Den amerikanska bankkrisen spred sig under förra veckan till Europa när skandalomsusade Credit Suisse hamnade på obestånd. Enligt uppgifter till Wall Street Journal drabbades banken av uttag på närmare 10 miljarder dollar om dagen.
Krisen tvingade under helgen fram en räddningsoperation där konkurrenten UBS, med hjälp från schweiziska myndigheter och centralbanken SNB, köper Credit Suisse för motsvarande 34 miljarder kronor. Det är mindre än hälften av storbankens börsvärde vid fredagens börsstängning.
Europas börser föll i den inledande handeln på måndagen, men vände under förmiddagen upp över nollstrecket. Nordea Private Bankings analytiker Martin Björsell bedömer att marknadsoron främst handlar om att Credit Suisses aktieägare tvingas acceptera ett kraftigt rabatterat pris och att bankens obligationsägare blir lottlösa efter UBS övertagande.
– Det skapar en oro, men man kan ändå tycka att det här ändå borde ha lugnat ned marknaden eftersom myndigheterna visat att man är på tårna, säger han.
Vad tror du väntar framöver på börsen?
– En del av det som hänt för tankarna tillbaka till finanskrisen, men det finns också stora skillnader, bland annat att myndigheter och centralbanker har handlingsplaner på plats för den typen av händelser. Oavsett tror jag att man som privatinvesterare ska räkna med att det här inte är över och vara försiktig.
– Risken ett tuffare konjunkturläge har också ökat betydligt. Det gör att det finns en stor ”estimatrisk” på marknaden, vilket man som sparare bör vara medveten om, fortsätter Martin Björsell och syftar på analytikernas vinstprognoser.
Om ekonomin tappar fart ligger nuvarande vinstprognoser för bolagen sannolikt för högt, resonerar Nordeas analytiker. Fallande vinstestimat är vanligtvis dåliga nyheter för börsen.
Helgens händelser gör stora avtryck i den europeiska banksektorn på måndagen. Credit Suisse rasar 60 procent till kursen 0,75 schweizerfranc, ungefär i linje med vad UBS betalar för aktierna. UBS faller samtidigt nära 5 procent.
På Stockholmsbörsen handlas SEB, Swedbank och Nordea ned medan Handelsbanken är upp något. Den senaste månaden har aktierna fallit mellan runt 12 och 16 procent.
Hur ska man tänka som aktieägare i de svenska storbankerna?
– Svenska och nordiska banker har sannolikt en låg exponering mot Credit Suisse och de amerikanska nischbanker som varit i ropet de senaste veckorna. De har goda balansräkninningar och ger hög direktavkastning. Men jag är faktiskt lite tudelat kring bankerna. Man kan tänka sig att kommande räntehöjningar inte kommer att ses som lika positivt för bankerna utan snarare som att det skapar risker. Får vi sedan en miljö med lägre räntor ses inte det heller som positivt varför man nu har en ”lose lose”-situation. Jag skulle inte kasta mig över bankaktier med tanke på det marknadssentiment vi har just nu.
På frågan om var det finns bäst möjligheter att kunna skydda sig mot börsoron säger Martin Björsell att han föredrar ”kvalitetsaktier” framåt.
I den kategorin placerar han bolag som haft en stabil vinstintjiäning och lönsamhet under en längre tidsperiod. Bolagen ska ha bibehållit goda marginaler och hög avkastning på sysselsatt kapital, ett annat lönsamhetmått, även i sämre tider, understryker Martin Björsell.
– Ett defensivt val i den kategorin är Astra Zeneca, som också klarat den här senaste börsturbulensen ganska bra. Ett annat sådant namn i hälsovårdssektorn är danska Novo Nordisk, säger han.
Bland verkstadsbolagen är Atlas Copco och lastbilsjätten AB Volvo två kvalitetsnamn, fortsätter Nordeas analytiker.
– Atlas Copco har bevisat sig vara robusta i tidigare långkonjunkturer. AB Volvo har i sin tur genomgått en intressant resa de senaste åren och fått upp lönsamheten ordentligt, mycket tack vare sin serviceaffär. Dessutom har man en stark balansräkning, vilket kommer väl till pass i oroliga tider, säger han.
En annan, mer offensiv, satsning inom sfären av kvalitetsbolag är värmepumpstillverkaren Nibe, enligt Martin Björsell.
– Jag tycker fortfarande om bolag med strukturella tillväxttrender, som Nibe inom energieffektivet. De kommer förmodligen inte att påverkas särskilt mycket om konjunkturen viker nedåt, säger han, och tillägger:
– Nibe är en dyr aktie, men med tanke på bolagets starka marknadsposition tror jag att investerare även fortsättningsvis kommer att vara beredda att lite extra för att äga den.
Nibe handlas till ett p/e tal på drygt 40 baserat på vinstförväntningarna för 2023, enligt Factset.