuvreux justerat ned sina riktkurser till mellan 60 och 82 kronor från mellan 60-93 kronor med bibehållna köprekommendationer.

SEB Equities som tidigare låg högst med en riktkurs på 115 kronor har, förutom att kapa riktkursen till 48 kronor, även sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

På tisdagen rasade Kindred aktien närmare 18 procent till 45:70. På tisdagsmorgonen ligger rekylen på 3 procent och aktien handlades strax före klockan 10 till omkring 47 kronor.

Foto: AP/TT
Wall Street
Vaccinnyhet lyfte Wall StreetTurismaktier gick upp 15 procent
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Henrik Montgomery/TT
Börsen
Stark börsdag för Astra Zeneca
Bostad
Så renvoverar du smart
Rapportanalys
Sparekonom inte imponerad av storbankerna"Inget att hurra för"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Små kreditförluster för Handelsbanken
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Asien
Uppåt på Tokyobörsen
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden