Aktier En av Wall Streets främsta börsoptimister har nu bytt fot och menar att det ligger ett rejält fall i korten innan vi får en hållbar uppgång igen.

Marko Kolanovic, analytiker på JP Morgan Chase, brukar klassas som en av Wall Streets största optimister i den mening att han ofta spår en tjurmarknad.

Men nu börjar börsoptimisten Kolanovic vackla. Redan i oktober gick Kolanovic ut och varnade för att börsuppgången i spåren av något lägre inflation än väntat var överdriven. I en färsk analys spår han nu ett kraftigt börsfall när Fed går för långt med räntehöjningarna och får den amerikanska ekonomin att stanna, rapporterar Marketwatch.

Han tror att Feds fortsatta höjningar och risken för att räntan toppar på en högre nivå än som tidigare befarats får börsen att på nytt bottna.

”Vi tror att de tidigare börsbottnarna kommer att testas på nytt när vi får se nedgångar i bolagens vinster. Vi tror att denna nedgång kommer att inträffa någon gång mellan i dag och slutet av det första kvartalet 2023”, säger Kolanovic och tillägger att det kan ske redan innan årsskiftet eller i samband med rapportperioden i februari.

Men en orolig marknad och svag ekonomi lär till slut få Fed att tvingas vända kurs och när det väl händer så ser Kolanovic desto ljusare på börsen.

”De goda nyheterna är att centralbankerna förmodligen tvingas vända och börja sänka räntorna nästa år. Det skulle leda till en hållbar återhämtning på finansmarknaderna och i ekonomin under slutet av 2023”, säger Kolanovic enligt Marketwatch.