Atlas Copco är en av de aktier som Sjöberg gillar i sektorn.

Sektor De flesta verkstadsbolag klarade sig väl under det gångna kvartalet. Men sektorn fortsätter att tyngas av konjunkturosäkerhet och kostnadsökningar. Det gäller därför att satsa på de verkstadsbolag som har goda möjligheter att få igenom prishöjningar – så kallad pricing power. Det menar Kepler Cheuvreux analytiker Johan Sjöberg.

I ett inlägg på Swedbanks placeringssajt Aktiellt säger han att verkstadsbolagen levererat bra rapporter överlag. Detta trots att året varit en kamp för bolagen.

– De har försökt kompensera sig för att kostnaderna för råvaror, komponenter och energi skjutit i höjden. Bolagen har också tampats med komponentbrist och ansträngda leveranskedjor, säger Johan Sjöberg till Aktiellt.

Samtidigt ligger osäkerheten kring konjunkturen och lurar.

– Men för den svenska verkstadssektorns del ser vi faktiskt inte jättestarka signaler för en lågkonjunktur ännu, säger Sjöberg.

Kostnadsökningar kan dock fortfarande sätta käppar i hjulen även om de inte väntas bli lika höga som i år.

–  Summa summarum så tror vi att bolagens sammanlagda kostnader kommer fortsätta öka under nästa år, men inte ens nära i den takten som vi sett i år, säger Sjöberg.

Och även om sektorn inte är ”vrålbillig” så finns det köpvärda aktier.

– Inför nästa år bör man satsa på verkstadsbolag som har god ”pricing power”. Alltså förmågan att kunna höja priserna på sina produkter utan att tappa så mycket i försäljning. De verkstadsbolag jag särskilt rekommenderar är Assa Abloy, Atlas Copco, och Sandvik, säger Sjöberg till Aktiellt.